SUA au început transferul de arme nucleare staționate în Turcia spre România, după ce relațiile dintre Washington și Ankara s-au deteriorat, afirmă EurActiv.com care citează surse independente. MAE român a negat însă cu fermitate această informație, mai scrie sursa citată.
Potrivit uneia dintre surse citate de EurActiv.com, transferul armelor nucleare reprezintă o provocare atât din punct de vedere tehnic cât și politic. „Nu este ușor să muți peste 20 de arme nucleare”, a declarat sursa, sub protecția anonimatului.
Potrivit unui raport recent al Simson Center, în jur de 50 de arme nucleare tactice au fost staționate, din perioada Războiului Rece, în Turcia, la baza de la Incirlik. În timpul puciului eșuat din 15 iulie, curentul electric a fost tăiat la Incirlik, iar guvernul turc a interzis avioanelor americane să decoleze sau să aterizeze. Totodată, comandantul turc al bazei a fost arestat, fiind acuzat că a fost implicat în lovitura de stat.
De asemenea, site-ul notează, citând o altă sursă, că relațiile dintre SUA și Turcia s-au deteriorat atât de mult în urma tentativei de lovitură de stat, încât Washington nu mai are încredere în Ankara să găzduiască armele. Astfel, americanii au decis să mute armele nucleare la baza de la Deveselu.
„România a fost un aliat al URSS, în timpul Războilui Rece, însă nu a găzduit niciodată arme nucleare în acea perioadă. Staționarea de arme nucleare americane aproape de granița cu Rusia va înfuria cu siguranță Moscova și va duce la o escaladare”, scriu jurnaliștii de la EurActiv.com, care amintesc de criza rachetelor din Cuba din timpul Războiului Rece. EurActiv.com a solicitat reacții de la Departamentul american de Stat și de la ministerele de Externe român și turc. „Oficialii americani și turci au promis că vor răspunde. După câteva ore, Departamentul de Stat a emis un comunicat în care spune că întrebarea trebuie adresată Departamentului american al Apărării”, mai scriu jurnaliștii.
Între timp, jurnaliştii de la EurActiv.com au cerut o reacţie din partea NATO cu privire la arsenalul nuclear american din Europa. Alianța nord-atlantică a făcut trimitere la comunicatul final al Summitului NATO de la Varşovia: „Capacitatea nucleară a NATO de descurajare a unor agresiuni se bazează în parte şi pe focoasele nucleare a Statelor Unite, care au fost desfăşurate în mai multe state europene, precum şi pe capacităţile şi infrastructura oferită de către aliaţi. Aceşti aliaţi se vor asigura că toate componentele sistemului nuclear de descurajare a unor agresiuni sunt în siguranţă, securizate şi eficiente”.
În legătură cu această ştire, trebuie precizat că toate bombele B61 din Turcia sunt destinate exclusiv pentru lansarea lor din avioane. La Deveselu nu este o baza aeriană, deci focoasele nucleare ar putea să fie doar depozitate.
MAE român neagă cu fermitate informația
Ministerul român de Externe a dezmințit categoric informația că România a devenit loc de depozitare pentru armele nucleare americane. „Ca răspuns la cererea dvs, Ministerul Afacerilor Externe român dezminte informația la care vă referiți”, a afirmat un purtător de cuvânt al MAE român.
Potrivit unei practici moştenite din timpul Războiului Rece, informaţiile dezvăluite de presă cu privire la prezenţa focoaselor nucleare americane pe solul european nu au fost niciodată confirmate în mod oficial. Totuşi, este cunoscut faptul că Belgia, Olanda, Germania şi Italia găzduiesc o parte din armele nucleare americane.
După tentativa de lovitură de stat, relațiile dintre Washington și Ankara se află la cel mai scăzut nivel, de la intrarea Turciei în NATO, în 1952. Ankara crede că Washingtonul sprijină acțiunile clericului Fethullah Gulen, pe care îl acuză că s-ar afla în spatele loviturii de stat. De astfel, Ankara a cerut extrădarea clericului și a amenințat că „orice țară care îl susține este în război cu Turcia”