„Primul (protocol) e neclasificat şi reglementează accesul organelor de urmărire penală la infrastructura SRI. E în vigoare, dar nu presupune nici o implicare a serviciului în activitatea Parchetului. L-am adus la cunoştinţă comisiei SRI. Şi preşedintele ICCJ a fost notificată despre existenţa sa. Al doilea protocol, cel clasificat, reglementa modalitatea de colaborare cu Parchetul General, exclusiv pe infracţiunile de terorism şi siguranţă naţională. Acest protocol clasificat ne-a fost impus de legea de funcţionare, Art. 8. Legalitatea sa nu poate fi pusă la îndoială. De ce l-am semnat? Pentru că OUG 6 din 2016 ne-a impus să semnăm protocoale. De ce l-am denunţat? Auditul intern ne-a arătat că putem să ne exerctăm atribuţiile în baa legii şi fără aceste protocoale”, a explicat directorul SRI, Eduard Hellvig, într-o conferinţă de presă.
Hellvig spune că nu a semnat nimic ilegal şi a subliniat faptul că de-a lungul timupuli a denunţat protocoalele controversate.
„Înţeleg că în spaţiul public se vehiculează că aş fi semnat ceva ilegal. Sper că explicaţiile de astăzi au fost suficient de clare pentru orice om de bună credinţă.
Trebuie să fii total rupt de realitate să mă acuzi pe mine că am ceva de ascuns în legătură cu aceste protocoale, în condiţiile în care, de când sunt director, am ordonat auditul cu privire la existenţa protocoalelor înainte ca subiectul să fie temă publică, am denunţat protocoalele care aveau legătură cu înfăptuirea justiţiei în România şi am început procesul de desecretizare a acestora.
S-a prezumat în spaţiul public, că acest protocol semnat de mine ar fi un abuz al SRI. Eu personal înţeleg foarte bine ce înseamnă abuzul statului împotriva cetăţenilor şi sunt determinat să lupt până în ultima zi împotriva tuturor abuzurilor, indiferent de cine le face”, a mai spus Hellvig.
Urmăriţi, mai jos, înregistrarea declaraţiilor făcute de directorul SRI, Eduard Hellvig
Parchetul General s-a autosesizat și a deschis dosar pentru neglijență
De cealaltă parte, Parchetul General s-a autosesizat şi a deschis un dosar pentru neglijenţă în păstrarea informaţiilor secrete de stat, infracţiune prevăzută de articolul 305 din Codul penal, după apariţia în spaţiul public a protocolului SRI – PÎCCJ semnat în 2016, spun surse judiciare citate de Agerpres.
Art. 305 din Codul penal prevede: „Neglijenţa în păstrarea informaţiilor. (1) Neglijenţa care are drept urmare distrugerea, alterarea, pierderea sau sustragerea unui document ce conţine informaţii secrete de stat, precum şi neglijenţa care a prilejuit altei persoane aflarea unei asemenea informaţii se pedepsesc cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă. (2) Cu aceeaşi pedeapsă se sancţionează faptele prevăzute în art. 303 alin. (1) şi art. 304, dacă au fost săvârşite din culpă”. Joi seara, Darius Vâlcov, consilier al premierului Viorica Dăncilă, a postat pe pagina sa de Facebook un protocol de colaborare între SRI şi PÎCCJ, referitor la „cooperarea pentru îndeplinirea sarcinilor ce le revin”, încheiat în decembrie 2016.
În cursul zilei de vineri, Parchetul General a precizat, printr-un comunicat de presă, că, la data de 8 decembrie 2016, Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a încheiat două protocoale cu Serviciul Român de Informaţii, respectiv un protocol privind cooperarea pentru stabilirea condiţiilor concrete de acces la sisteme tehnice ale Centrului Naţional de Interceptare a Comunicaţiilor (nesecret) şi un protocol privind organizarea cooperării între Serviciul Român de Informaţii şi Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie pentru îndeplinirea sarcinilor ce le revin potrivit legii (clasificat secret de stat, nivel Secret).
Cu privire la cel de-al doilea protocol, Parchetul General arată că, la 22 martie 2018, a iniţiat demersurile pentru declasificare şi a solicitat SRI acordul în acest sens.
„Nu au fost comunicate informaţii publice cu privire la acest protocol şi nici nu a fost publicat, întrucât nu a fost finalizată procedura de declasificare. Protocolul a fost transmis la data de 20.03.2018 Consiliului Superior al Magistraturii şi ministrului Justiţiei, care au fost informaţi şi cu privire la iniţierea de către procurorul general a demersurilor privind declasificarea documentului”, mai spune Parchetul General.
„Obiectul protocolului se referă la cooperarea privind infracţiunile contra securităţii naţionale, a infracţiunilor de terorism şi a infracţiunilor săvârşite de cadre militare ale Serviciului Român de Informaţii, sesizarea parchetului cu privire la infracţiunile constatate de SRI şi comunicarea de informaţii în conformitate cu prevederile Legii nr. 50/1991 privind securitatea naţională a României, ale Legii nr. 14/1992 privind organizarea şi funcţionarea SRI şi ale Codului de procedură penală. Protocolul şi-a încetat efectele la 13.03.2017, prin acordul instituţiilor semnatare. La aceeaşi dată, Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a solicitat Serviciului Român de Informaţii să comunice dacă menţine caracterul clasificat al documentului”, mai spune Parchetul General.
Foto: Adi Manolache
CITEŞTE ŞI: Editorial de Claudiu Săftoiu. Protocoalele SRI, denunţate din nou – gargară politică reîncălzită
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro