Reamintim, Rompetrol deține în țara noastră rafinăriile Petromidia Năvodari și Vega Ploiești, plus a doua rețea de benzinării ca mărime, după cea a Petrom.
Tranzacția nu a fost finalizată încă, aceasta urmând a avea loc în toamnă, potrivit comunicatului. Transferul fizic al acțiunilor către chinezi nu s-a realizat din cauza sechestrului impus anul trecut de către DIICOT în ”Dosarul Rompetrol II”.
Ce presupune tranzacția
În urma tranzacției dintre KazMunaiGaz și CEFC, aceasta din urmă va deține 51% din fostul Rompetrol, în vreme ce grupul kazah va menține un pachet de 49%.
„Finalizarea tranzacţiei va permite stabilirea unei baze solide de cooperare între KMG şi CEFC, facilitând extinderea ulterioară a companiei KMGI în Europa de Est şi de Vest, dar şi în alte regiuni ale lumii.
Acest joint venture va beneficia de potenţialul resurselor energetice din Kazahstan şi de resursele financiare ale Chinei, pentru extinderea activităţilor în contextul proiectului global “One belt, one road” (Drumul Mătăsii în variantă nouă – n.r.).
Proiectul reprezintă o oportunitate excepţională pentru KMGI din perspectiva extinderii operaţiunilor sale în Republica Kazahstan, care, la rândul sau, va asigura implementarea programelor guvernamentale pentru atragerea investiţiilor.
O atenţie deosebită va fi acordată proiectelor din România, fiind statul în care Grupului KMGI deţine principalele active. În concluzie, trebuie remarcat faptul că acest proiect global va avea efecte multuplicatoarea în economiile ţărilor participante – România, Kazahstan, China – precum şi un impact social pozitiv”, declarat, în comunicat, Zhanat Tussupbekov, directorul general al KMG Internaţional.
Investitorii promiteau dublarea capacității de rafinare și realizarea a 200 de benzinării
“Ne propunem să creştem capacitatea de rafinare la 10 milioane tone ţiţei pe an, să construim până la 200 de noi puncte de alimentare carburanţi, dezvoltarea serviciilor industriale în zona de upstream şi downstream, şi construcţia unei centrale de cogenerare pe platforma Petromidia”, declara Tussupbekov în luna decembrie 2016.
KazMunaiGaz şi CEFC Energy au convenit în luna aprilie 2016 vânzarea a 51% din fostul Rompetrol Group pentru suma de 680 de milioane de dolari.
Investiții de 3 miliarde de dolari în regiunea Mării Negre
Ulterior, cele două părţi au anunţat investiţii de trei miliarde de dolari în proiecte energetice în regiunea Mării Negre, „investiţii care vor fi făcute prin viitorul fond de dezvoltare stabilit de partea kazahă împreună cu Guvernul României, care urmează să devină operational“.
Citește și: EXCLUSIV Minivacanța de Sf. Maria: Prețuri ca la Saint Tropez pe cazare ca la Ciorogârla
Fond de un miliard de dolari realizat în comun cu statul
Numai că fondul de investiţii realizat cu Guvernul nu a mai fost înfiinţat deoarece, între timp, procurorii DIICOT au impus un sechestru pe activele rafinăriei Petromidia, KazMunayGas International NV şi SC Oilfield Exploration Business Solutions SA (fostul Rompetrol S.A. – n.r.) în dosarul „Rompetrol II“, care vizează privatizarea Petromidia şi conversia datoriilor în obligaţiuni. În acest dosar sunt investigați și mai mulți foști miniștri.
Ministerul Energiei a desemnat Societatea pentru Administrarea Participaţiilor în Energie (SAPE) drept reprezentant al statului la constituirea fondului mixt de investiţii în energie.
Telenovela datoriilor
Statul a ajuns să aibă 44,6% din acţiunile Petromidia după conversia datoriilor acesteia. Concret, în 2003 statul a transformat în obligaţiuni pe şapte ani datoriile de 603 milioane de dolari. În acel moment, rafinăria era deţinută de către omul de afaceri Dinu Patriciu.
Numai că, în 2007, Patriciu a vândut grupul Rompetrol către grupul kazah KazMunaiGaz, care a anunţat iniţial că va plăti datoriile. Dar în 2010, partea kazahă nu a răscumpărat decât 70 de milioane de dolari din datorie, iar restul a convertit în acţiuni. Astfel, statul s-a trezit, fără voia sa, acţionar cu 44% la Rompetrol Rafinare. De atunci, statul a demarat mai multe procese împotriva Rompetrol, dar pe majoritatea le-a pierdut.
Memorandumul Rompetrol
În 2013, cele două părţi au ajuns la un acord, concretizat prin Memorandumul Rompetrol. În schimbul încetării litigiilor, kazahii s-au obligat să înfiinţeze un fond care să facă investiţii de un miliard de dolari şi să cumpere pachetul de 26,6% din Petromidia pentru 200 de milioane de dolari.
De atunci până acum nici fondul de investiții nu a fost constituit, nici pachetul de acțiuni nu a fost scos la licitație de către stat.
De ce au vândut kazahii către chinezi
Între timp, însă, din 2014 a avut loc un colaps al prețului petrolului, acesta scăzând de la 115 dolari pe baril până la 45 de dolari pe baril. Din această cauză, kazahii au vândut în 2016 pachetul de 51% în grupul Rompetrol către grupul chinez CEFC.
Dar nici CEFC nu poate intra fizic în posesia acțiunilor, din cauza sechestrului impus de către DIICOT în ”Dosarul Rompetrol II”. Ministerul Energiei s-a constituit anul trecut drept parte civilă în acest dosar.
Primul dosar Rompetrol a ajuns de mult timp la final și mai mulți politicieni și oficiali au fost condamnați.
CEFC, un grup mare din China
CEFC China Energy mai are afaceri în transporturi, infrastructură, imobiliare, hoteluri, logistică, sport, industria băuturilor, exploatări forestriere.
Potrivit topului Fortune Global 500, CEFC este a 222-a companie a lumii ca mărime, după ce în ediția anterioară s-a clasat pe locul 229. CEFC a înregistrat în 2016 venituri totale de 43,7 miliarde de dolari, în creștere cu 4,5%, în vreme ce profitul a urcat cu 22,8%, până la 740 de milioane de dolari.
Grupul chinez are 29.600 de angajați și active totale de 22,5 miliarde de dolari.