Arsurile pot fi superficiale, profunde sau foarte profunde in functie de localizare, de agentul de producere si de timpul in care acesta a stat in contact cu tegumentul, profunzimea arsurii fiind exprimata in grade: gradul I, IIa, IIb, III, ultimul grad fiind reprezentat de distrugerea in totalitate a tesutului cu carbonizarea totala a pielii.
In functie de agentul patogen, arsurile pot fi date de:
1. factori fizici:
– termici (lichide fierbinti, aburi, flacara, explozie, contact cu obiecte fierbinti),
– actinici (solare, ultraviolete, infrarosii)
– electrice (flama electrica, electrocutie)
2. factori chimici:
– reactii exoterme (care degaja cantitati mari de caldura)
– acizi
– baze
Gravitatea arsurilor e in stransa legatura cu factorul determinant, astfel ca o arsura determinata de flacara e mai profunda decat una produsa de apa fierbinte. Depinde si de durata contactului cu tegumentul, astfel ca arsurile prin ulei fierbinte vor fi mai profunde decat cele prin apa fierbinte, stiut fiind faptul ca inertia termica a uleiului e mai mare si nu se evapora precum apa.
Ingrijirea arsurilor superficiale consta in spalare cu apa si sapun a zonelor afectate si aplicare de substante dezinfectante si cicatrizante. Pentru o vindecare mai rapida este necesar ca pansamentele sa fie facute intr-un serviciu de specialitate in regim ambulator.
In cazul arsurilor mai profunde e necesara spitalizarea si aplicarea metodelor chirurgicale de tratament, care constau in indepartarea cu bisturiul a zonelor arse, evacuarea flictenelor, sutura sau grefarea defectelor rezultate cu grefe de piele libera, incizii de decompresiune pentru a impiedica aparitia complicatiilor.
In cazul arsurilor profunde exista riscul de aparitie a cicatricilor vicioase, cheloide, voluminoase, retractile, care creeaza asa-numitele bride retractile, “unind” patologic doua segmente apropiate care au fost afectate de arsura, de exemplu, doua degete sau doua falange digitale sau mana de antebrat. Apar astfel diformitati care afecteaza major functionalitatea segmentului respectiv si care necesita ulterior multiple corectii chirurgicale.
Tesutul cicatricial este format din fibre de colagen anarhic dispuse si care nu are supletea si elasticitatea tegumentului normal. Acest neotegument este lipsit de par, glande sebacee sau sudoripare, e foarte friabil si sensibil la factori externi de mediu. Suprafetele arse vor avea in permanenta nevoie de ingrijiri speciale si de aplicatii de unguente si creme cu rol protector.
Aparitia acestor cicatrici poate fi prevenita prin ingrijirea corecta a plagilor arse; dupa vindecarea acestora tegumentul cicatricial trebuie ingrijit prin aplicarea unor unguente speciale cu rol hidratant, hranitor, anticicatricial, masaje speciale si presoterapie prin bandaje compresive care impiedica fluxul sanguin sa ajunga in zona cicatriciala.
Alte terapii locale constau in aplicarea unor folii impregnate cu silicon gel, care favorizeaza maturarea rapida a cicatricilor, injectii cu preparate cortizonice care scad inflamatia locala, masaje vacumate intensive pentru a impiedica dezvoltarea vicioasa a cicatricilor. In cazul arsurilor survenite pe zone articulare, e importanta mobilizarea corecta a segmentului afectat pe toata perioada vindecarii, urmata de cure de recuperare si gimnastica medicala pentru a preveni aparitia bridelor cicatriciale. Daca totusi acestea apar, e nevoie de corectie chirurgicala urmata de ingrijirile descrise mai sus. Recuperarea medicala include sedinte de hidroterapie, aplicatii si impachetari cu parafina, stimulare electrica, ultrasunete, endermologie etc.
Expunerea la soare este interzisa pe toata perioada de evolutie a cicatricilor, pana acestea devin complet albe. Daca expunerea la soare intervine in intervalul de evolutie cicatriciala (adica atat timp cat acestea au coloratia rosiatica), atunci se pot produce hiperpigmentari (colorarea accentuata a cicatricilor), care dispar greu sau uneori sunt definitive. Maturarea unei cicatrici variaza de la 6 luni la 2 ani, uneori chiar mai mult de atat.
Primul ajutor in cazul arsurilor superficiale consta in spalarea cu apa si sapun a zonelor afectate
Unguentele speciale ajuta la indepartarea cicatricilor ramase in urma arsurilor
Gravitatea unei arsuri depinde si de suprafata arsa, arsurile cu suprafete mici fiind mai bine tolerate de organism, chiar daca sunt mai profunde, decat arsurile extinse. O arsura de gradul II extinsa la 50% din suprafata corporala va avea un pronostic mai grav decat o arsura de gradul III pe 20% din suprafata corporala.
De cate tipuri sunt?
Arsura de gradul I se manifesta prin caldura, roseata si durere locala; este caracteristica arsurii solare, iar vindecarea se face complet, fara a fi necesare tratamente locale sau orale.
Arsura de gradul IIa se caracterizeaza prin aparitia la nivelul zonei de contact a unei flictene (“pungute” cu lichid), cu lichid clar. Vindecarea necesita respectarea regulilor de igiena locala riguroasa si se face spontan. Apare de obicei in cazul arsurilor cu apa fierbinte.
Arsura de gradul IIb este mai profunda, flictena, are continut sangvinolent, vindecarea se poate face si spontan, dar pe zone functionale importante, cum ar fi maini, picioare, fata, sunt adesea necesare grefele de piele. Apare de obicei in arsurile cu smoala, cu ulei incins etc.
Arsurile de gradul III reprezinta carbonizarea completa a pielii si necesita intotdeauna metode chirurgicale de tratament. Apar mai ales in arsurile cu flacara sau electrocutii.
Cand este obligatoriu sa mergi la doctor
Prezenta in serviciile de specialitate este obligatorie mai ales in urmatoarele tipuri de arsuri:
– arsuri chimice;
– suprafata tegumentara arsa mai mare de 10% (reprezinta aproximativ suprafata unui membru superior in totalitate);
– electrocutari indiferent de gravitate si arsurile prin flama electrica;
– arsurile perineului, organelor genitale externe si ale extremitatilor: maini, picioare, fata etc;
– arsuri, chiar pe suprafete mici, survenite la copii, bolnavi, batrani.
dr. Adina Alberts
medic specialist “Care Zone”,
www.carezone.ro
Vezi rezultatele alegerilor prezidențiale – turul 1 și află când este turul al doilea al votului pentru președinție!