Decretul anti-imigrație a intrat în vigoare după cinci luni în care a fost contestat în tribuale. Decizia este menită să oprească sosirea unor „teroriști străini” pe teritoriul SUA. Asta înseamnă că accesul cetățenilor din Siria, Libia, Iran, Sudan, Somalia și Yemen este interzis temporar. Rămân însă multe întrebări legate de această controversată măsură a liderului de la Casa Albă.
Jurnaliștii de la CNN au realizat un material în care prezintă în detaliu această interdicție de călătorie controversată, care a stârnit proteste și care a fost contestată în instanță.
Cine poate intra pe teritoriul SUA?
Curtea Supremă a stabilit un critiriu privind interdicția de călătorie și anume ca străinii să aibă o relație ”credibilă de bona fide” cu o entitate (o şcoală sau un angajator, de exemplu) ori o persoană care trăieşte în America (un soţ sau o soţie, de exemplu).
În cazul în care nu se poate stabili o astfel de relaţie apropiată, persoanei respective i se impune o interdicţie pe o perioadă de 90 de zile dacă provine din Libia, Siria, Iran, Somalia, Yemen şi Sudan ori de 120 de zile în cazul în care persoana respectivă este un refugiat, indiferent din ce ţară provine.
Citește și: Adevărata poveste a românului radicalizat de jihadiștii care au aruncat în aer Parisul. Ziua se ocupa cu…
Potrivit noilor reguli, trimise la misiunile din străinătate miercuri, solicitanţii trebuie să probeze că au o relaţie cu un părinte, soţ ori soţie, fiu ori fiică, ginere ori noră sau frate ori soră în Statele Unite, afirmă un oficial de rang înalt din cadrul administraţiei.
Aceste reguli nu au fost postate încă pe site-urile departamentelor de Stat sau Securităţii Interne (DHS) şi pot fi modificate. Organizaţii pentru apărarea drepturilor omului precum Amnesty International (AI) intenţionează să trimită joi cercetători pe aeroporturi americane pentru a monitoriza evoluţia şi pentru a observa cum este implementată interdicția, în cazul în care apar dispute.
Cine este scutit de această interdicție de călătorie?
Următoartele categorii nu sunt vizate de interdicție:
- cetăţeni americani deţinători de ”green card” – adică rezidenţi permanenţi
- deţinători de vize valabile
- persoane cu dublă cetăţenie
- străini cu legături „bona fide” de familie, în domeniul educaţiei sau afacerilor
Vizele care au fost deja aprobate nu vor fi anulate.
De ce a fost impusă această interdicție?
Intenţia ordinului a fost dezbătută aprig în ultimele luni. În timpul campaniei electorale, Donald Trump a îndemnat la o ”închidere totală şi completă” a intrării musulmanilor în Statele Unite. Însă textul ordinului prevede că este necesară o ”verificare suplimentară” a cetăţenilor celor şase ţări, deoarece ”condiţiile din aceste ţări prezintă ameninţări sporite. Fiecare dintre aceste şase ţări este un sponsor al terorismului, a fost compromisă semnificativ de organizaţii teroriste sau în ele se află zone de conflict activ”.
Citește și: FOTO EXCLUSIV/ Simona Gherghe arată spectaculos după naștere! Nici nu zici că a născut acum o lună!