În ziua a doua a mandatului de președinte, Donald Trump a căutat binecuvântare divină pentru administrația sa, la catedrala Națională din Washington, însoțit de Melania și de familia sa, iar apoi a mers la sediul central CIA, unde a vorbit cu angajații agenției și i-a felicitat pentru munca lor.
În plus, liderul de la Casa Alba a dat vina pe presă pentru disputa pe care a avut-o cu serviciile de informații, pe care le-a criticat în ultimele zile înainte să fie învestit în funcție, în privința implicării Rusiei, pe calea atacurilor cibernetice, în alegerile americane. A mers până la a-l numi pe fostul director CIA, John Brennan, „un răspânditor de știri false”, însă acum se pare că a revenit la snetimente mai bune, acuzând presa pentru neînțelegerile pe care le-au avut cu CIA.
„Foarte, foarte puțini oameni pot să facă treaba pe care o faceți voi și vreau să vă asigur că eu vă susțin. Știu că, uneori, nu aveți parte de sprijinul pe care îl vreți. Sau poate veți spune „vă rog, nu ne mai sprijiniți atât”. Domnule președinte, vă rog, nu avem nevoie de atâta sprijin. Dar îl veți avea…Vreau să spun că nimeni nu are mai mare încredere în serviciile de informații și CIA ca Donald Trump. Nimeni altcineva.Sunt o mie la sută cu voi”, a spus Trump.
Acuză presa că minte despre numărul persoanelor, care au asistat la ceremonie
Mai mult, în fata a 400 de angajați ai CIA, el a criticat dur sâmbătă presa, în cadrul unei vizite la sediul CIA, pe care o acuză că ar fi mințit în ceea ce privește estimarea numărului de persoane care au asistat vineri la depunerea jurământului de către el, la Washington.
Trump's inauguration (left) and Obama's in 2009 (right), viewed from the Washington Monument pic.twitter.com/8GG9Blz8w2
— Scott Arthur (@DrScottThinks) 22 ianuarie 2017
„În mod onest, păreau un milion și jumătate de persoane, până la Washington Monument”, a afirmat Trump, cu prilejul unei vizite la sediul CIA. „Privesc acel canal de televiziune și ei arătau peluze goale și vorbeau de 250.000 de persoane”, a spus el. „Este o rușine”, a continuat Trump.
Evocând „războiul” său în curs cu mass-media, al 45-lea președinte al SUA a apreciat că jurnaliștii fac parte „dintre ființele umane cele mai necinstite de pe pământ”.
Foarte puțină lume la învestirea lui Trump
Poliția americană nu furnizează în principiu cifre în timpul manifestațiilor, dar imaginile aeriene difuzate vineri de televiziunile americane arătau o mulțime care nu ajungea până la Washington Monument și era clar inferioară cifrei de un milion și jumătate. Mulțimea părea mult mai redusă decât cea care se adunase în același loc în timpul celor două depuneri de jurământ ale lui Barack Obama, în 2009 și 2013.
Mai mult, în cadrul unei declarații puțin după aceea, în sala de presă de la Casa Albă, Sean Spicer, purtătorul de cuvânt al lui Trump, a atacat și el presa. El a criticat puternic jurnaliștii, denunțând tentative „rușinoase” de a minimaliza, după el, succesul popular al depunerii jurământului de către noul președinte.
„Aceasta a fost cea mai mare mulțime văzută vreodată la o învestitură”, a afirmat Spicer, fără a furniza elemente concrete pentru a-și întări spusele.
Pe de altă parte, miliardarul a fost atât de supărat de comparație, încât reprezentanții lui au cerut Serviciului Națonal pentru Parcuri să nu mai foloseasca, temporar, contul de Twitter, după ce instituția a publicat imagini în care era comparată mulțimea strânsă pentru învestitura lui Barack Obama, în 2009, cu cea strânsă vineri pentru învestitura succesorului său, Trump, potrivit CNN.
Serviciul Național pentru Parcuri a redistribuit vineri un mesaj al reporterului New York Times Binyamin Appelbaum. „Comparați mulțumile: învestirea din 2009 la stângă,î nvestirea din 2017 la dreaptă”, scria în tweet-ul care era însoțit de imagini de la cele doua evenimente. Între timp, aceștia și-au șters postarea.
Audiență mai mică decât la Obama
Ceremoniile de la învestirea lui Donald Trump au adunat vineri, 30,6 milioane de telespectatori, mai puţini decât cei care s-au adunat în faţa televizoarelor pentru a urmări învestirea lui Barack Obama în 2009, susține revista americană Variety.
Barack Obama a fost urmărit în Ziua Inaugurării de 37,7 milioane de telespectatori. Însă cea mai mare audienţă a avut-o Ronald Reagan în 1981, care a strâns 41,8 milioane de privitori în faţa televizoarelor.
Au fost luate în considerare 12 canale de televiziune, care au difuzat materiale live între orele 10 a.m şi 6.00 p.m, potrivit datelor măsurate de compania Nielsen. Acesata a ținut cont de audienţa posturilor ABC, CBS, NBC, Telemundo, Univision, CNBC, CNN, Fox Business Network, Fox New Channel, Galavision, HLN şi MSNBC.