Încetarea detaşării la Ministerul Justiţiei a lui Constantin Sima, procuror la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, şi a Oanei Andrea Schmidt Hăineală, procuror la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Bacău, este singurul punct de pe ordinea de zi a sedinţei de vineri a Secţiei pentru procurori a CSM, informează News.ro.
Augustin Lazăr, procurorul general al Parchetului Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, a cerut, joi, Consiliului Superior al Magistraturii să înceteze detașarea la Ministerul Justiției a procurorilor Constantin Sima şi Oana Schmidt Hăineală. Aceștia sunt secretari de stat din 16 ianuarie.
Procurorul general a făcut această solicitare pentru a asigura derularea „în condiţii de imparţialitate a unei cauze instrumentate de către Direcţia Naţională Anticorupţie, având ca obiect împrejurările elaborării proiectului de ordonanţă de urgenţă privind modificarea şi completarea Codului penal şi a Codului de procedură penală, precum şi a proiectului de lege pentru graţierea unor pedepse”.
CSM decide soarta a doi secretari de stat care ar fi lucrat la proiectele ordonanțelor privind graţierea şi modificarea codurilor penale
Subiectul a fost adus în discuție în şedinţa de joi a plenului Consiliului Superior al Magistraturii, la care a fost prezent şi procurorul general Augustin Lazăr.
Solicitarea procurorului general vine în contexul în care ministrul Justiției, Florin Iordache, și-a delegat atribuțiile secretarului de stat Constantin Sima în perioada 1-7 februarie.
Florin Iordache a declarat că nu are de gând să demisioneze și că și-a delegat atribuțiile, invocând „chestiuni curente”. Ministrul Justiției a precizat că, în perioada în care nu este la Minister, se va afla în Parlament, la discutarea bugetului de stat pe 2017. De aceea, secretarul de stat a fost delegat ca să semneze pentru operațiunile curente, de la salarii, la răspunsurile instituției către autorități.
Constantin Sima şi Oana Schmidt Hăineală ar fi lucrat la elaborarea proiectelor de ordonanță de urgență privind graţierea şi modificarea codurilor penale.
Direcţia Naţională Anticorupţie a început o anchetă cu privire la modul de elaborare a ordonanţelor de urgenţă privind graţierea şi modificarea codurilor penale, în urma unui denunţ formulat în 24 ianuarie de Mihai Poliţeanu, Elena Ghioc şi Răzvan Patachi, membri ai asociaţiei ”Iniţiativa România”.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro