„L-am văzut căzând. Am intrat direct pe gazon, nu am mai aşteptat pe nimeni. Primul lucru care trebuie făcut este eliberarea căilor respiratorii. El…clipea. Şi avea gura încleştată. În momentul ăla am făcut ce trebuia făcut. L-am întors pe o parte şi am încercat să-i eliberez căile respiratorii superioare. (…) Nu pot să cuantific timpul (n.r până la sosirea Ambulanţei). Nu ştiu ce s-a întâmplat în jurul meu. Ştiu doar că am zis „Ambulanţă!”. În momentul ăsta, el respira. Da, avea puls. Era puls. Nu pot să spun cât de regulat era, dar i-am simţit pulsul. A venit ambulanţa şi pentru că spitalul e aproape şi acolo se face tot. Pe ambulanţă se pot face manevre de resuscitare. Acolo, începuse să aibă o respiraţie de alt tip, adică, o respiraţie stertoroasă. Un fel de horcăit… Am început să-i fac masaj, dar am ajuns imediat (n.red. – la spital). S-a ajuns foarte repede sus. Îl aşteptau deja cu manevre de resuscitare. Tot manuală, dar bineînţeles şi câteva şocuri. Timp de o oră şi jumătate”, a declarat Bătineanu pentru ProSport.
Patrick Ekeng a murit pe teren vineri, 6 mai, în timpul meciului dintre Dinamo şi Viitorul Constanţa (Foto: EPA)
Medicul de la Dinamo spune că a existat un moment, în timpul resuscitării, când a avut speranţe că sportivul îşi va reveni. „Diagnosticul a fost de stop cardiorespirator. Acolo (n.r la spital) a intrat pe respiraţie asistată şi s-a făcut masaj cardiac. Cred că au participat cinci bărbaţi la masajul ăsta. Plus defibrilări electrice, plus perfuziile care se fac, cu adrenalină. Cu xilină. A avut un moment în care am avut o speranţă. Timp de trei minute nu s-a mai făcut masaj. Avea puls. I se făcea şi ecografie abdominală prin care i se vedea cordul. După trei minute, iar a început pulsul să se rărească, să intre în bradicardie (n.r. frecvenţă cardiacă mai mică de 60 de bătăi pe minut). A continuat masajul. Părerea cardiologilor era că activitatea cardiacă, acel puls, era datorată adrenalinei. Intrase în acidoză”, a mai spus medicul.
Întrebat dacă nu consideră că ar fi trebuit să înceapă manevrele de resuscitare pe teren, medicul a afirmat că există un anumit protocol în astfel de situaţii, protocol care prevede că cei de la ambulanţă trebuie să se ocupe de acest lucru.
Este pentru a doua oară când medicul Liviu Bătineanu asistă la moartea unui fotbalist. Primul caz a fost în 2002, când fotbalistul echipei Universitatea Craiova, Cristi Neamţu, a decedat din cauza unei lovituri involutare primite de la coechipierul său Marius Şuleap, în timpul unui antrenament efectuat în cantonamentul din Cipru.
Liviu Bătineanu este doctorul clubului Dinamo de la începutul anilor 2000.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro