Cea mai importantă unitate spitalicească din județul Caraș-Severin, este vorba de spitalul din Reșița, este considerată cea mai mizerabilă unitate județeană din Banat. Aici, mama unuia dintre cei trei copii care au murit de pojar în județul Caraș-Severin, Denisia Amalia, consideră că fiica sa de doi ani a fost infectată cu rujeolă. Ea chiar acuză doctorii că nu au lăsat-o să-și ducă fetița la un spital din Timișoara.
“Mi-au spus că nu vor să-mi duc fetița acolo, că deja ei sunt certați de colegii din Timișoara și că pacienții pleacă acolo”, se plânge mama.
Fetița sa a murit pe 2 februarie. Reamintim că până pe 6 iunie, în acest sezon s-au adunat 29 de decese cauzate de rujeolă, cu două mai multe decât ultima raportare de acum zece zile. Cel puțin în două situații, ambele prezentate de Libertatea, părinții consideră că pojarul a fost luat din spital.
Mizeria din spital
„În primul rând, e mucegai pe pereți, mobilierul este putred și vechi, pereții sunt murdari, iar lenjeria este nespălată de mult timp”, ne spune femeia.
Mai mult, conform plângerilor pacienților, cea mai mizerabilă secție este cea de Pediatrie-Boli Infecțioase. “La Boli Infecțioase nici nu poți umbla fără mănuși, ți-e scârbă să deschizi ușa cu mâna”, ne îngrozește Anamaria C., care a fost de curând în această unitate.
Conform autorităților medicale din județ, plângerile pacienților sunt legate de materialele sanitare folosite aruncate prin saloane. Au fost și reclamații privind existența unor șoareci mumificați tot în saloane. Reprezentanţii spitalului au declarat că saloanele respective nu sunt de urgenţă majoră şi că fac tot ce pot pentru a păstra curăţenia.
Și internetul este plin cu imagini și înregistrări cu mizeria din Spitalul Județean din Reșița. Într-o înregistrare video, un tânăr care a ajuns la spital intoxicat cu diluant a fost pus să se întindă pe un pat pentru a primi tratament. Acesta a refuzat, din cauza condiţiilor inumane. Paturile erau pătate cu sânge, fapt ce a determinat-o pe sora acestuia să roage o infirmieră să schimbe aşternuturile.
Sunt infecții intraspitalicești
“Da, este adevărat că sunt unele probleme, dar se fac investiții”, ne-a declarat Daniel Borgros, purtător de cuvânt al Direcției de Sănătate Publică din Caraș-Severin.
“S-au cumpărat aparate performante și cred că urmează să se bage bani și în recondiționări. Sunt două secții, printre care și de cea de boli contagioase, unde incindetele sunt mai vechi. Se lucrează la remedierea problemelor”, a mai adăugat acesta.
El ne-a mai recunoscut că sunt infecții intraspitalicești, însă multe sunt cauzate de clădirile vechi și n-ar depăși o medie națională. “Sunt infecții intraspitalicești. Nu pot aprecia că sunt foarte multe, dar sunt. Sunt așa, într-o medie”, a mai precizat Daniel Borgros.
Spitalul Judeţean de Urgenţă Reşiţa reprezintă unitatea sanitară complexă a judeţului Caraş-Severin, asigurând asistenţă medicală de specialitate pentru peste 80.000 locuitori din municipiul Reşiţa, respectiv pentru peste 300.000 locuitori ai județul Caraş-Severin. Practic, aproximativ 50.000 de persoane îi trec pragul în cursul unui an. În prezent, Spitalul Judeţean de Urgenţă Reşiţa funcţionează cu 835 de paturi.
Bilanțul negru a ajuns la 29 de morți
Numărul total de cazuri confirmate cu rujeola în România raportate până la data de 6 iunie 2017 este de 6.619, din care 29 de decese. Este vorba despre opt în județul Timiș, cinci în județul Arad, șase în județul Dolj, trei în județul Caraș-Severin și câte unul în județele Bihor, Călărași, Satu Mare, Vaslui, Galați, Mureș, București.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro