„De aseară mă simt rău. Astăzi nu m-am putut ridica din pat. A venit un doctor, nu a vrut să îmi spună ce ar fi exact. Eu bănuiesc ca e o intoxicație alimentară. Sunt circa 15 colegi de-ai mei în aceeași situatie. Ne simțim rău. Doctorul nici măcar nu a vrut să îmi spună cum îl cheamă. Mi-a zis să iau furazolidon. L-am întrebat ce am, fiindcă dacă mă simt rău în continuare, vreau să mă duc la spital și să știu un diagnostic. Doi colegi au plecat de aseară. S-au dus la Elias unde li s-a pus diagnosticul de enterocolita. Sigur este de la mâncarea de aseară, de la varza cu carne ce ne-a fost servită. Oricum, cât am stat aici, mâncarea a avut o calitate la limita suportabilității, o calitate inferioară. Tacâmuri murdare. E sub așteptări”, a declarat, în exclusivitate pentru Libertatea, o tânără doctorandă care a participat la tabăra de Vară a Primăriei Capitalei.
Totul s-a întâmplat la complexul Vraja Mării si la restaurantul cu același nume din Costinești. Primăria Capitalei prin Centrul de Tineret al Municipiului București organizează în această perioadă o școală de Vară pentru tineri studenți, masteranzi și doctoranzi cu vârste între 18 și 35 de ani.
Libertatea a intrat în posesia discuțiilor purtate de Whatsapp de cei care au mâncat la acel restaurant și au început să acuze probleme medicale.
– „Suntem vreo 5 care am început să ne simțim rău după masa de prânz”
– „Mă simt foarte rău și în acest moment nu văd cum pot pleca mâine. Efectiv abia mă ridic din pat”
– „Mie mi-a fost extrem de rău toată noaptea. Abia mă mai țin pe picioare acum. La un moment dat m-am simțit atât de rău încât am vrut să sun la 112”
– „Și eu la fel. Am luat un pumn de pastile”
Discuțiile purtate pe WhatsApp de tinerii care au suferit toxiinfecțiae alimentară
Primăria Capitalei: „Am solicitat ajutorul de urgență al serviciului de ambulanță”
Reprezentanții Centrului pentru Tineret al Municipiului București au solicitat de urgență ajutorul serviciului de ambulanță Constanța pentru a acorda îngrijiri medicale tinerilor care au acuzat stări de rău.
Totodată s-a solicitat ajutorul ANPC Constanța, respectiv DSVSA Constanța, pentru prelevarea de probe și efectuarea analizelor asupra alimentelor oferite spre consum în restaurantul hotelului unde sunt cazați tinerii participanți.
Şeful Comisariatului Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor (CJPC) Constanţa, Horia Constantinescu, a declarat că cele 15 persoane care au solicitat asistenţă medicală au fost clienţii unei terase-restaurant din Costineşti pentru care fusese dispusă suspendarea temporară a activităţii din cauza condiţiilor precare de igienă şi a celor de depozitare şi păstrare a alimentelor, iar administratorul fusese sancţionat cu o amendă de 10.000 de lei pentru proceduri nesigure ce pun în pericol sănătatea consumatorilor.
Potrivit ziuaconstanta.ro, în urma controalelor, comisarii CJPC Constanța au depistat un depozit ascuns, în subsolul clădirii, pe care reprezentantul societății nu l-a prezentat prima oară. Într-una dintre lăzi, comisarii au descoperit carne cu ambalajul desfăcut, peste care zăceau trei calcani.
Primarul Gabriela Firea a trimis Corpul de Control
Conform rapoartelor medicale ale medicilor de pe ambulanță, diagnosticul celor 15 tineri este enteroclită, și nu toxinfecție alimentară, fiind așteptate în continuare rezultatelor analizelor pentru probele de alimente ce au fost prelevate din restaurantul hotelului de către ANPC Constanța, respectiv DSVSA Constanța. Menționăm că participanții în cadrul programul ”Școala de Vară” au vârste cuprinse între 18 și 35 de ani.
De asemenea, prin dispoziția Primarului General, Gabriela Firea, o echipă din cadrul Corpului de Control a Primarului General se deplasează în acest moment la Costinești pentru a ancheta această situație.
Tinerii aflați acum la Costinești fac parte din seria care a venit duminică, 18 august și pleacă mâine, 25 august Seriile sunt prevăzute a veni la Școala de vară a Primăriei până pe 29 septembrie.
Citește și:
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro