Flăcările s-au oprit la poartă, iar parohul spune c-a fost semn de la Dumnezeu. Flăcările iadului dezlănțuit de jur-împrejur nu au atins lăcașul de cult.
Acum, biserica are dublu rol: e loc de rugăciune pentru cei care și-au pierdut familiile și prietenii, dar e și depozit de alimente pentru sinistrați.
Cu privirea în pământ, părintele Dimitris numără în gând enoriașii pe care i-a pierdut. …38, 39, 40. Ridică spre cer ochii albaștri, ca să împiedice lacrimile s-o ia la vale pe obraji. O fată din sat e încă dispărută. Mai există speranță, deși…
Ca o fantomă, prin curtea bisericii se prelinge un bărbat cu un buchet de crizanteme albe într-o mână, c-o lumânare în cealaltă.
Nu vrea să vorbească. Nu mai are cuvinte, nici lacrimi. I-a murit fratele și-a venit să-l ia pe părinte acasă, să facă o slujbă creștinească.
În Mati, preotul Dimitris se pregătește de cel puțin 40 de înmormântări.
Preotul satului e copleșit de durere
Stăm de vorbă cu părintele Dimitris chiar la intrarea în biserica de pe deal.
E un om masiv, stă o vreme în picioare, dar se prăbușește pe un scaun de plastic. E obosit, extenuat, îndurerat. A făcut slujbe întruna, prin toate locurile pe unde au murit oameni.
„40 de persoane au murit aici, dintre care cinci copii. Este o catastrofă, iar Biserica încearcă să fie alături de oameni. Le ducem apă și mâncare, încercăm să le alinăm durerea din suflete”, oftează preotul.
Au trecut patru zile de la tragedie și încă mai sunt persoane dispărute. „Nu reușim să găsim fata dispărută. Este la gimnaziu și are 13 ani”.
Preotul trebuie să-și stăpânească emoțiile. Recunoaște că niciodată nu a fost pus în situația de a intra din poartă în poartă pentru a face slujbe de înmormântare.
„În urmă cu 10 minute, am fost la casa unei doamne decedate. A ars pur și simplu în casă. Am discutat cu familia pentru a face toate aranjamentele legate de înmormântare”, ne spune părintele Dimitris.
Un reprezentat al poliției ne-a declarat că, în 80% dintre cazuri, identificarea cadavrelor găsite se va putea face doar pe bază de ADN. Altele au fost identificate de rude, după bijuteriile purtate. Acest proces este unul de lungă durată.
Biserica, depozit pentru mâncare și haine
Biserica părintelui Dimitris este acum depozit pentru ajutoarele trimise în sprijinul oamenilor rămași fără case. Câteva femei din sat, considerate norocoase pentru că au locuințele în picioare, au venit să ajute.
„Avem aici tot ce trebuie pentru a-i ajuta pe oameni să treacă cu bine peste cele întâmplate. Multe dintre alimente au venit și de la străini, de la turiștii aflați în zonă, iubitori ai acestor locuri, astăzi mistuite de flăcări”, conchide părintele.
În sat nu este electricitate și nici apă. Voluntarii duc zilnic provizii pentru cel puțin câteva zile. Autoritățile, vizibil depășite de situație, nu dau termene legate de revenirea la normal a infrastructurilor afectate de marele foc.
Supraviețuitorii își plâng morții. Plânge și preotul Dimitris, dar când nu-l vede nimeni. Poate doar Dumnezeu.
-
CORESPONDENȚĂ DIN GRECIA/ Au sărit în flăcări pentru a-și salva semenii. Acum sunt numiți ”cei patru fantastici din Neos Voutzas”
-
CORESPONDENȚĂ DIN GRECIA/Un zâmbet mai puternic decât moartea. Lecția Zorba sau bunicul care și-a smuls nepotul din ghearele flăcărilor și-a fugit cu el în mare
-
CORESPONDENȚĂ DIN MATI, GRECIA: Șefa echipei de voluntari: „Vom încerca să ajutăm până rămânem fără niciun strop de putere / VIDEO
-
CORESPONDENȚĂ DIN GRECIA/ Mati, mărturii din infern. Bătrânii care au supraviețuit ascunși în casa lor albă. ‘A început să bată vântul ca niciodată. Geamurile s-au spart și flăcările ne-au înconjurat…
-
CORESPONDENȚĂ DIN GRECIA | Imagini dezolante din satul Mati, una din cele mai lovite zone de incendiu. Aici se află taverna unde au fost găsiți carbonizați 26 de oameni
-
CORESPONDENȚĂ LIBERTATEA DIN RAFINA, GRECIA | Satul care a ars în proporție de 80%. Peste 30 de oameni au murit și jumătate din case au ars
-
CORESPONDENȚĂ LIBERTATEA DIN RAFINA, GRECIA | Mobilizare și solidaritate fără precedent pentru cei rămași fără locuințe în urma incendiului