Libertatea a rugat-o pe Maria Nistor, șefa editurii de stat, să transmită publicului lucrurile pe care nu a apucat să le spună până acum.
de Elvira Gheorghiță
Marea Moartă plasată pe hartă în loc de Marea Roșie, Insula Tasmania, botezată Vanuatu, „12 mai mare decât 16” și un hohot național de râs. Hotnews, Digi 24, media, într-un val fără precedent, au pus la dispoziția publicului erorile din manualele școlare.
De săptămâni întregi, ironiile o însoțesc pe Maria Nistor, șefa Editurii Didactice și Pedagogice, cea care deține monopolul tipăririi manualelor.
La Comisia parlamentară pentru învățământ, deputatul Robert Turcescu a calificat editura, în fața directorului acesteia, drept „un chioșc”, atrăgând atenția că nu e normal să-și fi asumat responsabilitatea unei misiuni naționale de editare a manualelor dacă nu a avut oameni, competențe și resurse.
Iată cele mai importante lucruri pe care Maria Nistor, care a apucat să vorbească puțin până în acest moment, le explică publicului, la cererea redacției Libertatea, în numele dumneavoastră.
Ziarul nu califică în nici un fel răspunsurile, evaluarea vă aparține!
1. „Erorile din manualul de Geografie pot fi un sabotaj, este o ipoteză plauzibilă! Mi-ar plăcea să cred că este doar un produs al ignoranței și nu al unui sabotaj, dar sunt mult prea multe erori pentru ca să nu le fi observat nici unul dintre evaluatori. Fișele de evaluare ne arată că este un manuscris de o înaltă rigurozitate științifică, ceea ce este evident fals”.
2. „O parte din greșeli ni le asumăm, însă anumite erori care țin de neglijența evaluatorilor ar trebui să intre și în sfera lor. Încercăm să gândim pentru la anul un sistem prin care toată lumea să fie trasă la răspundere atunci când greșește”.
3. „Am greșit când am avut încredere în evaluatori. Cine suntem noi să ne punem cu evaluatorii? Dacă aș fi știut că nu putem avea deloc încredere în ce s-a întâmplat la evaluare mi-aș mai fi luat o echipă”.
4. „Noi eram aici cu autorii la ora 3 noaptea, ca să înțeleagă că anumite afirmații ale lor sunt eronate. Discutam înainte ca dumnealor să dea bun de tipar”.
5. „Efortul a fost uriaș. La tipărirea celor 700 de tone de carte, respectiv 2,5 milioane de manuale, au lucrat câțiva angajați și zeci de colaboratori, dar pentru manuale pentru o țară întreagă, mai trebuie introdus un filtru”.
6. „În afară de geografie, erorile sunt minore”.
7. „La biologie, este vina graficianului, care chiar lucrează peste program. Este foarte dedicat”.
8. „Eu însămi am corectat erori! Existau traduceri unde Gîrleanu, care se scrie cu «î» era scris cu «â», și asta am văzut eu, după ce a trecut prin mâna tuturor înaintea mea”.
9. „Se și exagerează cu erorile, am ajuns să numărăm biluțele de la socotitoarea de clasa I și, în loc de cinci, erau șase!”.
10. „Aș pleca dacă aș considera că trebuie să plec. Nu consider că ar trebui să îmi dau demisia acum, pentru că au apărut aceste erori. Dacă aș fi scris eu manualul, cu siguranță mi-aș fi pus cenușă în cap”.
11. „Suma de 300.000 de lei pentru retipărirea manualului de geografie nu cred că va reprezenta o pierdere substanțială, nici la bugetul de stat, nici în existența editurii, pur și simplu a fost o lecție învățată”.