”În ce privește materialele didactice auxiliare, am constatat că Ordinul 4916 din 2002 nu a fost actualizat, deși Legea educației a apărut din 2011, fapt pentru care am emis un odin care anulează acest act normativ din 2002, adică toate mijloacele de învățământ auxiliare trebuie revizuite. Adică toate auxiliarele, începând cu ziua d astăzi, nu mai sunt valabile”, a spus Liviu Pop.
Ministrul Educației a făcut apel la edituri să nu mai trimită școlilor și profesorilor niciun material auxiliar, pentru că cele existente acum pe piață nu sunt omologate.
Liviu Pop a precizat că pentru omologarea materialelor auxiliare va fi constituită, în cel mult 30 de zile, o comisie formată din secretari de stat din Ministerul Educației și reprezentanți ai consiliilor elevilor și părinților, care va elabora normele metodologice pentru avizarea și acreditarea auxiliarelor.
Ministrul Educației a atenționat că atunci când vor pute fi din nou folosite în activitatea la clasă cu elevii, orice material auxiliar va trece printr-o procedură de aprobare în consiliul profesoral al școlii, va avea nevoie de avizul de la Inspectoratul Școlar că este corespunzător programei școlare și în final va trebui să existe și avizul asociației de părinți, care se va ocupa și de achiziția acestora.
”Menționez că, pe această zonă, niciun auziliar din unitatea școlară nu va putea fi aprobat de Consiliul Național de Evaluare și Examinare decât dacă profesorul sau învățătorul înaintează acest auxiliar și este aprobat de consiliul profesoral al școlii, are avizul conform al Inspectoratului Școlar și al asociației de părinți din unitatea școlară, care, dacă alege un auxiliar, trebuie să se angajeze în a derula operațiunile financiare pentru achiziționarea acestuia.
Preşedintele Federaţiei Naţionale a Asociaţiilor de Părinţi din România, Iulian Cristache, spunea că părinții au ajuns să cumpere în fiecare an până la zece manuale auxiliare, pentru materii precum limba română, matematică şi religie. Costache preciza că editurile care vând materiale auxiliare le dau profesorilor un discount de 20 la sută din valoarea materialelor achiziționate, piața materialelor auxiliare ajungând la aproximativ 80 de milioane de euro anual.
Mulți profesori aleg să lucreze cu elevii la clasă de pe materiale auxiliare, în locul manualelor, care multe dintre ele sunt depășite și neadaptate nevoilor elevilor.
Sindicatele din educație au propus interzicerea materialelor auxiliare și aducerea în schimb a unor manuale de calitate.
Citește și: Magda Vasiliu, mesaj pentru ministrul Sănătății: „Pentru copiii bolnavi de cancer timpul curge altfel și într-o singură direcție”
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro