Episcopul Hușilor susține că referendumul prin care cetățenii au fost chemați să se pronunțe dacă sunt de acord pentru schimbarea definiției familiei din Constituție a fost „anexat” ideologic la politică, notează Agerpres.
„În primul rând, referendumul a fost invalidat pentru că maşinăria de propagandă a progresiştilor a fost mult mai abilă şi mai eficientă. Biserica nu deţine, din păcate sau din fericire, reflexul de a gestiona corect şi în timpi reali toate minciunile, distorsionările şi calomniile grosolane care au curs, în săptămânile trecute, pe albia dezbaterilor publice. De departe, cheia «succesului» a fost asigurată de anexarea ideologică a referendumului la politică, la unul dintre partidele actuale, precum şi la frica iluzorie că prin vot vor fi modificate şi alte articole din Constituţie, fapt care s-a soldat cu formarea unui contingent de indecişi sau decişi să nu participe la vot. Cu alte cuvinte, ura faţa de un partid a fost mai intensă decât dragostea faţă de familie, de valorile tradiţionale”, a spus episcopul Huşilor.
Înaltul prelat susține că în această „manevră” ideologică au căzut inclusiv conservatori creştini, simpli sau intelectuali și că dezinformarea și ideologizarea „malefică” au fost mai puternice decât capacitatea de a discerne între „grâul adevărului şi neghina minciunii”.
Episcopul Hușilor consideră că invalidarea referendumului nu reprezintă o înfrângere pentru Biserică.
„Biserica nu a suportat o înfrângere. De ce? Prin deducţie logică şi confirmată personal, mare (sau o suficientă) parte din cei care nu au votat, exceptându-i pe unii din tabăra nedemocratică #boicot sau #staucasă, pentru că s-au opus unei consultări populare, sunt ataşaţi şi cred în valorile iudeo-creştine, în familia naturală, iar această constatare nu se înscrie în logica învinsului care vrea cu orice preţ să pară un victorios. Ce folos să mă autoamăgesc cu o victorie goală de conţinut? Aş transforma şi eu convingerile mele într-o ideologie. Din fericire, fug de ideologie ca dracul de tămâie. Orice ideologie ucide. Biserica, prin acest referendum, a primit un semnal puternic că trebuie să se focuseze pe un tip de pastoraţie de proximitate, frontală, pe înfiinţarea a cât mai multe grădiniţe, şcoli confesionale, centre de catehizare creştină, aşa cum sunt în Occident, pentru a oferi o alternativă tăvălugului ideologiei neomarxiste a teoriilor de gen care vor să corupă, cu nesimţire şi persuasiune diabolică, mintea şi inima curată a copiilor”, a precizat prelatul.
Referitor la „isteria ipocrită a banilor cheltuiţi pe referendum”, episcopul Huşilor i-a provocat pe „USR-iştii progresişti şi pe LGBT-iştii luminaţi” să încerce să devină filantropi, notează sursa citată.
„Să îşi asume agenda socială prin care îşi motivează propagandistic atitudinea antieclesială, de vreme ce au clamat pe social media, pe la diverse televiziuni că banii trebuiau cheltuiţi pentru scopuri caritabile, pentru orfelinate, pentru copiii din centrele de plasament, pentru familiile sărace, de a căror grijă nu mai pot dormi noaptea, şi să ne ajute în Vaslui şi în orice altă parte să întregim această operă filantropică iniţiată şi susţinută discret de Biserică şi autorităţile locale. Ar dovedi în felul acesta că nu sunt doar nişte propagandişti de serviciu”, a transmis Ignatie.
Episcopul Hușilor nu este primul reprezentant al Bisericii Ortodoxe Române care susține că referendumul pentru familie nu a fost validat din cauza asocierii acestui demers cu mediul politic. Purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, Vasile Bănescu, a declarat că referendumul pentru familie a eșuat din cauza asocierii acestui demers cu Liviu Dragnea și din cauza neclarității întrebării care „pentru o majoritate ar ascunde posibile surse de manipulare”.
Referendumul pentru familie a eșuat după nu a atins pragul necesar pentru validare. Datele finale privind referendumul arată că doar 20,41% dintre alegători și-au exprimat opțiunea. Mai precis, au votat 3.731.704 de oameni.
Pentru a fi validat, era necesar ca 5.483.548 de români să voteze – 30% din numărul oficial al alegătorilor, care se ridică la 18.278.496.
Sursă foto: Episcopia Hușilor
Citește și EXCLUSIV/ Cum se apără bărbatul acuzat că și-a torturat și sechestrat șase ani iubita: «Avea probleme de comportament. Într-o dimineață m-am trezit cu ea cu ochiul vânăt»
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro