UPDATE ora 14.00 Președintele Klaus Iohannis a anunțat la Palatul Cotroceni concluziile ședinței CSAT:
- S-a terminat ședința CSAT. Tema pe care am discutat-o astăzi, singura temă de pe ordinea de zi a fost rectificarea bugetară propusă de Guvern – rectificarea bugetară propusă de Guvern pentru instituțiile din domeniul securității naționale. Este obligație acest aviz al Consiliului Suprem de Apărare a Țării atunci când se discută bugetele instituțiilor din domeniul securității naționale. Asta ca să înțeleagă toată lumea că nu este în niciun caz o chestiune facultativă sau opțională, sau cum doriți.
- Guvernul a publicat în august un proiect de rectificare bugetară, un proiect care reprezenta o rectificare bugetară puternic pozitivă. Adică s-au alocat mult mai mulți bani în plus decât în bugetul inițial. Așa a fost și prezentată rectificarea, așa s-a și dorit.
- Totuși, spre surprinderea multora, nu doar a celor din domeniul securității naționale, pe o rectificare puternic pozitivă, Guvernul a propus tăieri semnificative la foarte multe instituții importante din zona securității naționale. Acest lucru nu a fost la niciun moment explicat.
- Cu toate că legea prevede un termen de 30 de zile pentru discutarea acestor acte normative în CSAT, înțelegând urgența și având în vedere solicitările din partea unor miniștri, am stabilit ședința CSAT mult mai repede, adică pentru astăzi.
- Între timp, Guvernul a publicat un nou proiect de rectificare bugetară, și mai optimistă rectificarea, deci se alocă aproximativ 3,5 miliarde de lei în plus față de prima variantă.
- În aceste condiții, este inexplicabil – și nici nu a fost explicat – de ce s-a insistat în continuare pe diminuarea fondurilor instituțiilor din domeniul securității naționale.
- Aceste chestiuni au fost prezentate și astăzi în CSAT. Guvernul nu a venit cu niciun fel de explicații pentru aceste tăieri. Pe de altă parte, directorii serviciilor și instituțiilor ne-au prezentat situația din punctul lor de vedere, arătând foarte clar că, în aceste condiții de tăiere, nu se pot atinge obiectivele stabilite tot în CSAT, tot cu acest Guvern, în prima parte a anului 2018.
- Având în vedere toate acestea, nu s-a putut obține consens, adică unanimitate în CSAT, și nu s-a putut emite avizul necesar pentru rectificarea bugetară.
- Având în vedere această situație, am luat decizia să suspend ședința CSAT deoarece, după părerea mea, rectificarea bugetară este necesară, ea trebuie făcută.
- Pe de altă parte, nu putem să facem abstracție și nu dorim să facem abstracție de la principiul colaborării loiale între instituțiile statului.
- Și atunci, prin suspendarea ședinței CSAT, am creat posibilitatea Guvernului să revină cu un nou proiect de rectificare, să renunțe la aceste tăieri bugetare în zona securității naționale, care în niciun caz nu pot fi explicate decât eventual printr-o sintagmă de tip „șicană politică”.
- Să se revină la discuții, la colaborări și, imediat ce situația va fi remediată, se va putea obține avizul CSAT.
- Vreau să subliniez în această conjunctură că este numai răspunderea Guvernului ce se întâmplă în continuare. Este nevoie de bani în foarte multe sectoare.
- Am spus din capul locului că așa este, am spus din capul locului că este necesară o rectificare bugetară, dar nu este admisibil să punem în dificultate securitatea României, în condițiile în care rectificarea, repet, este una puternic pozitivă și nu există niciun fel de motivație pentru tăieri bugetare într-o zonă atât de sensibilă cum este cea a securității naționale.
- România este o țară sigură, românii sunt bine apărați, dar aceste lucruri nu vin de la sine. Aceste lucruri le avem fiindcă avem instituții, avem servicii performante, care garantează românilor această securitate. Ea nu trebuie și nu poate să fie diminuată pentru niște considerente de politică măruntă.
- În consecință, aștept, și asta le-am spus sigur membrilor Guvernului, să revină cu un nou proiect de rectificare bugetară, care elimină aceste tăieri inexplicabile, dacă vrem să fim oameni serioși.
- Dacă dorim să insistăm pe niște șicane politice, atunci, sigur, lucrurile s-ar putea să se corecteze un pic mai greu.
UPDATE ora 13.40: Ședința CSAT s-a încheiat după aproximativ 40 de minute. președintele Klaus Iohannis urmează să facă o declarație de presă.
UPDATE ora 12.00 Președintele Klaus Iohannis va susține o declarație de presă la finalul ședinței CSAT, a anunțat Administrația Prezidențială.
Săptămâna trecută, mai mulți membri ai Guvernului au solicitat convocarea CSAT, în premieră pentru țara noastră după ’89.
În replică, președintele Klaus Iohannis a convocat CSAT marți, 4 septembrie.
Guvernul a reclamat faptul că şeful statului trage de timp şi nu vrea să convoace Consiliul Suprem de Apărare a Ţării pentru a da un aviz proiectului de rectificare bugetară. Guvernul a cerut convocarea CSAT „în regim de urgență”, fiind pentru prima oară în istoria post-decembristă a României, când solicitarea a venit din partea membrilor CSAT.
„Iată o nouă minciună marca PSD și a Guvernului incompetent Dăncilă. Guvernul îi minte pe români și guvernează într-un mod cinic. Guvernul poată să facă orice rectificare bugetară, fără aviz de la CSAT, fără să-mi ceară părerea cu excepția serviciile de securitate. Citesc că Guvernul nu poate să dea pensii, bani la școli la spitale, că eu nu fac CSAT. E o mare minciună, poate face rectificări pe sănătate, pe educație, pe agricultură. Putea face orice rectificare Guvernul dacă asta se dorea”, a răspuns președintele.
Șeful statului a mai spus că ”PSD și acest Guvern vor ajunge în situația că nu vor plăti pensii și salarii pentru că nu au bani”.
„E inadmisil să contruiască o întreagă poveste că nu se pot plăti pensii. Având acest Guvern incompetent, nu pot să dau drumul la un aviz în CSAT, fără o analiză temeinică, vom face o analiză serioasă a proiectului, care privește securitatea națională, restul privește Guvernul și nimic altceva. Noi, la Administrația Prezidenațială, ne descurcăm oricum. Vom organiza Summitul pe datorie. Aici ne duce Guvernul de incompetenți”, a spus Klaus Iohannis, la Sibiu.
Replica ministrului de Finanțe a venit imediat.
„Dacă am tăiat per total aproximativ 150-170 milioane lei, banii ăştia se duc acolo unde este nevoie, că vorbim de pensii, de salarii, de pesta porcină, de alte nevoi pe care le are bugetul. Pe site se vede o alocare în plus de 50 milioane lei la ANSVSA pentru despăgubiri şi ce mai are nevoie agenţia în momentul de faţă.(…) Noi alocăm cât au cerut dânşii azi, dar se fac analize şi, pe măsură ce se înaintează şi se ştie exact suma, cei de la ANSVSA vin la noi, la Ministerul Finanţelor şi alocăm sumele astfel încât toată lumea să fie despăgubită pentru fiecare neplăcere creată de această situaţie neplăcuta din România”, a explicat Eugen Teodorovici, adăugând că vor fi alocaţi bani şi la fondul de rezervă la dispoziţia Guvernului, care în momentul de faţă este zero.
Guvernul consideră „lipsite de temei” acuzaţiile preşedintelui Iohannis şi subliniază că şeful statului a întârziat „nepermis de mult” convocarea CSAT pentru avizarea rectificării bugetare, „deşi cunoştea faptul că acest proiect are prevăzute inclusiv fonduri necesare acţiunilor de control şi combatere a răspândirii pestei porcine africane”.
Ultimele date făcute publice pe 29 august de şeful ANSVSA, Geronimo Brănescu, arătau că sunt 781 de focare de pestă porcină în România iar 123.411 de porci au fost ucişi, până acum.
Pesta porcină a fost depistată şi în Bulgaria, aproape de frontiera cu România, la o fermă din satul Tutrakantsi, din nord-estul ţării. Testele au confirmat virusul în cazul a şapte animale, a anunţat Agenţia bulgară de Siguranţă Alimentară.
Citește și: