”Vișinescu vine frumos de-acasă, cu cravată… Îl și văd. El nu gândește. Nu gândește. Își ia pârnaia! A lovit ca un imbecil. Nu știu dacă va putea duce pedeapsa”, mormăia din pragul sălii de judecată Doru Mărieș, liderul revoluționarilor, înainte ca judecătorii Curții Supreme să pronunțe sentința. Doar că Vișinescu nu a mai venit de data asta. Am aflat că nepotul său, care îl aducea la fiecare termen, a avut parte de o moarte subită în timpul procesului.
”Era singurul care mai avea grijă de el. La fiecare termen îl aducea cu mașina, îl ferea de jurnaliști. Ca să aflăm că a ajuns la spital și dupa câteva zile a murit. Ficatul l-a terminat”, povestește un tânăr dintr-un grup din ultimul rând din sală în timp ce se recomandă. ”Noi suntem cei care l-au adus aici”. Aveam lângă noi unul dintre reprezentanții Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului, cei care au făcut plângerea inițială împotriva lui Vișinescu.
Judecătorii s-au contrat
Toată lumea din jur știa câte ceva despre acest om și unii chiar s-au descărcat cu înjurături, în timp ce judecătorii deliberau în camera secretă. Acest caz judiciar fără precedent în România a ținut pe toată lumea cu sufletul la gură, iar președinta completului de trei judecători a dorit chiar să facă o opinie separată înainte de a citi sentința. Toată audiența a rămas uimită și nu mai înțelegea nimic când aceasta a spus că faptele lui Vișinescu s-ar fi prescris în 2012, și a admis apelul formulat de torționar împotriva primei sentințe.
După acest moment, ea s-a retras și un alt judecător din complet a venit și a atestat faptul că Vișinescu se face vinovat de crime împotriva comunității, respectiv 12 cazuri, și se menține pedeapsa primită inițial: 20 de ani de închisoare. Sala a aplaudat, rudele victimelor s-au lăsat duse de valul de cameramani, până pe holul Curții Supreme, normal, întrebate dacă se simt răzbunate. Asta în timp ce inculpați celebri ca Prințul Paul sau Remus Truică își așteptau cuminți rândul la instanță, deveniți mai anonimi ca niciodată. Truică mesteca dintr-un covrig de un leu, ca într-o miercuri de post, și se uita confunz la fiicele fostului deținut Ioan Bărbuș, în timp ce-i spunea avocatului său: ”Omul ăsta și-a primit adevărata pedeapsă (n.r. Vișinescu)”.
Pelerinaj pe Brezoianu
La scurt timp, toată mulțimea, jurnaliști, revoluționari și rudele deținuților s-au mutat pe Brezoianu, la adresa lui Vișinescu. Urma să fie scos în cătușe. Și ce putea să fie mai ”exaltant” decât o cădere nervoasă a torționarului, cum a mai făcut.
În continuare, nimeni nu știa ce face Vișinescu în acest timp, cât toți se dădeau de ceasul morții să afle cum își petrece ”sfârșitul lumii”. La ușa lui au apărut tot felul de personaje, recalcitrante, uitate parcă de vreme.
”Plecați, băi, de-aici! Aveți acordul de la sfat? Chem Poliția!”. Și a venit Poliția. Nu ca să-l ridice pe condamnat, ci pentru sesizarea făcută împotriva jurnaliștilor, care au căptușit fiecare ieșire din blocul lui Vișinescu. Circul continuă.
”După Vișinescu vine Iliescu!”, apare iar Mărieș dintr-un gang, cu fetele lui Bărbuș după el, de data asta încercate de sentimente contraditorii: ” Nu mai am nicio satisfacție, acum mi-e milă de el”, a spus una dintre ele.
Pelerinajul de la locuința torționarului a continuat cu vizita surpriză a unui subaltern de-al acestuia, un anume George Buza, care a încercat să-i găsească, totuși, o partea sensibilă.
”A suferit mult, implicit tăierea pensiei. Spune că nu e vinovat, dar nici eu nu știu ce a făcut. Am fost subalternul dânsului. În lipsa lui, când era comandant, ne spunea să nu-i pedepsim pe deținuți. O să-i zic să fie tare, nu e nici primul, nici ultimul. Vă dați seama, a fost și el comandant, nu a fost oricine…”.
Pregătit să meargă la pușcărie
După mai bine de trei ore de la pronunțarea sentinței, Vișinescu a fost ridicat de polițiști de-acasă, cu două bagaje pe care și le pregătise pe parcursul zilei. Mai liniștit și resemnat ca niciodată, în timp ce toți triumfau pe fondul sentinței, Vișinescu mânca în tihnă ultima lui masă bogată, la Cercul Militar, asta după ce și-a ridicat hainele de la curățătorie. Nu a schițat un gest și nu a scos un sunet când a fost scos cu cătușe din casă, acoperite cu un fular. După ce va sta în carantină pentru o perioadă, torționarul va fi mutat în Penitenciarul Rahova.
Fotografii: Vlad Chirea
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro