Nabil Shaath a fost primul ministru de externe al Autorității Palestiniene, din aprilie 2003 până în februarie 2005, şi negociator pentru pace.  Apoi,  a fost viceprim-ministru și ministru al informațiilor, din februarie 2005. În decembrie 2005, a deținut, pentru nouă zile, funcția de prim-ministru interimar, după demisia lui Ahmad Qurei. 


Ce părere aveţi despre decizia Guvernului României de a muta Ambasada la Ierusalim?

Noi credem că este o decizie greşită. Este în neconcordanţă cu relaţiile foarte vechi pe care România le are cu Palestina şi cu restul lumii arabe. Vă rog să vă aduceţi aminte că ţara dumneavoastră a jucat un rol important la începutul procesului de pace, numit procesul Oslo. România a fost atunci foarte implicată în a facilita întâlnirile de la început dintre israelieni şi palestinieni, pentru a ajuta la obţinerea unui acord. De atunci, România a rămas fidelă dreptului internaţional şi acordurilor semnate după aceea.

Nu ne plac deloc aceste prime informaţii, care nu ştiu unde vor duce. Am aflat că există diferenţe între prim-ministru şi preşedinte, despre cine are dreptul să facă asta şi cine nu are dreptul. Oricare ar fi situaţia, am vrea să facem un apel la Guvernul României şi la poporul român şi să le spunem: Nu faceţi asta! Rămâneţi prieteni cu ambele părţi, la fel ca restul ţărilor europene! Nimeni nu poate să nege că Europa are legături strânse cu Israel, aşa cum are cu palestinienii şi cu lumea arabă. Încă o dată: cele mai importante ţări europene au decis să nu accepte decizia lui Trump şi să nu-şi mute ambasadele la Ierusalim. De aceea, regretăm foarte mult decizia României de a face asta.(…) România, Ungaria, Cheia şi Austria au violat consensul stabilit de Europa, acela de a nu participa la sărbătoarea inaugurării Ambasadei Statelor Unite la Ierusalim. Noi credem că acest lucru nu trebuia făcut, pentru că asta dă, într-un fel, o binecuvântare indirectă pentru ceea ce fac americanii şi israelienii, adică distrugerea procesului de pace. Domnul Trump face imposibilă continuarea procesului de pace.

Rezultate oficiale BEC alegeri parlamentare 2024. PSD câștigă, șapte partide în viitorul Parlament
Recomandări
Rezultate oficiale BEC alegeri parlamentare 2024. PSD câștigă, șapte partide în viitorul Parlament

EXCLUSIV | Interviu cu Nabil Shaath, consilier al preşedintelui Autorităţii Palestiniene. "Fac un apel să nu mutaţi ambasada. Rămâneţi prieteni cu ambele părţi" - AUDIO

Nabil Shaath, consilier prezidenţial al preşedintelui Autorităţii Palestiniene

Cum o să reacţioneze Autoritatea Palestiniană dacă România va merge mai departe cu această decizie?

Nu vom lua niciun fel de măsură militară sau economică împotriva României. Vom continua să protestăm şi vom continua să facem apel la poporul român şi la Guvern, să le explicăm că ceea ce fac este greşit şi nu este în acord cu poziţia istorică a României în acest conflict palestiniano-israelian. Violarea dreptului internaţional nu este un lucru bun pentru România, aşa cum nu este un lucru bun pentru nicio altă ţară. România este parte a Europei, iar Europa şi Uniunea Europeană au fost un actor foarte important în a încerca foarte serios să aducă pacea în această parte a lumii. De ce să facă asta? De face face România asta? Nu am nicio explicaţie.

EXCLUSIV | Interviu cu Nabil Shaath, consilier al preşedintelui Autorităţii Palestiniene. "Fac un apel să nu mutaţi ambasada. Rămâneţi prieteni cu ambele părţi" - AUDIO

Nabil Shaath(dreapta) si Yasser Arafat (mijloc)

Noi suntem o victimă. (…) Trebuie discutată poziţia României în lumea arabă. Ultimul summit ţinut în Arabia Saudită a fost numit summit-ul Ierusalimului arab. A fost pentru prima dată când un summit arab este numit după un oraş sau după o ţară, pentru a scoate în evidenţă importanţa acelui nume, care este Ierusalim, pentru toate ţările arabe din lume. Nu cred că este în interesul României.

Rezultate Exit Poll alegeri parlamentare 2024. „Suveraniștii” au 30% din locurile din Parlament
Recomandări
Rezultate Exit Poll alegeri parlamentare 2024. „Suveraniștii” au 30% din locurile din Parlament

Va exista un război între Israel şi Palestina după toate aceste măsuri? 

Vom lua alte măsuri în ceea ce priveşte Israelul şi America. Am spus deja că nu ne vom duce înapoi în Statele Unite pentru procesul de pace. America, sub conducerea domnului Trump, s-a dovedit a nu fi un broker onest şi este de partea ocupanţilor israelieni. Poziţia noastră este să încetăm orice fel de dialog politic cu Statele Unite şi nu o să continuăm procesul de pace cu domnul Trump. Preşedintele nostru, domnul Mahmoud Abbas, a mers la Consiliul de Securitate al Naţiunilor Unite şi a sugerat un proces de pace internaţional, la care să participe majoritatea ţărilor importante din lume, precum Europa, Rusia, China, India, Japonia etc. Aceste ţări, bazându-se pe dreptul internaţional şi rezoluţiile Consiliului de Securitate, să înceapă un proces de pace. O să facem o plângere la Curtea Penală Internaţională şi vom merge la Consiliul de Securitate pentru a cere protecţie pentru poporul palestinian. 

Ce se întâmplă acum la graniţe?

Starea PNL, la cald. Prăbușirea nu a putut fi oprită de mitul Bolojan. Cel mai prost rezultat din ultimii 20 de ani
Recomandări
Starea PNL, la cald. Prăbușirea nu a putut fi oprită de mitul Bolojan. Cel mai prost rezultat din ultimii 20 de ani

Israelienii folosesc muniţie reală şi mitraliere pentru a trage în civilii Palestinei, care protestează la graniţa cu Gaza. Nu este pentru prima dată. O dată pe săptămână, oamenii din Gaza merg la graniţă pentru a protesta față de ocupaţia israeliană. Acești protestatari nu au arme, nu folosesc echipamente militare, pe când israelienii trag în ei cu muniţie reală. Asta duce la numărul acesta foarte mare de protestari ucişi şi răniţi.

EXCLUSIV | Interviu cu Nabil Shaath, consilier al preşedintelui Autorităţii Palestiniene. "Fac un apel să nu mutaţi ambasada. Rămâneţi prieteni cu ambele părţi" - AUDIO

EPA-EFE/LUCA PIERGIOVANNI


CONTEXT: Cum a ajuns România, din punte de legătură, factor de controversă în sensibilul dosar al păcii între Israel şi Palestina 

Războiul intern între Liviu Dragnea şi Klaus Iohannis are, pentru prima dată, reverberaţii puternice pe plan extern. Acuzat de preşedinte că îşi arogă atribuţii de politică externă, şeful PSD pare principalul avocat al virajului diplomatic făcut de România în Orientul Mijlociu. Influenţa pe care o are în Guvern s-a tradus recent în schimbări controversate de pe plan extern, cu toate că principalele prerogativele în această zonă, potrivit Constituţiei, aparţin preşedintelui României, Klaus Iohannis.

Poziţia lui Dragnea poate fi explicată prin legăturile pe care acesta le are cu Israelul şi prin alegerea lui Donald Trump la timona Statelor Unite ale Americii.

În primul rând, este de notorietate că şeful PSD are relaţii bune cu premierul israelian Benjamin Netanyahu, cu care a avut recent şi o întâlnire bilaterală. Totodată, în anturajul lui Dragnea sau cel al Partidului Social Democrat ar sta diferite personaje care au sau avut legătură cu scena politică din Israel. Herman Berkovits, medicul de origine română al premierului “Bibi” Netanyahu, a fost numit anul acesta consilier onorific neremunerat al premierului Viorica Dăncilă. Concomitent, el şi-a deschis la Bucureşti o firmă care are ca activitate comerţul cu produse farmaceutice.

Cu doi ani în urmă, PSD condus de Liviu Dragnea ar fi mizat, potrivit relatărilor din presă, pe doi strategi israelieni pentru a câştiga alegerile parlamentare: Moshe Klughaft și Sefi Shaked. Cel de-al doilea a lucrat la campaniile premierului Benjamin Netanyahu și la cea a președintelui partidului Shas (partid religios ultraortodox), Arye Deri, conform Jerusalem Post.

În februarie anul acesta, fostul ambasador al României în Israel, Andreea Păstârnac (2013 – 2017), a fost numit consilier al premierului Viorica Dăncilă.

Cum devine evident că între Uniunea Europeană şi Statele Unite ale Americii conduse de Donald Trump se deschide o falie, pare că Liviu Dragnea mizează pe liderul american, sperând astfel să obţină beneficii politice pe plan intern. De altfel, Dragnea este un admirator al politicii lui Trump, ultima dovadă în acest sens fiind sprijinul verbal pentru ieşirea SUA din acordul nuclear cu Iranul.


Care peste părerea Israelului despre mutarea Ambasadei României la Ierusalim

Ambasadorul Israelului, Tamar Samash, a vorbit la începutul lunii martie, într-un interviu exclusiv pentru Libertatea, despre mutarea Ambasadei României de la Tel Aviv la Ierusalim. Tamar Samash a explicat ce tratament preferențial vor primi țările care își mută primele ambasada la Ierusalim și care au fost primele concluzii după vizita recentă a premierului Viorica Dăncilă în Israel.

Libertatea: Acum, marea dezbatere este despre recunoașterea Ierusalimului ca fiind capitala Israelului și a creat animozități după ce președintele Trump a anunțat că va muta ambasada.

Știți, Israel este singura țară din lume în care alții decid unde ar trebui să fie capitala. Ierusalimul nu a fost niciodată capitala altei nații. Au fost ani de invazii a Țării Sfinte, fie că au fost romanii, cruciații, mamelucii sau britanicii. Au tot fost oameni care au venit și plecat din ,tărâmul Bibliei. Dar a fost întotdeauna o prezență evreiască în Țara Sfântă. Și evreii din toată lumea și-au îndreptat rugăciunile către Ierusalim. Ierusalim a fost capitala Regatului lui David și de atunci n-a mai existat niciun alt stat care să fi decis că este capitala sa. Când ne-am întors în Sion, în Ierusalim, am decis că acesta este, în modul cel mai logic, locul pentru capitala noastră. Lumea nu a acceptat asta. Asta e problema lumii. Noi am decis că este capitala noastră. Avem acolo toate instituțiile noastre: președinția, parlamentul, ministerele. Când un diplomat vine să își prezinte scrisoare de acreditare, când oamenii vin la convenții internaționale, vin la Ierusalim. Ierusalim este capitala poporului evreu, nu există îndoială cu privire la asta, e un lucru știut. Dacă nu vor să-și mute ambasadele și să recunoască Ierusalim ca fiind capitala Israelului, este problema lor. Noi spunem că Ierusalim a fost, este și va fi capitala noastră.
Israel împlinește 70 de ani. Ambasadorul Israelului, Tamar Samash, în redacția Libertatea

Ambasadorul Israelului, Tamar Samash

Ce ziceți de acest scenariu: Ierusalimul de Vest să fie capitala Israelului și cel de Est al Palestinei?

Au existat discuții și mereu am spus: așa cum Ierusalimul este un oraș extraordinar, trebuie să găsim o soluție ieșită din comun. Există o posibilitate, au fost discuții, dar primul pas este recunoașterea dreptului poporului evreu de a avea capitala la Ierusalim. Acum 70 de ani, în cărțile de geografie sau în discuțiile arabilor se vorbea despre Ierusalim ca fiind centrul teritoriului evreiesc. Așadar, ei se uită în urmă și noi vrem să mergem înainte.


Citește și:

ANALIZĂ | Revoluția fiscală a determinat creșterea primelor cu 68% în primul trimestru, dar salariile au scăzut cu 13%

Vezi rezultate exit poll alegeri parlamentare 2024 și urmărește rezultatele alegerilor pentru Parlamentul României!
 

Urmărește cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News

Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

Rezultate renumărare voturi. Lasconi și Ciolacu, despărtiți acum de peste 4.000 de voturi. USR acuză nereguli. Date parțiale
Știrileprotv.ro
Rezultate renumărare voturi. Lasconi și Ciolacu, despărtiți acum de peste 4.000 de voturi. USR acuză nereguli. Date parțiale
S-a aflat! De ce s-a retras Marcel Ciolacu din cursa prezidențială, după ce s-a cerut renumărarea voturilor: „Vreau doar ca românii să afle adevărul...”
Viva.ro
S-a aflat! De ce s-a retras Marcel Ciolacu din cursa prezidențială, după ce s-a cerut renumărarea voturilor: „Vreau doar ca românii să afle adevărul...”
“Regina Întunericului” a vorbit despre iadul din viața ei. Secrete grave din trecut, pe care le-a ținut ascunse: “M-am temut pentru viața mea”
Libertateapentrufemei.ro
“Regina Întunericului” a vorbit despre iadul din viața ei. Secrete grave din trecut, pe care le-a ținut ascunse: “M-am temut pentru viața mea”
Cifre oficiale renumărare alegeri prezidențiale 2024 – Cine intră, de fapt, în turul 2: Marcel Ciolacu sau Elena Lasconi! Când se ia decizia finală
FANATIK.RO
Cifre oficiale renumărare alegeri prezidențiale 2024 – Cine intră, de fapt, în turul 2: Marcel Ciolacu sau Elena Lasconi! Când se ia decizia finală
În fața Arcului de Triumf, Hakim Abdallah își declară dragostea pentru România: „M-a șocat!”
GSP.RO
În fața Arcului de Triumf, Hakim Abdallah își declară dragostea pentru România: „M-a șocat!”
Elwira și Mihai Petre, imagini inedite din noua lor locuință. Cum au ales să decoreze casa
Elle.ro
Elwira și Mihai Petre, imagini inedite din noua lor locuință. Cum au ales să decoreze casa
Oana Florea, fiica Elenei Lasconi, mesaj neașteptat legat de mama ei, cu o săptămână înaintea alegerilor prezidențiale. Ce a povestit tânăra
Unica.ro
Oana Florea, fiica Elenei Lasconi, mesaj neașteptat legat de mama ei, cu o săptămână înaintea alegerilor prezidențiale. Ce a povestit tânăra
Vești proaste înainte de Crăciun. Ce se întâmplă cu carnea de porc
Financiarul.ro
Vești proaste înainte de Crăciun. Ce se întâmplă cu carnea de porc
Cum au fost păcăliţi susţinătorii lui Călin Georgescu să voteze cu SENS, partid progresist şi pro-LGBT. "Spuneţi-mi că e o glumă! Îmi vine să plâng"
Observatornews.ro
Cum au fost păcăliţi susţinătorii lui Călin Georgescu să voteze cu SENS, partid progresist şi pro-LGBT. "Spuneţi-mi că e o glumă! Îmi vine să plâng"
Horoscop 2 decembrie 2024. Leii sunt dispuși să facă eforturi importante pentru a vedea realizate anumite planuri, dar au nevoie și de o strategie
HOROSCOP
Horoscop 2 decembrie 2024. Leii sunt dispuși să facă eforturi importante pentru a vedea realizate anumite planuri, dar au nevoie și de o strategie

Știri mondene

Știri România

RECOMANDĂRI