Relația lui Micolov cu soția și fiica sa n-a fost una bună. Cei trei au plecat din țară, în Germania, la scurt timp după ce Elena Ceaușescu a interzis ca artistul să mai apară la vreun post de radio sau televiziune. Se supărase că nu a vrut să cânte la ziua ei. După căderea comunismului, Ilie Micolov a decis să revină în țară, decizie cu care familia nu a fost de acord. Și drumurile li s-au despărțit. Pentru că artistul n-a făcut concesii. A pus țara și arta mai presus de familie.
În ciuda distanței și a divergențelor, soția acestuia a fost prezentă la procesiune. Și fiica artistului și-ar fi dorit să vină în țară, însă peste câteva zile urmează să nască.
Peste câteva zile va veni pe lume, în Germania, nepotul lui Ilie Micolov, ce îi va purta numele defunctului artist
Deși a părăsit orașul natal la începuturile anilor 80 și s-a mutat în București, sute de suceveni au venit în ziua de duminică să-și ia rămas bun de la artistul tinereții lor, la Biserica „Sfântul Gheorghe” (Mirăuți).
Artistul a fost înmormântat lângă mama sa, trecută în neființă în urmă cu câțiva ani. Casele sale din București, un apartament și o garsonieră, vor ajunge cel mai probabil la familia sa, soția și fiica, cu care artistul nu a avut tocmai o relație bună în ultimii ani. Ultima dorință a lui Ilie Micolov, angajament respectat de verișoara sa ce l-a îngrijit până în ultima zi de viață, a fost ca, de va fi să moară, să fie slujit într-o biserică, nu în capelă.
Ceremonia a fost oficiată de patru preoți și, ca printr-o minune, așa cum am interpretat martorii prezenți, ploaia a încetat doar pentru procesiunea de înhumare.
Un ultim regret al artistului descoperit de marele muzician Luigi Ionescu, pe când Ilie s-a angajat ca electrician și operator sunet la Teatrul „Constantin Tănase”, a fost că nu a avut puterea să ajungă la Festivalul muzical „Cununa petrolului”, care a avut loc luna trecută, la Moreni, loc unde solistul a fost nelipsit timp de nouă ani consecutiv, dar s-a interesat de mersul evenimentului.
Pe viitor, în cadrul festivalului va exista o secțiune ce va purta numele artistului, confirmă Dana Călineț, organizatoarea evenimentului concurs sus-amintit, cea care s-a numărat printre persoanele prezente la înmormântarea prietenului său și care a transportat jerbele tuturor artiștilor ce au vrut să-și exprime durerea.
Ultimii ani din viața artistului de legendă, care a sfidat chiar și nomenclaturiștii comuniști, au fost un adevărat chin, în lupta cu multe probleme ce i-au subrezit sănătatea falnicului om ce, în tinerețea sa a fost hocheist, motociclist și vânător, pasiune care i-a băgat în sperieți pe mai toți artiștii cu care pleca în turnee. Căci Micolov nu pleca de acasă fără propria pușcă (FOTO), fapt ce alarma toată Miliția din orașele unde artistul popsea pentru un concert.