L-am întrebat, cu o greșeală esențială, când și-a dat seama că e gay.
„Dar tu când ți-ai dat seama că nu ești?”.
E o întrebare greșită pentru că răspunsul e foarte natural. Când începi să simți atracție, afecțiune pentru cineva, oricine ar fi.
„La școala primară, pe la 9 ani, atunci mi-a plăcut prima dată de un băiat. Pur și simplu, nu-mi dezlipeam ochii de pe el. Prin clasa a 6-a, m-am sărutat prima oară cu un băiat. Iar prima relație am avut-o în liceu și a durat mai bine de cinci ani. Eram în anul de grație 2000”.
Pe vremea aia, Sergiu își făcuse coming out-ul doar în fața unei prietene foarte bune. Mai ales că, pe când avea vreo 11-12 ani, nici nu știa ce înseamnă homosexual. Se ascundea „din cauza urii„.
„Făceam diferența dintre mine și ceilalți și plângeam acasă că nu reușeam să mă îndrăgostesc și eu ca ceilalți, de o fată. Am încercat să arăt că sunt dur, puternic, dar pe interior mă măcina. De fiecare dată când un coleg, prieten mă întreba: ”Ai gagică? Câte gagici ai? De ce nu? Uite, eu am avut atâtea”.
Momentul acceptării în fața mamei
Mamei sale nu i-a spus decât târziu, pe la vreo 20 de ani. Și câteva săptămâni, nu au mai vorbit deloc, deși locuiau în aceeași casă. Cu timpul, mama sa l-a acceptat. Știe despre foștii iubiți, despre relațiile și problemele lui.
Ba îl și consiliază câteodată. Când a auzit că băiatul s-a despărțit de iubitul său, a spus un clasic și mămesc „aoleu”.
„«Sergiu, ai grijă. Între voi, oamenii ăștia, gelozia e foarte mare, eu nu vreau să pățești ceva că ești copilul meu!». Momentul a fost senzațional. Mi-am dat seama că încă mă respectă. Că încă sunt copilul ei”.
Uneori, mai fac și schimb de rețete.
„El îi trimitea feluri de mâncare, ea spunea ba că are prea puțină sare, ba prea mult piper… Chestii de soacră”.
Sergiu povestește despre lucrurile astea foarte natural. Dar o face acum, după ce a reușit să se accepte, să nu-i mai pese de etichetele puse de societate. După ce a făcut terapie de grup la un ONG pro-LGBT. „Cu timpul, devine mai ușor”.
Despărțirile din cuplu nu sunt, însă, la fel de ușoare. E la fel ca în orice altă relație, doar că la ei, posibilele suflete-pereche sunt mai puține. Singurătatea ajunge să te doboare mult mai ușor, iar sprijinul familiei este esențial.
„Am avut un prieten care s-a sinucis. Avea 16 ani, le-a spus părinților că e gay, l-au dat afară din casă. Și de singurătate, că nu era acceptat, s-a sinucis. Cei din comunitatea LGBT suferă foarte mult când se ascund de familie. Teama noastră e să nu-i rănim pe ei. Noi nu ne gândim la noi, ci să nu sufere mama”.
„Eu sunt gay!„
Coming out e acel moment în care un om cu altă orientare sexuală decât majoritatea spune cuiva. Ca atare, explică Sergiu, nu există un singur coming out. Este atunci când ești nevoit să le explici tuturor că, știi, ție îți plac bărbații. O faci prima oară când ești mic și o faci ultima oară înainte să mori, probabil.
Pentru Sergiu, primul coming out notabil a fost unul „în masă„. Era la școală, în clasa a IX-a. Și, într-o pauză, cu vreo 30 de colegi de față, Sergiu s-a dus în față și le-a spus tuturor: „Eu sunt gay!„.
„N-am făcut-o ca să ies în evidență, ci am vrut să nu fiu batjocorit după. Am preferat ca lumea să știe de la mine, din prima”.
Nu a aruncat nimeni cu ceva în el, nu a fost înjurat. Un singur coleg a avut o reacție mai urâtă, crezând „că se dă la el”. Dar acel coleg i-a devenit, în timp, prieten foarte bun.
Acel coleg a înțeles că cei cu o altă orientare sexuală „nu sunt oameni de mâna a doua”.
„Lumea a evoluat foarte mult în ultimii ani. Se documentează mai mult, vor să afle și așa acceptă. Văd că oamenii pot fi și altfel decât sunt prezentați, prin prisma stigmatului. Și d-asta am ajuns să fim mai toleranți. Dar nu cred că, în următorii 20 de ani, societatea va fi atât de deschisă încât să nu-i mai pese de orientarea sexuală. În alte țări, nici nu trebuie să-ți faci coming out-ul”.
Sergiu este unul dintre oamenii cu putere despre care Libertatea a scris săptămâna trecută. După rezultatele referendumului, Sergiu a răsuflat ușurat. „Ura nu mai e parcă atât de mare”.
Citește și: