„Deocamdată nu a confirmat. Din surse publice știu că se deplasează la Bruxelles și în măsura în care își manifestă dorința să fie prezentă personal la audieri, luni o să luăm în discuție acest aspect și am putea să reprogramăm audierea. În măsura în care nu există această solicitare, audierea va avea loc marți, premierul, ca oricare alt cetățean, având posibilitatea să depună un punct de vedere”, a declarat la RFI Csaba Asztalos.
Președintele CNCD spune că în astfel de cazuri contează atitudinea persoanei după săvârșirea unei posibile fapte de discriminare, dar adaugă și că scuzele publice, pe care Dăncilă le-a transmis deja, sunt luate în considerare.
„Am avut discuții cu fel și fel de formatori de opinie de la data declarației și unii spun că exagerăm pentru că este o exprimare care se folosește în mod curent în societate. Probabil că se folosește, dar nu cred că este o exprimare corectă. Însă în astfel de spețe relevantă este funcția persoanei respective. Nu orice cetățean este premierul României. Fiind o persoană cu înaltă demnitate publică influențează comportamente în societate și atunci are o responsabilitate mai accentuată în exprimare și rigoarea este mai importantă în cazul unor astfel de persoane”, a subliniat preşedintele CNCD.
Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD) s-a autosesizat în ceea ce priveşte declaraţiile premierului Viorica Dăncilă după ce Asociația „Autism România”a transmis o scrisoare de protest. Șefa guvernului a spus despre cei care „dezinformează UE” că „sunt autişti”. Afirmația a fost făcută în seara zilei de joi, 15 februarie, la Antena 3, ulterior premierul cerându-și public scuze.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro