Joe Belfiore, vicepreședinte Microsoft însărcinat cu divizia de Sisteme de Operare, a anunțat pe Twitter că Windows Phone nu va mai primi îmbunătățiri, ci doar update-uri de securitate.
Of course we’ll continue to support the platform.. bug fixes, security updates, etc. But building new features/hw aren’t the focus. 😟 https://t.co/0CH9TZdIFu
— Joe Belfiore (@joebelfiore) October 8, 2017
Întrebat ulterior de utilizatori dacă Windows Phone va mai primi suport din partea Microsoft, Belfiore a spus că Microsoft a încercat foarte mult să atragă dezvoltatori: a plătit companii să scrie aplicații pentru Windows Phone, ba chiar a și realizat aplicații în locul lor.
We have tried VERY HARD to incent app devs. Paid money.. wrote apps 4 them.. but volume of users is too low for most companies to invest. ☹️ https://t.co/ePsySxR3LB
— Joe Belfiore (@joebelfiore) October 8, 2017
Numai că baza de utilizatori a Windows Phone a fost mereu foarte mică, iar programatorii și-au pierdut interesul deoarece susținerea platformei i-ar fi costat bani.
Bill Gates a trecut la Android
Acesta este un alt mod de a spune că sistemul de operare este un capitol închis. De altfel, inclusiv Bill Gates – cofondator al Microsoft – a recunoscut recent că a trecut la un smartphone Android.
Eșecul Microsoft vine în contextul în care gigantul american a investit în 2014 peste 7,2 miliarde de dolari pentru achiziția diviziei de telefonie a Nokia. Pe de altă parte, Microsoft a rămas în urma Google și Apple în privința numărului de aplicații disponibile.
Boala lungă, moarte sigură
Cu excepția Nokia, foarte puțini alți producători au lansat smartphone-uri cu Windows Phone. Dacă la început au prezentat astfel de terminale inclusiv Samsung, LG, HTC ori Huawei, rând pe rând aceștia au renunțat din cauza vânzărilor foarte slabe.
Acum, cele mai noi și avansate modele cu Windows Mobile 10 sunt produse de către companiile americane Hewlett-Packard și BLU.
Microsoft a enervat utilizatorii
În fine, un alt mar al discordiei a fost generat de către Microsoft printre utilizatori atunci când nu a făcut disponibile noile versiuni ale sistemului de operare pe modelele vechi. Spre exemplu, terminalele cu Windows Mobile nu puteau fi updatate la Windows Phone 7, iar cele cu această versiune nu puteau trece la Windows Phone 8. În fine, doar o parte dintre modelele Nokia Lumia cu Windows Phone 8.1 au putut fi updatate la Windows Mobile 10.
De fiecare dată, utilizatorii trebuiau să cumpere un nou smartphone dacă voiau să aibe acces la cele mai noi funcții.
Inovații puține și degeaba
Pe de altă parte, Microsoft a adus câteva inovații în Windows Phone, iar acestea au fost apoi găsite și la companiile rivale.
În primul rând este de notat simplitatea în utilizare și designul plăcut, smartphone-urile cu Windows Phone fiind mult mai simplu de setat decât iPhone sau Android.
A doua mare inovație, dar adusă de către Nokia, nu de Microsoft, o constituie realizarea unor smartphone-uri foarte ieftine. Acestea au fost realizate în tentativa de a aduce tot mai mulți utilizatori pe platformă, iar ideea a fost copiată de către Google, care a venit cu inițiativa Android One. În acest moment, există terminale Android și Windows Phone care costă, noi, între 200 și 400 de lei.
Cum să-ți transformi smartphone-ul într-un PC
O altă mare inovație o constituie transformarea smartphone-ului într-un PC. Mai exact, cu ajutorul unui dock, telefoanele se puteau transforma în mici calculatoare care se puteau conecta la monitor. Microsoft a prezentat Lumia 950 și Lumia 950 XL, singurele modele cu această facilitate, în anul 2015.
Dar Microsoft nu a fost prima companie care să vină cu acest concept. Producătorul de software Canonical a prezentat primul telefon care se transformă în calculator încă din 2013, iar acesta rula Ubuntu, o versiune de Linux, după cum scria la vreme aceea Ars Technica.
Partea bună este că această idee a fost copiată ulterior de către Samsung, iar modelele Galaxy S8, S8+ și Note 8 se pot transforma într-un PC prin conectarea la stația DeX. Acestea rulează, însă, sistemul de operare Android.
Alegerea utilizatorilor, tot mai redusă
Partea proastă este că utilizatorii rămân acum cu doar două opțiuni reale: Android (care are o cotă de piață de 85%) și iOS (aproape 15%).
Microsoft și Windows Phone se alătură unei garnituri consistente de companii și sisteme de operare care au pierdut competiția cu Google și Apple.
De la lansarea primului iPhone în 2007, până acum au dispărut sistemele de operare BlackBerry OS, Symbian (realizat de Nokia), webOS (realizat de Palm, acum se mai găsește pe televizoarele inteligente LG) și Firefox OS (nu se mai găsește pe niciun model de smartphone, dar supraviețuiește sub alt nume pe smart tv-urile Panasonic).
Nokia, acum cu Android
În fine, grupul finlandez Nokia a ieșit de pe piața telefoanelor și acum se concentrează pe producerea și vânzarea de rețele de telefonie mobilă, unde concurează cu grupul suedez Ericsson și cu chinezii de la Huawei și ZTE (care produc și smartphone-uri).
De asemenea, smartphone-urile Nokia au revenit pe piață, dar acum cu Android. Acestea sunt produse de către o altă companie, HMD Global, care este tot din Finlanda. Fanii Nokia din România pot achiziționa acum Nokia 8, cel mai modern model al companiei. De asemenea, HMD Global a readus la viață și celebrul model 3310, cel mai vândut telefon din toate timpurile.