Fiindcă numărul proprietarilor de animale de companie a crescut foarte mult, o nouă meserie a început să se dezvolte în România. Bona pentru animale, sau „Pet Sitter”, este o persoană care iubeşte câinii, pisicile, hamsterii, reptilele sau păsările şi se oferă să aibă grijă de acestea în perioada în care stăpânii lor sunt plecaţi de acasă.
„Stăpânii de animale îi consideră proprii lor copii şi nu au întotdeauna unde să îi lase. Evident că există pensiuni şi hoteluri pentru animale, dar acolo sunt trataţi de angajaţi, băgaţi în cuşti, nu stă nimeni să îi îngrijească pesonalizat, aşa cum poate face un pet sitter, sau guvernantă de pisici şi căţei, cum o numesc eu, sau bonă pentru aceste animăluţe. Un stăpân de animăluţ contactează pet-sitterul, spune ce preferinţe are animăluţul, ce mâncare preferă, care sunt orele de plimbare, se stabileşte de comun-acord orarul, iar omul respectiv îşi vede de vacanţa lui fără să stea cu stresul că animăluţului i se poate întâmpla ceva”, povesteşte Corina Ilie, care este dădacă pentru animale în Bucureşti.
A decis, în urmă cu o jumătate de an, să îşi transforme pasiunea pentru animale într-un serviciu util altora. Astfel, a început să aibă grijă de pisicuţele şi căţeluşii cunoscuţilor, în timpul liber, apoi tot mai mulţi au apelat la serviciile sale.
„Fiecare pet sitter îşi pune preţul lui, în funcţie de disponibilitate, de timp, de pricepere. Per animal, comparăm cu cazarea pe care ar avea-o la un cabinet veterinar. Dacă eu aş avea nevoie să îmi las animaluţul meu, cât îmi ia veterinarul pentru pisică, cât îmi ia pentru căţel? La asta se mai adaugă uneori transportul, dacă faci petsitting acasă la om, iar acesta locuieşte la câţiva zeci de kilometri de casa ta, pui în balanţă şi chestia asta şi adaugi la preţ. În cazul meu, în medie, preţurile ar porni de la un minim de 50 de lei pe zi, dacă iau animăluţul la mine acasă”, a mai explicat Corina.
Corina Ilie este lector universitar, dimineaţa şi seara se ocupă de plimbarea căţeilor şi de hrănirea pisicuţelor pe care le are în grijă, iar în timpul zile predă Comunicare la o importantă universitate din Bucureşti. Nu poate stabili un tarif exact, pentru că acesta diferă foarte mult de animalul de companie pe care trebuie să-l îngrijească şi de pretenţiile pe care le au proprietarii acestora.
Cei care caută o bonă pentru animale de companie găsesc destul de multe oferte online.
„Suntem înscrişi mai mulţi pe un site care se ocupă special de chestia asta, caretopets.com. Acolo ni s-a cerut copie după buletin, toate lucrurile sunt verificate, nu suntem luaţi pur şi simplu de pe stradă. Şi poate mai există şi alte platforme, dar aici suntem strânşi cu toţii laolaltă şi oamenii îşi pot face rezervări din timp, pot vedea ce profiluri avem, fiecare avem o prezentare şi precizăm ce animăluţe ne-ar plăcea să îngrijim”, a mai spus Corina Ilie.
De asemenea, bone pentru animale pot fi găsite şi pe www.pet-me.ro şi pe www.nannysource.ro, sau mai pot fi găsite oferte individuale pe Facebook sau pe site-urile cu anunţuri.
Bonele pentru animale de companie pot avea grijă şi de peşti, şerpi, iguane, hamsteri, porcuşori de Guineea, sau papagali, ceea ce presupune hrănirea acestora, curăţarea acvariilor şi a cuştilor, şi, în unele situaţii, chiar şi îngrijirea veterinară a acestora.
Vezi şi cât te costă o zi la hotelul pentru animale al Primăriei Capitalei.
Militarul dezertor din Constanța, găsit mort în București. În ziua dispariției sale, Daniel Rohozneanu și-a dat foc locuinței
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro