95.738.999 lei este valoarea finală a contractului “Întreținerea curentă pe timp de iarnă a drumurilor județene din județul Teleorman în perioada 2017-2021” atribuit de Consiliul Județean Teleorman, pe 3 octombrie. Deși anunțul de participare a fost lansat încă de pe 23 iunie, până la data atriburii doar o singură asociere a depus o ofertă care a fost declarată și “admisibilă”. Acordul-cadru câștigat de asociarea Teldrum S.A.(lider de asociere) și Fincodrum S.A. a fost semnat cu o diferență de 136.067 lei față de valoarea initiață a contractului.
Numele companiei Teldrum este legat, în spațiul public, de numele lui Liviu Dragnea, președintele Camerei Deputaților, fost prefect și președinte al Consiliului Județean Teleorman. De altfel, Petre Pitiş, directorul general al societăţii Tel Drum a fost audiat la DNA, în luna august, în calitate de suspect, alături de Florea Neda, fost director al aceleaşi societăţi, cei doi fiind cercetaţi într-un dosar de corupţie. Petre Pitiş a fost partener de afaceri cu fiul lui Liviu Dragnea.
Vara sanie, iarna deszăpezire la Brăila
Și Consiliul Județean Brăila a lansat încă din vară procedura de licitație pentru deszăpezirea drumurilor. Pe 23 iunie, în aceeași zi cu CJ Teleorman, Consiliul Județean Brăila publică anunțul de participare pentru “Servicii de deszăpezire a drumurilor județene în perioada 15.11.2017-31.03.2019”.
Până pe 5 septembrie, doar o ofertă este depusă și declarată admisibilă pentru 604,4 kilometri de drumuri. 5.033.774 lei este valoarea contractului atribuit societății Tancrad S.R.L. la începutul lunii septembrie. Tot pe 5 septembrie este semnat un contract subsecvent de încă 2.516.887 lei tot cu aceeași societate. Contractul este publicat pe site-ul de achiziții publice pe 18 septembrie, după aproape două săptămâni de la semnare.
Numele societății Tancrad a apărut în dosarul de corupție în care a fost trimis în judecată fostul președinte al Consiliului Județean Brăila, Gheorghe Bunea Stancu. Acesta ar fi aprobat și ar fi avizat ilegal documentația în procedurile de achiziţii pentru mai multe lucrări publice.
Potrivit DNA, “aceasta, în scopul vădit de a atribui lucrările respective firmelor agreate şi anume SC TANCRAD SRL Galaţi, SC CONCIVIA SA Brăila şi SC TANCRAD CONSTRUCT SRL Brăila, determinând, prin încălcarea atribuţiilor ce-i reveneau în calitate de preşedinte al Consiliului Judeţean Brăila şi de ordonator principal de credite […] producerea unui prejudiciu în valoare totală de 2.924.817,60 lei la bugetul Consiliului Judeţean Brăila şi vătămarea intereselor legitime ale participanţilor descalificaţi în mod discriminatoriu din procedurile de achiziţii publice la care au participat”.
Bucăți de autostradă și drumuri din jurul Bucureștiului, deszăpezite via Giurgiu
În octombrie 2016, Compania Națională de autostrăzi și drumuri naționale din România publică un anunț de participare pentru întreținerea curentă pe timp de iarnă pentru mai multe loturi de drumuri naționale și autostrăzi. Pe 20 septembrie 2017, contractul este atribuit pentru 96.991.863 lei. Trei loturi sunt câștigate de societatea giurgiuveană Anastamar Construct S.R.L. pentru 78.999.100 lei. Firma din Giurgiu trebuie să “asigure întreținerea curentă pe timp de iarnă 2016-2020” pentru șoselele aflate în juristricția Secției de Drumuri Naționale București Sud, Secției de Drumuri Naționale Ploiești și pentru autostrada Soarelui, între București și Lehliu. Doar pentru drumurile din Sudul Capitalei, societatea a semnat cu C.N.A.I.R. un contract de 31.848.922 lei.
Anastamar Construct S.R.L. este o societate înființată în 2015 care, potrivit propriei declarații de la Ministerul de Finanțe, a activat abia începând cu 2016. La finalul aceluiași an, societatea giurgiuveană raporta o cifră de afaceri de doar 2.539.237 lei, un profit de 169.838 lei și 9 salariați. Potrivit registrului comerțului, firma este controlată de Gheorghe Cușa. Presa centrală a relatat în repetate rânduri despre legăturile strânse ale acestuia cu Marian Mina, președintele Consiliului Județean Giurgiu și fost șef al Direcției de Drumuri și Poduri București dar și cu fostul ministrul al Transporturilor, Răzvan Cuc, originar tot din Giurgiu.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro