Doi ortaci au murit și doi au fost răniți în urma unei explozii produse luna trecută în mina Uricani. La doar 50 de metri adâncime. Colegii victimelor, care se aflau câteva straturi de pământ mai jos, nu au auzit nimic. Nu au știut că echipa lor a rămas fără doi oameni până nu au ieșit la suprafață.
Într-o lume în care brațele mecanice execută aproape totul, în Valea Jiului, la 400 de metri în subteran, brațele unor mineri încă se luptă cu măruntaiele pământului. Nu puțini sunt cei care mor făcând asta. Când se întâmplă tragedii, unii spun că mina își ia tribut de sânge. Alții, mai prozaici, că este riscul meseriei.
Pe 30 octombrie, o explozie produsă în mina Uricani a prins 4 mineri în subteran. Doi dintre ei au murit la spital din cauza arsurilor grave. Accidentul a dublat o altă tragedie. Cu mai puțin de o lună în urmă, la Lupeni, o mină dintr-o localitate vecină, un bărbat a murit și alți doi au fost răniți după ce tavanul unei galerii s-a prăbușit.
Victimele de la Uricani se mutaseră de curând la această mină. Veneau de la Petrila, care se închisese în 2015, după 156 de ani de activitate. Ambii bărbați se pregăteau să iasă din subteran. Pentru totdeauna. În câteva zile deveneau eligibili pentru pensionare, ținta multor ortaci care încă mai activează într-o industrie muribundă precum mineritul.
Decesul lor a trimis o undă de șoc în toată comunitatea.
”Orice tragedie este resimțită cu o durere profundă, pentru că noi, în Valea Jiului, ne cam cunoaștem fiecare cu fiecare. Suntem prieteni, neamuri, rude, cunoștințe. Și, în primul rând, ne leagă activitatea de-a lungul timpului, viața, mineritul. Familiile, femeile, copiii, toate erau în jurul acestei activități și te doare. Cu atât mai mult cu cât cei doi mai aveau câteva zile de muncă, oamenii sperau la o pensie, să trăiască liniștiți,” declară primarul din Uricani, Dănuț Buhăescu.
”Scăpau de minerit. Erau liberi”
Activitatea la mina Uricani s-a reluat la 48 de ore după explozie. Colegii celor doi bărbați au pus mâna pe târnăcoape și s-au întors în subteran. Au în fața morții un amestec de bravură și resemnare, care le permite să coboare în mină zi după zi. Acum împing vagonetele de pe care lipsesc două perechi de mâini.
,,Ne este greu, greu de tot, pentru că am fost cu ei în brigadă. Mai aveau puțin până la pensie. Dar…asta e. Mergem înainte pentru că nu avem ce face, avem familii,” spune, cu lacrimi în ochi, Vasile Daniel Dumitru, un fost coleg al celor doi bărbați.
Inginerul Lucian Ignătescu, unul dintre cei mai tineri angajați ai minei din Uricani, pune semnul egal între ieșirea la pensie și libertate.
,,A fost un moment dureros. Am lucrat cu ei, ne-am înțeles bine și să îi pierzi… Erau pe punctul să intre în preaviz. Acum, de la 1 (decembrie – n.r), intrau cu dosarul de pensie. Mai aveau 20 de zile de viață de mineri și scăpau. Erau liberi”.
În ziua exploziei, minutele s-au dilatat și au devenit agonizante pentru Irina Firuța, soția inginerului.
,,Tremuram toată pentru că nu știam dacă e și el, și ce s-a întâmplat, și dacă este bine. Voiam să vină acasă, la copii. Îl așteptam la ușă să vină. Chiar l-am îmbrățișat când a venit la ușă, eu și fetele noastre. Toate plângeam”, își amintește Irina Firuța.
Cunoaște lumea mineritului din două unghiuri: cea de soție de ortac și cea de angajată în domeniu. Irina a lucrat la cantina unei mine, înainte ca toate să se închidă, pe rând, odată cu reducerea numărului de angajați. Acum este casnică și îngrijorată.
Țigara și metanul
Ortacii ajung la mină cu două ore înainte de începerea turelor. Merg la vestiar, se schimbă, își iau lampa, masca individuală de autosalvare și apoi merg la ,,pontaj”, unde inginerul face prezența, ca la școală. Șeful de tură are și un metanometru, dispozitiv care semnalizează optic și acustic atunci când concentrația admisă de metan este depășită.
Specialiștii spun că mina de la Uricani este cea mai ,,grizutoasă” dintre toate din Valea Jiului, adică degajă o cantitate mare de amestec gazos în care predomină metanul. Din acest punct de vedere este și cea mai periculoasă. O concentrație de metan mai mare de 4% declanșează o explozie în contact cu aerul. Atunci când metanometrul arată 2%, mina se evacuează.
Numeroasele inspecțiile efectuate după tragedia de la Uricani nu au semnalat nicio neregulă tehnică. Atunci, ce s-a întâmplat în dimineața zilei de 30 octombrie? Întrebat despre cauzele accidentului, un miner își lipește degetul arătător de cel mijlociu, le duce pe amândouă la buze și mimează trasul din țigară. În mintea unor mineri, aceasta este singura explicație pentru explozia din subteran. ,,A fost o greșeală și a fost greșeala lor”, susțin surse apropiate anchetei. Parchetul de pe lângă Judecătoria Petroşani derulează o investigație.
”Mina și femeia nu te iartă”
În vremurile bune, la mina Uricani erau patru schimburi cu 100 de oameni pe fiecare schimb. În prezent, într-un schimb lucrează doar nouă mineri. Cel care este șef peste toate schimburile se numește brigadier. Laurențiu Ghiojan a avut timp de zece ani această poziție, din totalul celor 21 de ani munciți în mină. Acum este pensionar și trăiește liniștit într-o casă cu etaj din Uricani.
”Sincer vă spun, m-am simțit cu ei acolo. Vă spun cu adânc regret că puteam să fiu și eu acolo. Și mă doare sufletul pentru ei. Pentru că au lăsat familia, au lăsat totul și s-au dus în subteran pentru că în Valea Jiului nu este un alt loc de muncă. Și, dintr-o dată, nu mai ești. Durere sufletească pentru părinți, soții, copii, toți cei dragi. Este un lucru dureros,” spune Laurențiu Ghiojan.
Pensionarul insistă că există reguli care trebuie respectate cu sfințenie de către fiecare miner.
”Dacă nu-ți asiguri locul de muncă și nu-ți asiguri capul, te poate accidenta mortal. Dar, pe lângă tine, un schimb întreg poate fi prins. 15 – 20 de oameni. Pentru o singură neatenție”, spune fostul miner.
Printre ortaci circulă o vorbă, arată fostul brigadier.
”Problema care se vehiculează… Deci mina nu te iartă. Mina și femeia nu te iartă. Și așa este. Dacă femeia te prinde pe pas mai slăbuț, mai una alta…. așa este întotdeauna”.
Regele Mihai a murit la 96 de ani. Mesajul emoționant al principesei Margareta | VIDEO