UPDATE. Pe site-ul Ministerului Justiției a fost publicat un raport privind activitatea Comisiei constituite prin OMJ nr. 1.348/C din 31mai 2007, modificat prin OMJ nr. 1489/C din 11.06.2007 și Raportul privind activitatea Comisiei constituite prin ordinul ministrului justiţiei numărul 1.348/C* din 31 mai 2007, modificat prin Ordinul ministrului justiţiei numărul 1.489/C din 11.06.2007 şi completat prin Ordinele ministrului justiţiei numărul 2.175/C din 27.08.2007 şi numărul 2.959/C din 21.11.2007, având nivel de secretizare – secret.
A mai fost făcut public un Proces-verbal încheiat în data de 10.04.2008 la sediul Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor, având nivel de secretizare – secret.
Comisia din 2007 nu ştie dacă membrii Comisiei desemnate în februarie 2005, care au ridicat documente din arhiva operativă a SIPA şi le-au predat Monicăi Macovei, le-au restituit arhivei şi nici dacă fostul ministru Macovei a valorificat în vreun fel acele documente, se arată în raportul privind activitatea comisiei din mai 2007.
În raport se precizează că unele rapoarte au fost xeroxate, iar altele sunt copii xerox.
”HG nr.410 din 9 iunie 2017, referitoare la desecretizarea arhivei SIPA, a fost publicată în M.Of. al României, Partea I, nr. 429 din 9 iunie 2017 ! În cel mai scurt timp, pe pagina de internet a Ministerului Justiției, vom publica cele două rapoarte, precum și anexa unuia dintre acestea !”, a anunțat Tudorel Toader, pe pagina de Facebook.
Potrivit Hotărârii de Guvern, arhiva va fi inventariată de o comisie care va avea ca principale atribuţii inventarierea arhivei fostei Direcţii Generale de Protecţie şi Anticorupţie (DGPA), aceasta urmând, totodată, să propună clasificarea, declasificarea, trecerea la un alt nivel de clasificare sau de secretizare a documentelor inventariate, respectiv distrugerea acestora, conform dispoziţiilor legale.
De asemenea, comisia va preda, după declasificare, către Administraţia Naţională a Penitenciarelor, dosarele de personal ale foştilor angajaţi ai DGPA identificate în arhivă şi către Arhivele Naţionale documentele cu valoarea istorică identificate în arhivă.
Comisia va fi alcătuită din cinci membri numiţi prin ordin al ministrului Justiţiei, doi dintre aceştia fiind din cadrul Ministerului Justiţiei, unul din cadrul ANP şi alţi doi vor fi propuşi de Secretariatul General al Guvernului. Fiecare dintre aceste instituţii va propune şi câte un supleant.
Guvernul a decis, miercurea trecută, desecretizarea arhivei SIPA. Ministrul Justiției, Tudorel Toader a declarat atunci că se va constitui o comisie, formată din 5 membri, care are termen 3 ani pentru inventariere și comunicarea informațiilor cuprinse în arhivă.
Decizia Executivului prevede constituirea unei comisii care va inventaria şi preda documentele din arhiva SIPA către instituţiile competente. Datele ţinute ascunse până acum le vom afla abia în 2020, însă parţial şi numai în anumite condiţii, conform ministrului justiției.
Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a declarat după ședința de Guvern că hotărârea de guvern produce efecte din momentul publicării în Monitorul Oficial. ”Atunci veți vedea și alte nume și prenume decât cele 22 pe care le-am publicat deja”, a spus el.
”În arhivă vom găsi înscrisuri care țin de viața privată. Acelea nu vor fi făcute publice, dar persoanele vizate, la care se referă respectivele informații, pot solicita în scris comisiei, și au acces la acea parte din dosar”, a mai spus Toader.