Oana-Martha Igrisan, care este mama unei eleve, a scris pe Facebook despre decizia autorităților care i-a trezit „multă revoltă”.
„În școala fiicei mele, școala generală nr 5 din București, tocmai a fost transferat un copil care în luna mai a acestui an și-a omorât bunica cu 6 lovituri de cuțit. Și ce aș vrea să va spun este că dincolo de dilema morală pe care mi-a creat-o instantaneu această veste (copilul trebuie integrat, părinții ajutați, dar oare este safe pentru noi ceilalți), mi-a trezit multă revoltă. Că autoritățile noastre sunt incompetente, nu e o noutate, dar ele sunt și inconștiente, pentru că ce credeți?! au hotărât că băiețelul NU are nevoie de expertiză psihiatrică după ce a comis crimă. Dacă citiți povestea acestei familii, așa cum am făcut-o eu, constrânsă de împrejurări, veți vedea, că trăim într-o societate în care suntem martori tăcuți ai violenței în familie, că plagă agresivității ne urmărește peste tot și dacă nu vom face ceva dramele vor continua să apară din ce în ce mai multe, din ce în ce mai aproape de noi. Ce voi face cu fiica mea? Am s-o las în școală și nu o voi avertiza deloc, am să o mut, am să militez să nu fie primit copilul? nu știu! știu doar că trăim într-o țară în care autorităților nu le pasă, că violență în familie e marca înregistrată în familia tradițională și că dacă nu vom face nimic, într-o zi noi sau copiii noștri ne vom lovi de un agresor și vom deveni victime… iar primul agresor pentru mine este statul român”, a scris mama fetiței, pe Facebook.
De cealaltă parte, Inspectoratul Școlar al Municipiului București transmite că „în cazul copilului care și-a omorât bunica, prima problemă este ca părinții să cadă de acrod asupra formei de învățământ, pentru că tatăl ar vrea învățământul la domiciliu, iar mama ar vrea învățământ de masă”.
„Apoi urmează înscrierea la școală. Dacă părinții vor decide învățământul de masă, ei vor ca ambii copii să fie în aceeași școală. Dar, părinții de la Școala 45 și cei de la Școala 5, pentru care a optat mama, se tem ca nu cumva povestea cu bunica să se repete. De la Direcția pentru Protecția Copilului va fi desemnată o persoană care să însoțească la școală copilul”, a spus Maria Ștefania Manea, purtătov de cuvânt al IȘMB.
Totodată, ea a explicat că orice copil are dreptul la educație și nu poate să-i fie îngrădit acest drept.
Copilul în vârstă de doar nouă ani, diagnosticat cu ADHD, și-a atacat bunica, în după amiaza zilei de 26 mai. Copilul se enervase, potrivit anchetatorilor, că bătrâna de 70 de ani nu-l mai lăsa să se joace pe calculator. După ce a lovit-o de mai multe ori cu cuțitul, cel mic a sunat la 112.
Citește și REPORTAJ: Un inginer electronist transformă obiecte vechi în adevărate bijuterii. În mâinile lui, mașini de cusut prind viață și devin mașini de epocă
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro