Acum 29 de ani, primii români care voiau să scape de comunism ieșeau pe străzile Timișoarei. Câteva zile mai târziu, Timișoara a fost declarat primul oraș liber de comunism din România, iar anul acesta marchează 29 de ani de la Revoluția din Decembrie 1989 cu o serie de manifestări puse la cale de asociațiile de revoluționari și de primărie.
An de an, asociațiile de revoluționari pregătesc momente speciale în memoria celor care și-au pierdut viața în luna decembrie a anului 1989. Vor fi depuneri de coroane, marșuri, slujbe speciale, parastase, procesiuni cu torțe, dezbateri, lansări de carte sau proiecții de filme, precum și concerte rock în Piața Victoriei, locul unde în urmă cu 29 de ani s-a strigat pentru prima dată „Libertate”.
Manifestările organizate la 29 de ani de la Revoluția din Decembrie 1989 au început de vineri, cu o expoziție și o lansare de carte. Sâmbătă, 15 decembrie, este programul Marșul Libertății, de la ora 18, pe traseul Piața Maria – Piața Victoriei, la care vor participa mai mulți revoluționari.
Duminică, 16 decembrie, de la ora 11, consilierii locali se întâlnesc într-o ședință festivă pentru a ține un moment de reculegere în memoria eroilor căzuți în urmă cu 29 de ani pe străzile Timișoarei.
În aceeași zi are loc și Marșul Eroilor, un marș tradițional organizat de suporterii echipei de fotbal a orașului – ASU Poli Timișoara.
„Noi nu uităm, noi nu iertăm! Duminică după amiază ne vedem, la fel ca în fiecare an, în locul din care acum 29 de ani s-a aprins focul libertății. Cu candele aprinse, vom porni din Piața Maria spre Catedrală și apoi la Memorialul Revoluției, destinația finală fiind Cimitirul Eroilor. Vom păși din nou pe urmele martirilor care au luptat pentru LIBERTATE, pentru ca anii ce vor veni sa fie mai frumoși. Cine uită e complice!”, transmit suporterii.
În aceeași seară vor fi aprinse candele în Piața Victoriei. Luni, 17 decembrie, la Timișoara este zi de doliu. Vor avea loc slujbe de pomenire și depuneri de coroane, iar spre seară vor fi aprinse lumânări cu chipurile eroilor-martiri, pe treptele Catedralei Mitropolitane.
În 20 decembrie, ziua în care orașul Timișoara a fost declarat liber de comunism, în capitala Banatului vor răsuna sirenele, timp de trei minute. Seara, reprezentanții primăriei au pregătit un adevărat festival în Piața Victoriei, loc devenit simbol al revoluției din urmă cu 29 de ani. Vor concerta, la Rock pentru Revoluție, trupele Pro Musica, Melting Dice, Implant pentru Refuz și Sanctuar.
Săptămâna viitoare au loc diverse expoziții și lansări de carte, precum și concursuri pe teme de istorie și de artă plastică. În 19-20 decembrie mai mulți revoluționari pleacă în pelerinaj spre București, Popești-Leordeni și Slatina, pe urmele eroilor martiri dispăruți.
Program complet:
14 dec – ora 17, la Filarmonica Banatul: Vernisajul expoziției „Cubul – Lumina Îngerilor”. Prezentare de carte „Întâlnire cu Îngerul”, Mihai Teodor Olteanu în dialog cu Vasile Bogdan.
Concursul „Cele Cele mai ilustrative opere plastice ale Revoluției Române” (14 – 29 decembrie 2018, Fundația Națională a Revoluției din Decembrie 1989)
15 dec – orele 18-19, în Piața Maria-Piața Victoriei: Remember ’89. Momente, locuri, oameni, fapte. Marșul Libertății (ALTAR)
16 dec – ora 11, la Primăria Timișoara: Ședință festivă a consiliului local dedicată comemorării eroilor martiri din Timișoara (BOE)
16 dec – ora 13, la Teatrul Național Timișoara, Sala cu Oglinzi: Expoziție artă plastică – Revoluție-Libertate. Film documentar „Căderea Cortinei Roșii din Europa de Est”. Premierea elevilor participanți la concursul pe teme de istorie „Remember 89”. Lansare de carte „’89- Remember”, autor Adrian Kali (ALTAR)
16 dec – ora 17.30, la Teatrul Național Timișoara: Spectacol aniversar dedicat Revoluției Române din Decembrie 1989 (ALTAR)
16 dec – ora 20, în Piața Victoriei: Aprinderea „Candelelor Nemuririi” (ALTAR)
16 dec – ora 23.45, la Biserica Martirilor: Liturghie (Asociația „17 Decembrie a Răniților și Familiilor Îndoliate din Revoluția 1989”)
15-16 dec, la Sala Olimpia: Supercupa „Memorialul Revoluției” (Memorialul Revoluției 16-11 Decembrie 1989)
17 dec – ora 10, la Catedrala Mitropolitană: Slujbă de pomenire, depunere de coroane (Asociația „17 Decembrie a Răniților și Familiilor Îndoliate din Revoluția 1989”)
17 dec – ora 12, la Biserica Martirilor: Slujbă de pomenire, depunere de coroane (Asociația „17 Decembrie a Răniților și Familiilor Îndoliate din Revoluția 1989”)
17 dec – ora 14, la Cimitirul Eroilor: Slujbă de pomenire, depunere de coroane, Parastas (Asociația „17 Decembrie a Răniților și Familiilor Îndoliate din Revoluția 1989”)
17 dec – ora 18, la Catedrala Mitropolitană: Moment de reculegere cu lumânări personalizate cu chipurile eroilor-martiri ai Revoluției, pe trepte (Asociația „17 Decembrie a Răniților și Familiilor Îndoliate din Revoluția 1989”)
18 dec – ora 18, la Catedrala Mitropolitană: Depunere candele (Forumul Revoluției din Decembrie 1989)
19 dec – ora 19, Timișoara – Popești-Leordeni: Deplasare în memoria eroilor-martiri incinerați (Asociația „17 Decembrie a Răniților și Familiilor Îndoliate din Revoluția 1989”)
19-20 dec, Timișoara – București: Pelerinaj „Pe urmele cenușii eroilor-martiri dispăruți în revoluție”/ Piața Universității, Piața Revoluției, Cimitirul Revoluției, Crematoriul Cenușa. Popești-Leordeni/ Axa Monument, Biserica Suspendată, Gura de canal Castaforum, unde s-a aruncat cenușa (Memorialul Revoluției 16-22 Decembrie 1989)
20 dec – ora 10, în Parcul Tineretului din București: Depuneri de coroane la troița Crematoriului „Cenușa” (Asociația „17 Decembrie a Răniților și Familiilor Îndoliate din Revoluția 1989”)
20 dec – ora 12, Popești-Leordeni: Parastas și slujbă de pomenire la monumentul și Biserica Eroilor Martir uciși la Timișoara (Asociația „17 Decembrie a Răniților și Familiilor Îndoliate din Revoluția 1989”)
20 dec – ora 12, Timișoara: Declanșarea sirenei timp de trei minute (BOE, SALVO)
20 dec – ora 12, la Opera Română: Remember locuri istorice ale declanșării Revoluției Române din Timișoara/ Balconul Operei (Fundația Națională a Revoluției din Decembrie 1989)
20 dec – ora 14, la Catedrala Mitropolitană: Remember locuri istorice ale declanșării revoluției (Fundația Națională a Revoluției din Decembrie 1989)
20 dec – ora 19, în Piața Victoriei: Rock for Revolution cu Pro Musica, Melting Dice, Implant pentru Refuz, Sanctuar (BOE – Biroul Organizare Evenimente PMT)
21 dec, Slatina: Pelerinaj pe urmele martirilor dispăruți (Memorialul Revoluției 16-22 Decembrie 1989)
22 dec – ora 10: Casa Armatei: Adunare festivă pentru aniversarea a 29 de ani a Revoluției și 28 de ani a FNRD 89. Lansarea cărții Proclamația de la Timișoara – în trecut, prezent și viitor (Fundația Națională a Revoluției din Decembrie 1989).
Foto ilustrativă: HEPTA / Mediafax Foto
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro