Afirmațiile premierului contravin cu intenția Partidului Social Democrat și a coaliției PSD-ALDE de modificare a Codului penal și de Procedură Penală, o dată cu transpunerea Directivei europene în legislația din România. De altfel, parlamentarii PSD au anunțat că vor depune mai multe amendamente la Codul penal și de procedură, majoritatea vizând dreptul personaelor anchetate de a nu fi aduse în cătușe la audieri și interdicția de a se folosi cuvântul penal pentru o persoană care se află încă în faza urmăririi penale, fără a exista o condamnare definitivă în toate instanțele.
”Domnul ministru al justiţiei, Tudorel Toader a spus ceva. Bine, până la urmă a fost interpretat greşit. În discuţiile cu domnia sa mi-a spus ce-a vrut domnia sa să spună şi sunt de aceeaşi părere cu domnia sa. Dacă acele directive nu vor reuşi să fie transpuse în timp util în lege, Guvernul va trebui să intervină pentru a nu avea dificultăţi cu Comisia Europeană. Dar o transpunere exactă, mot-a-mot a Directivei”, a declarat Mihai Tudose.
Premierul s-a referit și la protestele magistraţilor. ”Mă îngrijorează orice protest atâta timp cât este fundamentat pe ceva. Legile respective nu sunt încă gata, manifestă o categorie socială o îngrijorare pe o anumită temă”, a spus premierul.
Și Ministerul Justiţiei a anunțat că trimite Parlamentului o listă de amendamente pentru punerea în aplicare a Directivei europene privind prezumției de nevinovăție.
Tudorel Toader a trimis, miercuri, Comisiei speciale parlamentare pentru legile justiției, condusă de Florin Iordache, o propunere de modificare a Codului de procedură penală, în sensul punerii în acord a legislației cu Directiva europeană privind prezumția de nevinovăție. Ministerul propune înlocuirea sintagmelor „bănuială” şi ”suspiciune rezonabilă” cu formularea „probe sau indicii temeinice”.
El afirma, la Parlament, referitor la transpunerea Directivei, indiscutabil ea trebuie transpusă cu termen în aprilie 2018. Sunt convins că Parlamentul o va transpune, dacă nu știți că se justifică urgența adoptării unei OUG pentru transpunerea unei directive”, a spus Toader.
Demnitarul mai spunea că „dacă legea, dintr-un motiv sau altul nu va trece de Parlament și nu va fi promulgată în Monitor pentru producerea de efecte juridice Guvernul este îndreptățit pentru adoptarea unei OUG”.
Citește și: Eveniment memorabil pentru medicina românescă. Doi români au fost acceptați în Academia Franceză de Medicină / FOTO