Anchetatorii adună date despre traficul cu acest tip de drog – un fel de marijuana modificată, cu efecte mult mai grave – de la începutul anului și au în atenție traficanți care aduc substanța psihotropă în țară și o vând consumatorilor, unii dintre ei chiar elevi de 13-15 ani.
Investigatorii nu au reușit încă să numească drogul nou, dar el este cunoscut ca „zombie”, după efectele produse în urma consumului.
Specialiștii susțin că aceste droguri seamănă cu „spice”, căruia i se mai spune, pe site-urile de specialitate, și „zombie” și care a făcut prăpăd în Europa și America de Nord. „Spice” e o mixtură de chimicale, făcută în laborator, creată pentru a reproduce efectele celebrei substanțe psihoactive care se găsește în marijuana, THC (tetrahydrocannabinol). Drogul este interzis în USA din 2013 și în Marea Britanie din 2016.
Drogul „zombie” îţi prăjeşte creierul
Gigel Lazăr, directorul Centrului Internaţional Antidrog şi pentru Drepturile Omului (CIADO), spune că acest drog sintetic este atât de puternic încât consumatorii pur şi simplu îşi „prăjesc” creierul.
Acest drog, K2, ar fi apărut pentru prima data în SUA, în 2010 – 2011, şi a fost trecut rapid pe lista substanţelor interzise, din cauza efectelor devastatoare pe care le are asupra celor care-l consumă.
În România, drogul, care este un fel de marijuana sintetică, a ajuns abia anul acesta.
Dacă marijuana produce un efect de anxietate şi atacuri de panică, acest K2 produce paranoia şi episoade psihotice, de aceea se spune că are un efect de „zombie”. Această stare se instalează în cel mult 10 minute şi efectele durează până la o oră şi jumătate, în medie, a explicat Gigel Lazăr.
Acest drog sintetic nu are în componenţă cannabidiol, o substanţă esenţială în limitarea efectelor THC, ceea ce duce la eliberarea substanţelor din creier, care nu mai pot fi controlate.
„Un consum prelungit duce la efecte de gravitate extremă, de distrugere a creierului. Adică, îl transformă în legumă, cum s-ar zice, îi «prăjeşte» creierul ireversibil”, a avertizat reprezentantul CIADO.
O singură doză de „zombie” poate fi mortală
Medicii au analizat efectele pe care acest drog le produc în organism şi au realizat că este de 10 ori mai puternic decât cocaina.
Consumul acestui drog produce o creştere a metabolismului, cu temperatură foarte mare, cu tahicardie, posibil cu insuficienţă renală, cu problemă de oxigenare a creierului şi inimii.
„Este un drog stimulant, sunt efecte similare cu metamfetaminele şi cocaina, dar de 10 ori mai puternice. În funcţie de organismul fiecărui individ, chiar şi o singură doză din acest drog poate fi fatal”, a precizat Sorin Pletea, medic primar psihiatru la Spitalul „Alexandru Obregia” din București.
Copii de 13-14 ani intoxicaţi cu „zombie”
La camera de gardă a Spitalului de Urgenţă din Iaşi ajung zilnic tineri care au consumat diverse stupefiante, dar grav este că tot mai mulţi copii cad pradă curiozităţii şi sfârşesc pe un pat din salon, mai mult morţi decât vii.
„Dacă înainte ne confruntam cu aceste cazuri doar la sfârşit de săptămână, acum avem zilnic cazuri, chiar şi la primele ore ale dimineţii. Dar şi mai grav e că am ajuns să tratăm copii de 13 – 15 ani intoxicaţi”, spune Tudor Ciuhodaru, medic la Spitalul de Urgenţă din Iaşi.
Acest drog provoacă paranoia și îl poate determina pe cel care-l consumă să se sinucidă sau să atace şi să dea în cap altcuiva.
Drogul ”zombie” este de 15 ori mai puternic decât cocaina, dar de 20 de ori mai ieftin, de aceea sunt tot mai mulţi tineri care ajung să îl consume, atenționează Ciuhodaru.
Drogul e adus din China si Taiwan
Şefii Ministerului Afacerilor Interne vor să-i cheme la raport pe reprezentanţii instituţiilor care se ocupă de fenomenul drogurilor, pentru a da explicaţii.
Pentru ceea ce se întâmplă la Câmpia Turzii, trebuie sa dea explicații specialiștii de la Agenţia Naţională Antidrog, instituţia care face strategia naţională în domeniu.
Reprezentanţi structurilor de combatere a traficului de droguri au declarat, pentru Libertatea, că substanţele consumate de tinerii din județul Cluj ar putea proveni din China şi Taiwan.
Oficialii DIICOT spun că drogul „zombie” nu este nou. El are la bază substanțe cunoscute, care au fost indexate și introduse în tabelul drogurilor încă din anul 2016.
Citește și: „Extrădarea Elenei Udrea nu mai este posibilă!” Declarația avocatului ei pentru Libertatea