Procurorii DNA, între care și magistratul Florentina Mirică, candidat la postul de procuror-șef al DNA, au finalizat ancheta în dosarul de corupție și l-au trimis în judecată, la Curtea de Apel București.
Libertatea va prezenta dedesubturile unui sistem șubred de sănătate, care afectează în mod direct oamenii care contribuie la sistemul asigurărilor sociale de sănătate.
Acuzații din dosar: 59 de persoane și 31 de firme care acordă îngrijiri medicale la domiciliu
În această cauză sunt inculpate 59 de persoane și 31 de firme din domeniul acordării de îngrijiri medicale la domiciliu, iar prejudiciul constatat de anchetatorii DNA este de peste 20 de milioane de lei, respectiv aproximativ cinci milioane de euro.
Printre cei care vor fi judecați pentru faptele de corupție indicate de procurorii DNA în rechizitoriul trimis instanței sunt: Marian Burcea, fost șef al Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, Alin Sergiu Costache, la data faptelor șef al Direcției Generale de Monitorizare Antifraudă din CNAS, Lucian Liviu Bara, președintele Casei de Asigurări de Sănătate a Municipiului București până în 13 iulie 2017, Ion Răzvan Geambașu, la data faptelor director executiv al CASMB și manager al Direcției – medic-șef.
Alături de aceștia vor răspunde în fața judecătorilor alți funcționari din CNAS și CASMB, un avocat, dar și reprezentanți ai unor societăți care activau în domeniul îngrijirilor la domiciliu.
Șefii din CNAS și CASMB credeau că pot concedia pe cei nesupuși, pot distruge pe cei care contestă sistemul, pot manipula înfăptuirea justiției
Dosarul decontărilor ilegale din sistemul sanitar arată că un aspect particular al grupării infracționale l-a constituit sentimentul de temere generat în rândul funcționarilor publici și al furnizorilor de servicii medicale din sistemul asigurărilor sociale de sănătate, stare indusă de conducerile CASMB și CNAS.
Șefii celor două instituții ar fi „profitat de faptul că ei fac legile și tot ei le și aplică, că pot elimina de pe piață orice furnizor care nu respectă regula de a nu vorbi despre fraudele din sănătate, că pot concedia orice funcționar public care nu se supune orbește scopurilor grupării și – ce este mai important și mai periculos – că pot manipula înfăptuirea justiției (inclusiv să aresteze dizidenții grupării), întrucât ei sunt experții, iar organele judiciare nu pot să soluționeze niciun litigiu fără ca gruparea să aibă controlul asupra anchetelor, prin predarea unor date trunchiate, de natură să distorsioneze realitatea, în ambele sensuri: atât în favoarea celor protejați, cât și în defavoarea celor ce trebuie pedepsiți”, au scris procurorii în actul de sesizare a instanței.
„Temerea a vizat faptul că sistemul poate să distrugă în totalitate și ireversibil viața profesională și personală a celor care ar fi îndrăznit să conteste sistemul”, se mai arată în dosar.
Ancheta procurorilor DNA a scos la lumină și eșecurile altor procurori, sesizați cu același gen de fapte, dar care nu au reușit finalizarea acestora, fie din cauza intervențiilor sau a „sforilor” trase de membrii acestui grup infracțional organizat, fie din cauza imposibilității de a calcula prejudiciile semnalate.
„La dosarul cauzei au fost atașate documente din care a rezultat lipsa de eficiență a anchetelor penale ce au avut ca obiect fapte similare, pe fondul unui impediment major: dificultatea de a calcula un prejudiciu, în încercarea de face o corespondență între serviciile medicale neprestate pentru fiecare pacient și sumele decontate, în condițiile în care ar trebui verificate zeci de mii de pacienți (o parte dintre aceștia fiind decedați) și milioane de servicii medicale”, se arată în dosarul ajuns pe masa judecătorilor.
Libertatea va prezenta, în zilele următoare, faptele și probele procurorilor din dosarul decontărilor ilegale făcute de CNAS și CASMB, dedesubturile unui sistem șubred de sănătate.
Citește și:
Adrian Zuckerman, nominalizat ambasador al SUA la Bucureşti; Este avocat și a emigrat din România când avea 10 ani