UPDATE ora 19:25. Felix Bănilă a declarat, după nominalizare, că are încredere că președintele Klaus IOhannis „va avea un raționament pozitiv”.
Pentru Ziarul de Bacău, procurorul Felix Bănilă a făcut câteva declarații, la câteva minute după nominalizare: „Mulțumesc domnului ministru pentru încredere! Nominalizarea este un prim pas, avizul CSM este de o mare importanță pentru mine, pentru că mi-aș dori unul pozitiv. De asemenea, am încredere că domnul Președinte Klaus Iohannis va avea un raționament pozitiv”, a declarat Felix Bănilă, pentru Ziarul de Bacău.
„Este adevărat că nu am lucrat în DIICOT, însă am instrumentat dosare de mare violență în care am investigat fapte în legătură cu crima organizată”, a mai spus Felix Bănilă, pentru sursa citată.
Felix Bănilă a fost propus pentru conducerea DIICOT în detrimentul actualului procuror-șef, Daniel Horodniceanu.
„În urma desfășurării procedurii de selecție a procurorilor, în vederea efectuării propunerii de numire în funcția de procuror șef al Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism, care a avut loc în data de 11 mai 2018, la sediul Ministerului Justiției, vă aducem la cunoștință faptul că, ministrul justiției, prof.univ.dr. Tudorel TOADER, a transmis Consiliului Superior al Magistraturii propunerea de numire a domnului Oliver-Felix BĂNILĂ, în vederea obținerii avizului consultativ. Ulterior, propunerea va fi înaintată Președintelui României, domnul Klaus IOHANNIS”, potrivit anunțului publicat pe site-ul Ministerului Justiției.
Pentru şefia Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT) s-au înscris doar doi candidaţi – Daniel Horodniceanu, actualul procuror-şef al instituţiei, care vrea să rămână în funție, dar şi Felix Bănilă, procuror la Parchetul de pe lângă Tribunalul Bacău, care au susţinut interviurile vineri, 11 mai, în prezența ministrului Justiției, Tudorel Toader, cel care va și face anunțul final.
Candidaţii au întocmit un proiect managerial privind exercitarea atribuţiilor specifice funcţiei de procuror-şef al DIICOT.
Ei trebuiau să depună şi cel puţin 10 lucrări pe care le-au întocmit în compartimentele în care şi-au desfăşurat activitatea, în ultimii cinci ani, precum şi ultimul raport de evaluare a activităţii profesionale.
Conform reglementărilor legale în vigoare, procurorul-şef al DIICOT este numit de preşedintele României, la propunerea ministrului Justiţiei, cu avizul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM). Numirea se face pe o perioadă de trei ani, cu posibilitatea reînvestirii o singură dată.
Cine este Felix Bănilă, propus pentru șefia DIICOT
Felix Bănilă s-a npscut pe 26 decembrie 1972. A absolvit Facultatea de Drept, Universitatea „Al. I. Cuza” din Iași. Și-a înceout cariera de magistrat pe 15 decembrie 1996, ca procuror la Parchetul de pe lângă Judecătoria Moinești. A stat pe această funcție până în anul 2008. De aici, el a fost delegat la Parchetul Tribunalului Bacău.
În perioada 1 august 2007 – 31 decembrie 2007, Felix Bănilă a fost delegat procuror la DNA Bacău.
În anul 2016, Felix Bănilă a candidat pentru un post în CSM, însă fără succes.
În perioada 2010-2017, a condus Parchetul Tribunalului Bacău.
În prezent, Felix Bănilă, în vârstă de 46 de ani, este procuror la Parcchetul Tribunalului Bacău.
Pe 14 mai 2018, a fost propus pentru funcția de procuror-șef al DIICOT, funcție pentru care și-a depus candidatura și actualul șef DIICOT, Daniel Horodniceanu. Mandatul său expiră pe data de 19 mai.
Conform reglementărilor legale în vigoare, procurorul-şef al DIICOT este numit de preşedintele României, la propunerea ministrului Justiţiei, cu avizul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM). Numirea se face pe o perioadă de trei ani, cu posibilitatea reînvestirii o singură dată.
Ştampila, la un pas să dispară. Parlamentarii vor debirocratizarea administraţiei publice