Intenția de a oferi primarilor, viceprimarilor, președinților și vicepreședinților de consilii județene pensii speciale a declanșat un nou val de critici publice la adresa acestui tip de venit. Pensiile speciale au apărut după anul 2000 și sunt rezultatul însumării pensiei contributive cu un supliment din partea statului. De aceste pensii speciale beneficiază aproximativ 8.600 de persoane, militari, polițiști, magistrați, parlamentari, funcționari cu statut special. Mai nou, parlamentarii vor ca și primarii să beneficieze de pensii speciale.
Problema a apărut în momentul în care indexările anuale ale pensiilor, cerute de lege, au dus în cazul pensiilor speciale și la 40.000 de lei pe un talon. Media pensiilor speciale este de aproximativ 8.000 de lei pe lună. Pe de altă parte, același sistem de pensii dă 520 de lei pe lună fiecăruia dintre cei 661.735 de ”beneficiari” ai pensiei sociale (luna ianuarie 2018).
În fine, așa au apărut cazuri în care pensia specială a ajuns la 131% din fostul salariu al pensionarului special.
În acest ritm, nevoia de bani a sistemului de pensii a alrmat clasa politică, beneficiară totuși a sistemului de pensii speciale.
„Este o anomalie. Pensiile speciale ajung să fie mai mari decât salariul net pe care îl are salariatul respectiv. Nu există nicăieri un astfel de sistem care să fie sustenabil“, spunea Călin Popescu Tăriceanu, președintele Senatului.
Totuși, proiectul adăugării unor noi categorii de demnitari în sistemul special, cum sunt primarii, pare să se apropie de succes și să greveze și mai mult fondul de pensii.
”Tronează legea lui așa vreau eu”
”Felul în care arată acum sistemul de pensii din România este un efect. Trebuie căutate cauzele adevărate. Și dacă mergem pe fir, din aproape în aproape, ajungem la anul 1949 când tot patrimoniul sistemului de pensii de atunci a fost confiscat de statul comunist. Și a spus: de acum încolo pensiile se vor plăti din cotizațiile pe care le plătesc cei care muncesc. Păi, banii mei? Banii tăi, i-a luat statul. Îi iau eu, statul, fac ce vreau cu ei. Și a început să troneze legea lui așa vreau eu”, a explicat dr. economist Gheorghe P. Nistorescu (foto, 82 de ani) a studiat problema pensiilor timp de 30 de ani.
Economistul este de părere că singura metodă prin care se poate reveni la normalitate în sistemul de pensii este calcularea pensiilor exclusiv pe baza contributivității. Restul, cum ar fi pensiile sociale și cele speciale, trebuie să dispară din acest sistem. Ele trebuie finanțate din alte fonduri.
Trebuie să dispară limitările în calcularea punctajelor
De asemnea, Nistorescu este de părere că trebuie să dispară și limitările din Legea pensiilor, care spun că ”baza lunară de calcul a contribuţiei individuale de asigurări sociale în cazul asiguraţilor nu poate depăşi plafonul a de 5 ori salariul mediu brut”.
”De ce? Dacă eu am contribuit mai mult, de ce mi se iau banii? Pentru că aici intervine din nou statul prin legea lui așa vreau eu”, a mai explicat economistul Gheorghe P. Nistorescu.
Acesta consideră că este momentul ca pensionarii să ceară refacerea Fondului de Pensii naționalizat la 1 ianuarie 1949, care la vremea respectivă era proprietate privată. ”Vreau să spun că în esență sintagma pensie de stat este improprie, pentru că nu este de stat, ci este banul celor care au constribuit la acest fond”, a concluzionat Gheorghe P. Nistorescu.
REPORTAJ: Ziua Maghiarilor, cu ghetele-n noroi, la Căpeni: “N-am mai ajuns să punem flori la monument. E înghiţit de apă“/FOTO
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro