“Nu m-am oprit din a scrie muzică sau din a cânta, numai că am cam obosit. Aşa că în 2017 vreau să mă ocup de lucruri noi”, ne mărturisea CRBL anul trecut. Între timp, a devenit clar despre ce vorbea. Artistul s-a dedicat aproape în totalitate unui joc după care copiii din toată lumea sunt înnebuniţi: kendama. A devenit un fel de “tartor” în domeniu, căci organizează concursuri şi are acasă o colecţie impresionantă de jucării din lemn.
Juratul de la “Next Star” a dus la extrem pasiunea pentru jucăria japoneză care a sucit mințile copiilor din lumea întreagă. Are o colecție fabuloasă, care, pe lângă modelele clasice de 50-100 de euro, include o kendama de 1.000 de euro, un prototip pe care l-a primit de la un prieten. “Sunt diferențe legate de greutate, lemn, vopsea, ulei. Unele sunt bune pentru anumite scheme, altele pentru un alt gen de scheme”, a explicat CRBL de ce are nevoie de atât de multe jucării care, pentru un ochi neavizat, pot părea identice!
Libertatea: Cum a început nebunia asta a ta cu kendama?
CRBL: “Oase”, un foarte bun prieten de-al meu, este cel care mi-a arătat ce înseamnă. De la el am cumpărat prima mea kendama. Se întâmpla acum opt ani. De atunci, nu mă mai pot opri! Este foarte adevărat însă că nu am avut timp să mă joc zi de zi. Cu toate astea, consider că sunt un jucător destul de bun. De asemenea, sunt foarte mulți puști care vin din urmă și sunt foarte buni. Ceea ce mă face să fiu foarte mândru.
jucării kendama | Vrea să dețină recordul mondial
Câte jucării ai adunat în colecție?
Am 348 de kendame și le strâng în continuare. Este nebunia mea. Îmi plac foarte mult și, de ce nu?, poate o să reușesc să dețin cu ele și un record mondial!
Câți bani ai cheltuit pe ele și care-i cea mai scumpă?
Cea mai scumpă kendama pe care o am m-a costat 200 de euro. Dar am kendame care acum valorează mult mai mult. Treaba asta cu kendamele este ca vinul. Cu cât trece timpul, cu atât le crește prețul. Pot spune că este o investiție.
Soția ta, Elena, și fiica, Alesia, au încercat să se joace cu ele?
Alesia este mai bună decât Elena la kendama. Asta pentru că Alesia se și antrenează. Elena este un jucător ocazional.
Ce părere are Elena despre această pasiune a ta?
La început, mă suspecta de nebunie, dar a înțeles, cu timpul, că nu e chiar așa. Acum mă susține și, împreună cu ea, fac tot ce pot pentru comunitatea kendama.
Sunt concursuri aproape în fiecare weekend. Tu la câte ai fost?
Am participat la câteva, dar, în mare, eu le organizez și/sau jurizez.
Te opresc copiii pe stradă să-ți ceară sfaturi?
Da, mă opresc să-mi ceară sfaturi, să facem poze sau să le semnez kendamele. Este și un fenomen național și mă bucur foarte mult că-i așa. Peste tot pe unde mă duc văd copii care se joacă ken-dama.
Ai în plan să înființezi un club?
Am început o serie de workshop-uri, pe care am să o continui în toată țară, am lansat imnul kendama și urmează să filmăm videoclipul, cu toți jucătorii. Se va lansa și o aplicație care te ajută să evoluezi, să te antrenezi și să te poți evalua ca nivel. Se vor da examene numai în prezența mea și sper că astfel să începem să strângem o comunitate cât mai mare de jucători profesioniști. Pregătesc și Tabăra Kendama cu CRBL, care o să fie în perioada iulie, la Fundata, Cheile Grădiștei. Acolo vom face multe antrenamente, dar vom avea parte și de ceva distrac-ție, gen dans, tenis, drumeții. Vreau să fiu copil din nou și vreau să merg în tabără! Au început deja înscrierile. De asemenea, o să pregătim și turneul King Dama, prin care să aflăm care este cel mai bun jucător de kendama din România, în 2017.
Mă interesează foarte mult acest fenomen, pentru că de opt ani tot promovez această jucărie. Dacă în anul 2000 am reușit, cu trupa Simplu, să aduc în atenția copiilor break-dance-ul și toți puștii au început să-l practice, acum am reușit să fac o țară întreagă să se joace cu această jucărie. De fapt, am adus o jucărie de lemn în era digitală. Am reușit să-i scot pe cei mici de la tablete, telefoane și gaming, să le induc spiritul competi-
țional și să-i fac să socializeze față în față.