Președintele Iohannis a ieșit într-o declarație publică și a cerut Guvernului să vină cu un alt proiect de rectificare, în care să nu se mai regăsească tăierile din sistemul de apărare și să renunțe la „șicanele politice”.
Guvernul a replicat imediat, prin vocea ministrului de Finanțe, Eugen Teodorovici, care a anunțat că, potrivit legii, Executivul este obligat doar să ceară avizul CSAT, dar nu să îl și obțină.
Guvernul modifică rectificarea bugetară pe ultima sută de metri, înainte de CSAT. Ministerul lui Paul Stănescu primește cei mai mulți bani
Două săptămâni a așteptat Executivul ședința CSAT pentru avizarea bugetelor instituțiilor din sistemul de securitate națională. Dar, cu o zi înainte de ședință, Ministerul Finanțelor a publicat un nou proiect de rectificare bugetară, în condițiile în care președintele Klaus Iohanis criticase modul în care s-au împărțit banii și faptul că instituții importante din sistemul de securitate, precum SRI-ul au bugetele tăiate, deși rectificarea s-a anunțat una pozitivă.
Acum, Guvernul a decis dea mai mulți bani pentru pesta porcină, pentru pensiile speciale dar și la sănătate, în timp ce bugetul Serviciului Român de Informații rămâne fără 113 milioane de lei, din anularea unor sume nerepartizate.
Noul proiect însă este foarte optimist: dacă în cel anterior veniturile bugetului general erau așteptate să crească cu 5,99 miliarde de lei, în cel actual acestea sunt estimate să crească cu 8,8 miliarde de lei.
În noua variantă, Ministerul Finanțelor primește 2,296 miliarde de lei, dintre care 777,3 pentru contribuția României la bugetul Uniunii Europene.
1,2 miliarde de lei vor ajunge la Fondul de Rezervă. Ministrul Eugen Teodorovici a afirmat recent că fondul de rezervă este gol. Recent, președintele Klaus Iohannis a acuzat Guvernul că nu a cheltuit nimic din Fondul de Rezervă pentru pesta porcină.
Interesant este că Ministerul Dezvoltării va primi 955 de milioane de lei pe sold. Per total, 1,3 miliarde de lei se vor duce către Programul Național de Dezvoltare Locală (PNDL), coordonat de Paul Stănescu.
În week-end, Stănescu se afla printre liderii partidului care și-au manifestat nemulțumirile față de liderul PSD Liviu Dragnea, astfel că decizia de a se da mai mulți bani ministerului pe care îl conduce ar putea fi efectul acestor discuții din partid.
Iohannis, către Guvern: „Să vină cu alt proiect de rectificare, dacă vrem să fim oameni serioși!”
Ședința CSAT s-a desfășurat în prezența tuturor membrilor săi, mai puțin șeful SRI, Eduard Hellvig, înlocuit de un adjunct. Președintele Klaus Iohannis a ieșit de la ședință într-o declarație oficială și a anunțat că nu s-a întrunit consensul pentru avizarea rectificării bugetare.
„Nu este admisibil să punem în dificultate securitatea României, în condițiile în care rectificarea, repet, este una puternic pozitivă și nu există niciun fel de motivație pentru tăieri bugetare într-o zonă atât de sensibilă cum este cea a securității naționale”, a spus șeful statului.
El a precizat că a suspendat ședința pentru a da posibilitatea membrilor Guvernului să revină cu un nou proiect de rectificare bugetară, care elimină aceste tăieri inexplicabile, „dacă vrem să fim oameni serioși. Dacă dorim să insistăm pe niște șicane politice, atunci, sigur, lucrurile s-ar putea să se corecteze un pic mai greu”, a adăugat el.
Guvernul îl acuză pe Iohannis că provoacă întârzieri în plata salariilor pe septembrie
Ministrul de Finanțe, Eugen Teodorovici a ieșit, de la Palatul Victoria, cu acuzații grave la adresa președintelui. El a tras un semnal de alarmă și a precizat că pot exista întârzieri de salarii la plata salariilor în luna septembrie la anumite instituții, ca și în cazul finalizării unor proiecte de investiții.
Ar putea fi afectată și plata despăgubirilor pentru cei afectați de pesta porcină, dar și pentru achiziția de dezinfectanți și a unor tratamente medicale în străinătate, a mai spus Teodorovici.
Guvernul ar putea merge înainte cu rectificarea bugetară, care ar urma să intre, miercuri, în ședința Executivului, pentru adoptare.
Astfel, Executivul renunță la avizul CSAT, Teodorovici explicând că are doar „obligația” de a cere aviz CSAT, nu și de a obține acest aviz, potrivit interpretării legii.
Ministrul de Finanțe a cerut desecretizarea stenogramelor legate de ședința de azi a CSAT pentru a se vedea motivarea Guvernului pentru fiecare instituție unde se cere reducerea de fonduri.
CITEȘTE ȘI: