UPDATE 23.00: Premierul ungar Viktor Orban pare extrem de încântat de rezultatul alegerilor din SUA. Acesta susține că odată cu victoria lui Donald Trump lumea ‘s-a întors pe tărâmul realității’.Viktor Orban și-a exprimat entuziasmul după o întâlnire pe care a avut-o miercuri miercuri la Londra cu premierul britanic Theresa May, el anunțând cu această ocazie că amândoi sunt de acord cu ideea ca problema libertății de circulație a forței de muncă în contextul ieșirii Marii Britanii din Uniunea Europeană să fie abordată conform principiului reciprocității.
UPDATE 21.00: Malik, fratele vitreg al lui Barack Obama din Kenya, s-a bucurat miercuri de victoria lui Donald Trump în alegerile prezidențiale și l-a felicitat pe Twitter, pe cel care l-a calificat drept ‘un Malcom X alb’.
CONGRATULATIONS PRESIDENT TRUMP! GOD IS GREAT!
— Malik Obama (@ObamaMalik) 9 noiembrie 2016
UPDATE 19.20: Barack Obama dă primele declarațiide la Casa Albă. Acesta a dezvăluit că l-a sunat pe Donald Trump la 3 dimineața, să-l felicite pentru succesul său și că l-a invitat joi la Casa Albă. „ A fost o campanie lungă în care s-au dat lupte grele”, a spus președintele. „Chiar dacă sunteți dezamăgiți de rezultate, păstrați-vă curajul. Cum a spus și secretarul de stat, merită să lupți pentru lucrurile în care crezi”, a mai adăugat Obama. „Ne lingem rănile, ne aranjăm, intrăm din nou în arena, mergem mai departe. Prezumția de bună credință este esențială pentru o democrație vibrantă. În acest fel am ajuns atât de departe”, a mai spus Obama.
UPDATE 18.40: Democrata și-a început discursul în fața suporterilor ei și a echipei sale în hotelul New Yorker din Manhattan, după ce s-a lăsat așteptată mai bine de o oră. „Vă mulțumesc. Vă mulțumesc mult, dragi prietenii. Aseară l-am sunat pe Trump și m-am oferit să lucrez cu el pentru binele țării. Îmi pare rău. Nu acesta este rezultatul pe care ni l-am dorit și pentru care am muncit din greu. Sunt mândră de campania electorală pe care am construită împreună, vastă, zgomotoasă, energică și colorată. (…). Știu că vă simțiti dezamăgiți, pentru că și eu mă simt la fel ca și alți milioane de americani care și-au investit visurile în aceste eforturi. Am observat că lumea noastră (n.r.-America) este mai dezbinată decât credeam. Donald Trump va fi președintele nostru. Îi acordăm o atitudine deschisă și îi vom da încredere să ne conducă”, a spus Hillary
UPDATE 18.35: Senatorul din Virginia, Tim Kaine, ales de Hillary Clinton pentru postul de vicepreședinte al SUA, dă declarații în acest moment. El a urcat pe scenă, însoțit de soția lui Ana, și a declarat că este mândru de Hillary Clinton, care a câștigat votul popular. El a subliniat că aceasta este o reușită remarcabilă. „Hillary ar fi făcut istorie ca prima femeie președinte. Sunt mândru de ea că a construit o echipă așa frumoasă. Oamenii îi sunt deplin loiali, pentru că și ea este pe deplin loială(…). Sunt mândru de Hillary că iubește această țară”, a mai spus acesta.
UPDATE 18.20: Hillary Clinton a ajuns la locul unde va susține discursul de înfrângere și urmează să intre în sală.
UPDATE 18.18: Paul Ryan, preşedintele Camerei Reprezentanţilor, a dat primele declarații, înainte ca Hillary să-și țină discursul. Acesta l-a felicitat pe Mike Pence, precizând că se va descurca perfect în rolul de vicepreședinte al SUA. Congresmanul republican Paul Ryan a fost reales marți în Camera Reprezentanților, transmite Reuters. Ryan, președintele Camerei, a candidat pentru un nou mandat de reprezentant al statului Wisconsin.
UPDATE 18.05: Hillary Clinton a întârziat deja peste 35 de minute la conferința de presă, unde va face primele declarații în care își va recunoaște înfrângerea.
UPDATE 18.05: Fostul președinte, George W. Bush, l-a sunat pe Donald Trump să îl felicite pentru victorie. Cei doi au vorbit la telefon timp de 10 minute, după ce marți purtătoare de cuvânt a acestuia a declarat că Bush nu l-a votat pe candidatul republican, lăsând buletinul de vot necompletat, informează CNN.
UPDATE 17.58: Igor Dodon, candidatul socialist pro-rusla alegerile prezidențiale din Moldova, a dat declarații despre rezultatul alegerilor din SUA. Acesta a subliniat că americanii au ales un președinte care pledează pentru relații de prietenie cu Rusia, informează agora.md.
„Victoria lui Trump este victoria cetățenilor americani asupra dezmățului liberal care a erodat temelia societății și a Statelor Unite. Americanii au înțeles că trebuie să-și păstreze valorile, tradițiile și țara. Și trebuie să promoveze o politică mai puțin agresivă în lume, o politică de apropiere de Est și de Federația Rusă în mod aparte”, a precizat liderul PSRM, Igor Dodon.
UPDATE 17.40: Președinte României, Klaus Iohannis, și-a exprimat întreaga disponibilitate de a conlucra cu Donald Trump și că speră ca parteneriatul strategic dintre Statele Unite și România să rămână puternic. Acesta susține că nu crede că relațiile româno-americane se vor deteriora. Președintele american, Barack Obama va da și el declarații la 19.15.
UPDATE 17.35: Hillary Clinton ar fi trebuit deja să-și înceapă discursul după înfrângere, însă se lasă așteptată. Democrata își va ține discursul în fața suporterilor ei și a echipei sale în hotelul New Yorker din Manhattan.
UPDATE 17.30: Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a dat prima declarație după rezultatul alegerilor din SUA. Acesta a spus că aşteaptă cu nerăbdare să lucreze cu Trump şi că rolul de lider asumat de SUA este de importanţă vitală pentru cea mai mare alianţă militară din lume, potrivitThe Guardian. ”Este important ca legăturile transatlantice să rămână puternice”, a spus el, adăugând că rolul de lider asumat de SUA este mai important ca niciodată”, a declarat Stoltenberg, precizează că aşteaptă cu nerăbdare să îi ureze bun venit lui Trump la următorul summit NATO din primăvară.
UPDATE 16.10: Lovitură dură pentru Hillary Clinton. Democrata a pierdut alegerile prezidenţiale, după ce a obţinut cu 71 de electori mai puţin decât rivalul republican, deşi a strâns cu 136.053 mai multe sufragii în toate statele americane prin comparaţie cu Donald Trump, potrivit datelor CNN. Această situație s-a a mai avut loc și în trecut. De exemplu, în anul 2000, democratul Al Gore s-a găsit în aceeaşi situaţie, după ce a câştigat votul popular, dar l-a pierdut pe cel al electorilor, iar mandatul prezidenţial a fost câştigat de George W. Bush.
UPDATE 15.45: După înfrângerea suferită, Hillary Clinton a anunțat că va face primele declarații la ora locala 9.30, ora locală(16.30, ora României), informează CNN. Democrata s-a răzgândit ulterior și a amânat cu încă o oră discursul, pentru 10.30.
UPDATE 15.40: Protestatarii Oakland şi San Francisco au incendiat gunoaie şi au distrus vitrinele mai multor magazine, în urma rezultatului alegerilor care îi nemulțumește.
UPDATE 15.37: Președintele francez François Hollande l-a felicitat, de asemenea, miercuri pe Donald Trump pentru victoria sa, „aşa cum e normal între doi şefi de state democratice”, subliniind însă că alegerea republicanului la conducerea Statelor Unite „deschide o perioadă de incertitudine”, potrivit AFP. „În joc e pacea, e lupta împotriva terorismului, este situaţia în Orientul Mijlociu, relaţiile economice şi conservarea planetei”, a subliniat şeful statului francez, care promite însă să discute toate aceste subiecte cu noua administraţie americană „cu atenţie şi în mod deschis”.
UPDATE 15.35: Cancelarul german Angela Merkel l-a felicitat miercuri pe Donald Trump pentru victoria în alegerile prezidenţiale şi a promis să colaboreze îndeaproape cu acesta în baza valorilor democraţiei, libertăţii, respectului faţă de statul de drept şi faţă de demnitatea oamenilor, potrivit Reuters.
„Germania şi America sunt legate prin valori democraţie, libertate, respectarea statului de drept, demnitatea oamenilor indiferent de originea, culoarea pielii, religia, genul, orientarea sexuală ori opiniile politice pe care le au. În baza acestor valori, mă angajez să cooperez îndeaproape cu viitorul preşedinte al Statelor Unite Donald Trump”, a spus Merkel.
UPDATE 15.00: Barack Obama l-a felicitat pe Donald Trump pentru victoria înregistrată în alegerile prezidenţiale şi a anunţat că l-a invitat joi la Casa Albă pentru a discuta despre tranziţia de putere, transmite Reuters.
”Asigurarea unei tranziţii de putere este una dintre priorităţile identificate de către preşedinte la începutul acestui an, iar întâlnirea cu preşedintele ales este următorul pas”, a declarat purtătorul de cuvânt al Casei Albe.
De asememenea, liderul american a purtat o discuţie telefonică şi cu democrata Hillary Clinton. Obama urmează să facă o declaraţie în cursul acestei zile cu privire la rezultatele alegerilor prezidenţiale.
UPDATE 13.44: Donald Trump și-a updatat profilul de Twitter. Acum, sub numele miliardarului apare scris „președintele-ales al Statelor Unite”. Totodată, acesta a transmis un nou mesaj pe rețeaua de socializare, pe care a folosit-o din plin în timpul campaniei. „O seară atât de frumoasă și importantă”.
UPDATE 13.20: Barack Obama și Donald Trump au discutat la telefon, după ce republicanul a câștigat alegerile prezidențiale. În timpul campaniei electorale, actualul președinte a făcut campanie pentru Hillary Clinton și l-a criticat în numărate rânduri pe miliardar. Citește AICI despre ce au discutat Barack Obama și Donald Trump.
UPDATE 13.10: Proteste au avut loc și în orașele Oakland și San Francisco din statul California. Sute de protestatari au ieşit pe străzi în timpul nopţii, pentru a-şi exprima nemulţumirea faţă de victoria republicanului Donald Trump. Martorii susţin că protestatarii au incendiat gunoaie şi au distrus vitrinele mai multor magazine.
Citește și: Serialul The Simpsons a prezis alegerea lui Donald Trump în urmă cu 16 ani | VIDEO
UPDATE 12.25: Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat că așteaptă cu nerăbdare să lucreze cu președintele-ales american, Donald Trump. Asta în ciuda criticilor pe care miliardarul le-a formulat în timpul campaniei la adresa Alianţei Nord-Atlantice.
„Ne confruntăm cu un nou mediu de securitate provocator, inclusiv cu un război hibrid, atacuri cibernetice, ameninţarea terorismului. Leadershipul american este mai important ca niciodată. O Alianţă puternică este bună pentru Statele Unite şi este bună pentru Europa”, a scris secretarul general al NATO, într-un mesaj către noul președinte al SUA.
Trump a pus în discuţie faptul dacă nu cumva NATO – o alianţă formată de ţări occidentale pentru a contracara fosta Uniune Sovietică – este un bloc militar depăşit.
Citește și: Cum ar putea să arate 100 de zile de mandat ale lui Donald Trump, noul președinte SUA
UPDATE 11.50: Sute de oameni au ieșit pe străzi în Los Angeles ca urmare a rezultatelor alegerilor. La scurt timp după declarațiile lui Trump, campusul universitar al UC Santa Barbara s-a umplut de studenți care scandau ”Nu e președintele meu!”.
UPDATE 11.12: Președintele Parlamentului European susține că alegera lui Donald Trump va face munca „mai grea” pentru Uniunea Europeană, relatează Reuters.
„Va fi greu, mai greu decât cu administrațiile anterioare, dar el este președintele ales în mod liber. Trebuie să respectăm viitorul președinte al Statelor Unite… Sper că vom găsi o deschidere de a coopera”, a afirmat Schulz la radioul Europe 1.
UPDATE 11.00: Președintele României Klaus Iohannis i-a transmis un mesaj de felicitare noului președinte al SUA, Donald Trump.
UPDATE 10.40: Președintele Rusiei l-a felicitat pe Donald Trump, pentru câștigarea alegerilor din Statele Unite. Într-un scurt mesaj, Vladimir Putin „şi-a exprimat speranţa că vor colabora pentru a restabili relaţiile bilaterale ruso-americane şi pentru a le scoate din starea de criză”.
UPDATE 10.05: „Nu vă voi dezamăgi”, a mai spus Donald Trump în discursul său, în care a ținut să le mulțumească celor care l-au susținut, dar și familiei sale.
UPDATE 9.55: „Avem un potențial extraordinar. Am ajuns să cunosc țara foarte bine și avem un potențial fenomenal”, a mai spus Donald Trump, în discursul victoriei. „Vom repara orașele, autostrăzile, vom repara întreaga infrastructură. (…) În sfârșit, vom avea grijă și de veteranii noștri. (…) Ne vom înțelege bine cu toate națiunile care vor să se înțeleagă bine cu noi. Vom avea relații bune cu toate. Niciun vis nu este prea măreț”, a continuat el.
UPDATE 9.50: „Vă rog să mă scuzați că v-am făcut să mă așteptați. Vă mulțumesc foarte mult. Tocmai am trimit un telefon de la doamna secretar Clinton, care ne-a felicitat pentru victoria de astăzi. Și eu am felicitat-o la rândul meu”, au fost primele cuvinte ale miliardarului care a devenit președintele SUA.
Citește și: EXCLUSIV. Analist economic: Cu Trump dispare NATO! Fără NATO, România e fără apărare
„Mă angajez față de fiecare cetățean că voi fi președintele fiecărui american”, a mai spus Donald Trump, care a făcut un apel la unitate, după ce aceste alegeri au divizat complet America.
UPDATE 9.50: Donald Trump a intrat în clădirea hotelului unde a fost instalat sediul său de campanie, în aplauzele susținătorilor. El a apărut alături de întreaga sa familie, așa cum a făcut și de-a lungul campaniei, la cele mai importante evenimente. Desigur, că Melania și copiii miliardarului nu puteau să fie absenți nici de la acest moment crucial din cariera miliardarului.
Donald Trump will win the White House, CNN projects on the @EmpireStateBldg https://t.co/zwwtDtlYFz https://t.co/REUMRVedCw
— CNN (@CNN) November 9, 2016
UPDATE 9.45: Partenerul de cursă al lui Donald Trump, Mike Pence, a apărut pe scena sediului de campanie al lui Donald Trump, în aplauzele susținătorilor. Viitorul vicepreședinte al SUA a fost înconjurat de familia sa. „Este o noapte istorică”, a spus Mike Pence.
UPDATE 9.40: Hillary Clinton își recunoaște înfrângerea, potrivit CNN. Candidata democrată l-a sunat pe rivalul ei în cursa electorală, Donald Trump, care a câștigat alegerile prezidențiale din SUA.
UPDATE 9.30: Doi oficiali germani apropiați ai cancelerului Angela Merkel și-au exprimat șocul în fața victoriei lui Donald Trump în alegerile prezidențiale din SUA.
“Acum ne dăm seama că nu avem nicio idee despre ce va face acest preşedinte american dacă (…) vocea furiei devine cel mai puternic om din lume. Din punct de vedere geopolitic, suntem într-o situaţie foarte incertă”, a declarat şeful Comisiei pentru Afaceri Externe a Parlamentului german Norbert Roettgen, unul dintre liderii formaţiunii lui Merkel – CDU, relatează Reuters.
La rândul său, ministrul german al Apărării, Ursula von der Leyen, a declarat că victoria neaşteptată a lui Donald Trump este “un şoc enorm”.
„Cred că Trump ştie că acesta nu a fost un vot pentru el, ci un vot împotriva Washingtonului, împotriva Guvernului”, a adăugat ea.
Rezultate alegeri prezidențiale SUA. Care state au fost câștigate de noul președinte al SUA
UPDATE 9.20: Donald Trump a sosit la sediul de campanie din New York. Republicanul urmează să susțină un discurs în scurt timp.
UPDATE 9.05: Purtătorul de cuvânt al campaniei democrate i-a îndemnat pe susținătorii aflați în centrul de convenție Jacob K. Javits să meargă acasă și să se odihnească. John Podesa nu a recunoscut, însă, înfrângerea în cadrul alegerilor, ci s-a limitat să spună că fiecare vot contează. Cu toate acestea, discursul său poate fi interpretat drept un discurs care indică faptul că Donald Trump a câștigat scrutinul prezidențial.
Hillary Clinton nu va face, însă, nicio declarație la finalul acestei nopți de alegeri din SUA. Potrivit presei americane, aceasta s-ar putea să fi câștigat votul popular, chiar dacă Donald Trump a obținut mai mulți electori.
”Mai sunt voturi şi fiecare vot contează. Mai multe state sunt la limită şi nu vom avea nimic de spus în această noapte”, a precizat Podesta.
De asemenea, preşedintele campaniei democrate le-a mulţumit celor prezenţi pentru entuziasmul de care au dat dovadă. ”Suntem atât de mândri de voi şi suntem atât de mândri de ea, a făcut o treabă minunată şi nu a terminat. Să numărăm acele voturi şi să aducem această victorie acasă”, a susţinut John Podesta.
Citește și: Alegeri în SUA. Donald Trump – miliardarul. Miturile și realitățile despre averea noului președinte al SUA
UPDATE 9.00: Rezultatele alegerilor prezidențiale din SUA sunt atât de strânse, încât unele televiziuni și publicații din SUA încă nu au anunțat numele noului președinte al SUA. Cu toate acestea, AP, Washington Post și Wall Street Journal au anunțat că Donald Trump este cel victorios.
Foto: theguardian.com
UPDATE 8.50: Preşedintele republican al Camerei Reprezentanţilor l-a sunat pe Donald Trump pentru a-l felicita pentru victoria în cadrul alegerilor prezidențiale din SUA, relatază NBC News. Paul Ryan l-a susținut inițial pe republican, însă a anunțat că își retrage sprijinul după apariția înregistrării în care Trump face declaraţii obscene şi vulgare despre femei.
Donald Trump este noul președinte al SUA, după o cursă extrem de strânsă
Donald Trump este noul președinte al Statelor Unite, după alegerile maraton din această țară, dar și după o cursă extrem de strânsă. Rezultatele preliminare indică faptul că republicanul s-a impus la o diferență foarte mică în statele-cheie pe care democrata Hillary Clinton ar fi trebuit să le câștige pentru a-și asigura fotoliul de la Casa Albă. De exemplu, în Pennsylvania, stat cu 20 de electori, Donald Trump a obținut 48,9%, iar Hillary Clinton 47,6%. Situația a fost similară și în Michigan.
Un alt stat cheie a fost Florida, care a fost câștigat de republican. Cei doi candidați au avut în ultima perioadă a campaniei electorale numeroase mitinguri în acest stat.
Hillary Clinton a fost prima dintre cei doi candidați, care s-a prezentat la vot în cadrul scrutinului istoric din SUA. Donald Trump nu s-a grăbit deloc și a urmat-o trei ore mai târziu, iar unii martori spun că ar fi fost chiar și huiduit la ieșirea din secția de votare.
Candidata democrată părea extrem de emotionață, promițându-le americanilor că dacă o aleg pe ea va face tot ce-i va sta în putință pentru ca SUA să prospere, în timp ce rivalul său s-a lăudat ca datele pe care le are echipa sa de campanie arată că situatia este foarte bună pentru el și a făcut acuzații de fraudă electoral, spunând că mașinile de vot schimbă votul în favoarea democrațiilor.
511 zile de campanie electorală care a bulversat America
Din totalul de 218 milioane de cetățeni eligibili să își exprime dreptul la vot, aproximativ 145 de milioane s-au înscris pe liste pentru a-și exercita dreptul la vot. Statele Unite folosesc un sistem de vot indirect pentru a-și alege președintele. Alegerile au avut loc la capătul a 511 zile de campanie electorală care a bulversat America, marcată de derapajele din discursul candidatului republican, dar și de ancheta FBI privind e-mail-urile candidatei democrate.
Acum maratonul campaniei s-a încheiat și ambii candidați au așteptat împreună cu echipele lor și susținătorii lor, rezultatul scrutinului, în New York, la câțiva pași distanță.
Donald Trump este noul președinte SUA, după două mandate ale lui Obama
Iată lista celor 44 de președinți ai Statelor Unite:
- George Washington: 30 aprilie 1789- 4 martie 1797
- John Adams: 4 martie 1797- 4 martie 1801
- Thomas Jefferson: 4 martie 1801- 4 martie 1809
- James Madison: 4 martie 1809- 4 martie 1817
- James Monroe: 4 martie 1817 – 4 martie 1825:
- John Quincy Adams: 4 martie 1825- 4 martie 1829
- Andrew Jackson: 4 martie 1829 -4 martie 1837
- Martin Van Buren 4 martie 1837 -4 martie 1841
- William H. Harrison: 4 martie 1841 -4 aprilie 1841
- John Tyler: 4 aprilie 1841- 4 martie 1845
- James K. Polk: 4 aprilie 1841 -4 martie 1845
- Zachary Taylor: 4 martie 1849 -9 iulie 1850
- Millard Fillmore: 9 iulie 1850- 4 martie 1853
- Franklin Pierce: 4 martie 1853- 4 martie 1857
- James Buchanan: 4 martie 1857 -4 martie 1861
- Abraham Lincoln: 4 martie 1861 -15 aprilie 1865
- Andrew Johnson: 15 aprilie 1865- 4 martie 1869
- Ulysses S. Grant: 4 martie 1869- 4 martie 1877
- Rutherford B. Hayes: 4 martie 1877 -4 martie 1881
- James Abram Garfield: 4 martie 1881- 19 septembrie 1881
- Chester A. Arthur: 19 septembrie 1881- 4 martie 1885
- Grover Cleveland: 4 martie 1885- 4 martie 1889
- Benjamin Harrison: 4 martie 1889 -4 martie 1893
- Grover Cleveland: 4 martie 1893 -4 martie 1897
- William McKinley: 4 martie 1897 -14 septembrie 1901
- Theodore Roosevelt: 14 septembrie 1901- 4 martie 1909
- William H. Taft: 4 martie 1909 -4 martie 1913
- Woodrow Wilson: 4 martie 1913 -4 martie 1921
- Warren Gamaliel Harding: 4 martie 1921 -2 august 1923
- Calvin Coolidge: 2 august 1923- 4 martie 1929
- Herbert Hoover: 4 martie 1929 -4 martie 1933
- Franklin D. Roosevelt: 4 martie 1933 -12 aprilie 1945
- Harry S. Truman: 12 aprilie 1945 -20 ianuarie 1953
- Dwight D. Eisenhower: 20 ianuarie 1953- 20 ianuarie 1961
- John F. Kennedy: 20 ianuarie 1961 -22 noiembrie 1963
- Lyndon B. Johnson: 22 noiembrie 1963 -20 ianuarie 1969
- Richard Nixon: 20 ianuarie 1969- 9 august 1974
- Gerald Ford: 9 august 1974 -20 ianuarie 1977
- Jimmy Carter: 20 ianuarie 1977 -20 ianuarie 1981
- Ronald Reagan: 20 ianuarie 1981 -20 ianuarie 1989
- George H. W. Bush: 20 ianuarie 1989 -20 ianuarie 1993
- Bill Clinton: 20 ianuarie 1993 -20 ianuarie 2001
- George W. Bush: 20 ianuarie 2001 -20 ianuarie 2009
- Barack Obama: 20 ianuarie 2009-20 ianuarie 2017
Vestea că Donald Trump este noul președinte SUA nu este una bună pentru România
Dacă Donald Trump va câștiga alegerile, România va rămâne fără apărare în fața posibililor atacatori și asta pentru că sunt șanse foarte mari ca NATO să dispară, spune analistul economic Aurelian Dochia.
Trump este cel care cere o concentrare pe politica domestică din SUA și dorește oarecum să întoarcă spatele restului lumii. „A făcut unele declarații care sunt îngrijorătoare și cu privire la NATO și probabil că sub influența lui Trump rolul NATO s-ar putea diminua foarte mult. Practic, fără poziția americană în NATO, acesta nici nu știu dacă va mai rezista ca organizație de apărare internațională și asta evident că în Europa ar avea niște consecințe extrem de mari, în momentul în care Europa nu este pregătită pentru o alternativă de apărare în afara NATO”, a mai spus Dochia.
Mandatul prezidențial începe pe 20 ianuarie, anul următor
După ce a fost ales președintele la alegerile de pe 8 noiembrie, mandatul prezidențial de patru ani începe în anul următor, la 20 ianuarie. Președintele își începe obligațiile oficiale cu o ceremonie inaugurală, ținută în mod tradițional pe treptele Capitoliului Statelor Unite, care este sediul Congresului, depunând jurământul în public, ceremonie condusă în mod tradițional de președintele Curții Supreme de Justiție a Statelor Unite.