„Folosirea sau prezentarea cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Uniunii Europene sau din bugetele administrate de aceasta ori în numele ei, se pedepseşte cu închisoare de la 2 la 7 ani şi interzicerea unor drepturi”, prevede alineatul 1 al articolului indicat de avocatul lui Neda Florea.
Rugat să explice despre ce este vorba în acuzare, avocatul a spus că, în anul 2015, Tel Drum a achiziționat o stație mobilă de prelucrare a asfaltului și de asfaltare. Potrivit avocatului, Tel Drum a cumpărat stația mobilă de la o firmă, cu suma de 12 milioane de lei, în condițiile în care firma respectivă cumpărase de la producător stația cu doar 8 milioane de lei. Avocatul a precizat că diferența de patru milioane de lei li se impută clientului său și actualului director de la Tel Drum, Petre Pitiș.
El a mai precizat că numele lui Liviu Dragnea nu figurează în dosar și că față de suspecți nu s-a luat nicio măsură preventivă, dar s-au pus sechestre pe bunurile mobile și imobile ale celor cercetați.
Avocatul a mai spus că nu ar trebui să li se impute directorilor modalitatea de achiziție, pentru că ea s-ar fi făcut corect. El a precizat că s-a făcut licitație, iar firma producătoare nu a participat, ci a participat societatea care deținea deja utilajul.
Directorul Tel Drum: ”Îl cunosc pe Liviu Dragnea din județ. Am jucat fotbal cu el în liceu”
„Din punctul meu de vedere, este o eroare. E un denunț făcut aiurea. Nu știu ce numiți voi victimă colaterală. Este o anchetă în curs, așteptați și voi să vedem”, a spus directorul Tel Drum, la plecarea de la DNA.
Întrebat despre activitățile Tel Drum, Pitiș a spus: „Avem 70-80 de participări pe an și câștigăm de 20 de ori. Nu e normal? E ca la toate firmele din țară. Nu avem vreun succes deosebit”.
Întrebat insistent despre rolul lui Dragnea în societatea pe care o conduce și despre relația sa cu acesta, Pitiș s-a arătat iritat de insinuările jurnaliștilor, dar a precizat că îl cunoaște pe Liviu Dragnea „din județ”. ”Am jucat fotbal cu el în liceu în calitate de elev de clasa a-XI-a”, a spus Pițiș.
Procurorul-șef al DNA, Laura Codruța Kovesi, spunea în iulie, într-un interviu pentru ziare.com, că un dosar Tel Drum a fost închis în anul 2010 prin clasare, iar acum procurorii anticorupție investighează pe baza informațiilor obținute după 2013.
„Din 2013, de când sunt procuror-șef DNA, Liviu Dragnea a fost trimis în judecată și condamnat definitiv. Mai este un dosar în care a fost trimis în judecată, e pe rolul ICCJ, și avem aceste dosare în lucru. Eu vă pot spune ce s-a întâmplat din 2013 până acum (…) Noi am investigat acele informaţii obţinute după 2013, nu ştiu ce a fost înainte. După 2013, acestea sunt anchetele despre care pot să vă spun”, a precizat șefa DNA.
Liviu Dragnea spunea că se consideră ținta Laurei Codruța Kovesi și că se așteaptă să fie audiat. „Ştiţi ceva, mă aştept să fiu audiat de doamna Kovesi pentru orice se întâmplă în ţara asta. Şi dacă plouă. Nu cred că mai e vreun secret pentru cineva că sunt ţinta acestei doamne de foarte mult timp”, a spus Dragnea, precizând că nu are nicio legătură cu firma Tel Drum.
DNA a anunțat, pe 7 iulie, că anchetează o parte din faptele prezentate de jurnaliștii de la Rise Project, în legătură cu afacerile lui Liviu Dragnea. „O parte dintre aspectele conținute în investigația jurnalistică publicată la data de 6 iulie 2017 fac obiectul unui dosar penal aflat pe rolul DNA. În acest dosar, constituit pe bază de sesizare din oficiu, procurorii au dispus, la data de 19 februarie 2016, începerea urmăririi penale in rem (față de fapte) sub aspectul săvârșirii unor infracțiuni de corupție și asimilate corupției”, potrivit DNA.
Jurnaliștii de la Rise Project au publicat, pe 6 iulie, o investigație din care reiese că, potrivit unui raport secret al Direcției Generale de Protecție Internă, Liviu Dragna a preluat fraudulos Tel Drum.
Raportul DGPI publicat de Rise Project este intitulat „Notă privind aspecte care afectează climatul socio-economic al județului Teleorman” și „descrie o rețea infracțională compusă din persoane cu putere de decizie în județ prin care Liviu Dragnea, baron local, fraudează fonduri europene și guvernamentale”.
Documentul arată, potrivit jurnaliștilor de la Rise Project, că „inițial, Tel Drum a fost preluată fraudulos de Liviu Dragnea de la stat. Apoi, timp de peste un deceniu, acesta și-a atribuit majoritatea contractelor publice de asfaltare și deszăpezire prin intermediul unor licitații trucate”. Documentul îl identifică încă din primele rânduri pe Dragnea ca fiind „deținătorul majoritar al acțiunilor la purtător de la SC Tel Drum SA”.
Citește și: Raport îngrijorător | 3.000 de europeni care au luptat pentru ISIS ar putea reveni în Europa
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro