„Am depus-o (demisia – n.r.) de câteva zeci de minute. Consider că limba română şi România nu sunt de negociat. Nu putem institui un monopol al predării limbii române la aceste clase de către învăţătorii care susţin orele în limbrile minorităţilor naţionale. Solicitarea UDMR are un scop politic şi este mai degrabă centrată pe profesor decât pe elev. Toţi copiii din România trebuie să cunoască limba română pentru a avea o şansă să trăiască şi să muncească în România. Până acum, în 28 de ani, nimeni nu a luat vreo măsură pentru ca aceşti copii să înveţe mai bine limba română. Iată că prima încercare de acest gen este imediat solicitată a fi abrogată (…)”, a declarat Valentin Popa, pentru televiziunea Intermedia Suceava.
„OUG 9 a introdus prevederea privind predarea Limbii române la clasele cu predare în limbile minorităților să fie făcută de cadre didactice cu studii superioare. UDMR dorește menținerea situației anterioare prin care Limba română să fie predată de învățători.
Aceștia își desfășoară activitatea în sistem de plata cu ora, pentru care primeau un plus de 20% la salariu. Corectarea este mai degrabă de ordin politic și centrată pe profesor și nu pe elev. De aceea elevii nu reușesc să învețe bine limba română după cinci clase. Consider că OUG 9 este o măsură utilă și centrată pe elev pentru că asigură acestora o șansă mai mare pentru a trăi și a muncii în România”, a spus Valentin Popa, în exclusivitate, pentru Libertatea.
Concret, ordonanta 9/2018, prevede ca în învăţământul primar, la clasele cu predare în limbile minorităţilor naţionale, orele de Limba şi literatura Română prevăzute în planurile de învăţământ sunt predate de profesori cu studii superioare de specialitate. Potrivit documentului, predarea limbii române în şcolile minorităţilor erau susţinute de către învăţătorii care nu aveau studii universitare de limba română.
Demisia ministrului Educației vine după ce, miercuri, președintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat că protocolul de colaborare cu PSD nu mai este în vigoare și că nu va exista nicio discuție până când nu se va rezolva problema studierii limbii române în şcolile cu predare în limba maternă.
Valentin Popa a fost numit în funcția de ministru al Educației în ianuarie 2018.
Într-un interviu acordat ieri ziarului Libertatea, Valentin Popa a discutat despre posibila remaniere. Acesta a spus că ar regreta dacă ar fi remaniat, deoarece „are multe proiecte de terminat”, dar se va supune în cazul în care aceasta va fi decizia „comandantului”.
Citește interviul integral acordat de Valentin Popa, cu o zi înaintea demisiei.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro