Festivalul de Film de la Cannes atrage în fiecare an atenția cinefililor, iar zeci de vedete își fac apariția pe Croazetă, pentru unul dintre cele mai importante festivaluri de film din lume.
Numeroase vedete din lumea cinematografiei, precum și modele își vor face apariția în scurt timp în sudul Franței pentru a lua parte la acest eveniment.
Festivalul de Film de la Cannes debutează pe 17 mai. În acest timp, zeci de filme vor fi proiectate, iar pe 28 mai vor fi aleși câștigătorii.
Cine formează juriul Festivalului de film de la Cannes 2017
Anul acesta, juriul de la Cannes este prezidat de regizorul spaniol Petro Almodovar. Așa cum e tradiția, el va fi ajutat de alte opt personalități din cinematografie. Astfel, Amodovocar va fi asistat de patru femei și patru bărbați în timpul deliberărilor pentru stabilirea câştigătorilor din competiţia oficială a festivalului. Ei vor prezenta palmaresul oficial în timpul ceremoniei de închidere a festivalului din 28 mai, la finalul căreia va fi proiectat filmul care va primi trofeul Palme dOr.
Pedro Almodovar (Spania) – regizor, scenarist
Pedro Almodovar (67 de ani) este un simbol al cinematografiei spaniole de mai bine de trei decenii. Cinci dintre filmele lui Pedro Almodóvar – ”Todo Sobre mi Madre”, ”Volver”, ”Los Abrazos Rotos”, ”La piel que habito” şi ”Julieta” – au fost selectate în competiţia Festivalului de la Cannes. Lungmetrajul ”La Mala Education” a deschis festivalul în 2004, iar cineastul a apărut pe afişul celei de-a 60-a ediţii a evenimentului de pe Croazetă. Pelicula sa ”Femei în pragul unei crize de nervi/ Mujeres al borde de un ataque de nervios” a primit o nominalizare la categoria ”cel mai bun film într-o limbă străină” a galei premiilor Oscar din 1989. În 2000, filmul ”Totul despre mama mea/ Todo sobre mi madre” a câştigat premiul Oscar la aceeaşi categorie.
Palmaresul lui Pedro Almodovar mai cuprinde un Glob de Aur, patru trofee BAFTA, patru premii Cesar şi tot atâtea trofee primite la Festivalul de Film de la Cannes, trei premii Goya şi un premiu Teddy, la Festivalul de Film de la Berlin.
Maren Ade (Germania) – regizoare, scenaristă şi producător de film
Regizoarea Maren Ade a fost prezentă și anul trecut la Festivalul de Film de la Cannes. Pelicula “Toni Erdmann”, o coproducție cu participare românească, a fost selectat în competiția oficială la Cannes 2016. Totodată, filmul a fost și nominalizat la premiul Oscar la categoria “cel mai bun film străin”. În 2009, pelicula sa ”Everyone Else” a câştigat Ursul de Argint pentru cel mai bun film şi cea mai bună actriţă la Berlin.
Jessica Chastain (Statele Unite ale Americii) – actriţă, producător de film
Nominalizată de două ori la Oscar, Jessica Chastain este una dintre cele mai apreciate actriţe americane din generaţia sa. Interpretările ei au fost de multe ori premiate, în speciale cele din filmele ”Zero Dark Thirty” de Kathryn Bigelow, ”A Most Violent Year” de J.C. Chandor, ”The Disappearance of Eleanor Rigby” de Ned Benson, şi ”The Martian” de Ridley Scott.
Fan Bingbing (China) – actriţă, producător de film
Fan Bingbing a devenit celebră în 1998 graţie serialului-cult ”My Fair Princess”. În 2003, a jucat în ”Cell Phone”, cel mai mare succes al anului din cinematografele chineze. De atunci, a acceptat numeroase roluri, remarcându-se în pelicule precum ”Lost in Beijing” (2007), ”Buddha Mountain” (2011) şi ”Double Xposure” (2012).
În 2014, a făcut parte din distribuţia superproducţiei ”X-Men: Days of Future Past”, apoi a produs şi a jucat în serialul ”The Empress of China”, ce a avut 82 de episoade.
Fan Bingbing a fost inclusă în 2017 pe lista celor mai influente 100 de persoane din lume întocmită de revista Time.
Agnes Jaoui (Franţa) – actriţă, scenaristă, regizoare şi cântăreaţă
Agnes Jaoui a inventat alături de Jean-Pierre Bacri un nou stil de a scrie scenarii pentru teatru şi cinematografie, care au condus la apariţia unor producţii de mare succes în Franţa, precum ”Cuisine et Dépendances” şi ”Un air de famille”.
În 2000, a regizat ”Le Goût des autres”, un film premiat cu patru trofee César. A continuat cu peliculele ”Comme une image” (Premiul pentru cel mai bun scenariu la Cannes 2004), ”Parlez-moi de la pluie” (2008) şi ”Au bout du conte” (2013).
Park Chan-wook (Coreea de Sud) – regizor, scenarist şi producător
Adulat în Coreea de Sud şi în restul lumii pentru filmografia sa diversă, Park Chan-wook a doborât toate recordurile din box office-ul sud-coreean, în 2000, cu filmul ”Joint Security Area”.
În 2004, a fost recompensat la Festivalul de la Cannes cu filmul ”Old Boy”, care a câştigat Marele Premiu, apoi din nou în 2009 cu ”Thirst”, care a câştigat Premiul Juriului. În 2013, Park Chan-wook a regizat primul său film în limba engleză, ”Stoker”, care a fost difuzat în lumea întreagă de grupul Fox şi lăudat de criticii de specialitate. În 2016, a revenit în competiţia de la Cannes cu ”The Handmaiden”, un lungmetraj apreciat de critici şi de public.
Will Smith (Statele Unite ale Americii) – actor, producător, muzician
Nominalizat de două ori la Oscar, Will Smith este un actor cu carieră încărcată. Printre cele mai mari succese ale sale se află pelicule precum ”Independence Day”, ”I, Robot”, ”Hitch”, ”I Am Legend”, cele trei pelicule din seria ”Men in Black” şi recentul ”Suicide Squad”.
În decembrie, va putea fi văzut pe afişul filmului ”Bright”, produs de platforma online Netflix.
Paolo Sorrentino (Italia) – regizor, scenarist
.Şapte dintre cele opt filme ale lui Sorrentino au fost prezente în selecţia oficială a Festivalului de la Cannes, iar unul dintre ele, ”Il Divo”, a câştigat Premiul Juriului în 2008.
În 2014, lungmetrajul său ”La Grande Bellezza” a câştigat premiul Oscar şi Globul de Aur pentru cel mai bun film străin, un premiu BAFTA şi cinci premii EFA.
Doi ani mai târziu, pelicula sa ”Youth” a fost nominalizat la Oscarul pentru cel mai bun cântec original şi a primit două nominalizări la Globurile de Aur, câştigând trei European Film Awards.
În 2016, Paolo Sorrentino a regizat primul lui serial pentru televiziune, ”The Young Pope”, cu actorul britanic Jude Law în rolul principal.
Gabriel Yared (Franţa) – compozitor
După o copilărie petrecută în Liban, Gabriel Yared a urmat cursurile de compoziţie susţinute de Henri Dutilleux la Paris. A trăit o perioadă în Brazilia şi a revenit în Franţa în 1972, devenind un orchestrator-producător solicitat de cele mai mari nume din industria de divertisment europeană din epocă. Din 1980, s-a consacrat compoziţiei de muzică de film – peste 100 de coloane sonore până în prezent -, iar multe dintre ele i-au adus importante premii internaţionale. A compus prima coloană sonoră pentru un film regizat de Jean-Luc Godard şi a colaborat, între alţii, cu Jean-Jacques Beineix, Jean-Jacques Annaud (Premiul César pentru filmul ”LAmant”), Anthony Minghella (Oscar pentru ”Pacientul englez”) şi, de câţiva ani, cu Xavier Dolan, laureatul Marelui Premiu la Cannes 2016.
România, reprezentată de Cristian Mungiu
România va fi reprezentată la Festivalul de Film de la Cannes 2017 de regizorul Cristian Mungiu, care este preşedintele Cinéfondation şi al secţiei de scurt-metraje, precum și de Romanian Short Waves, un spaţiu dedicat întâlnirilor, schimburilor şi promovării filmelor de scurt metraj în cadrul Short Film Corner, de CINETic Initiatives, care se prezintă cu proiectul ”The Romanian VR Showcase”, în cadrul pavilionulului românesc din Marché du film.
În plus, regizorul Alexander Nanau se va afla alături de echipa filmului ”Nothingwood de Sonia Kronlund”, la proiecţia acestuia, în cadrul secţiunii paralele Quinzaine des Réalisateurs.
Ce filme se luptă pentru Palme dOr
Filmul care va deschide Cannes-ul 2017, proiectat în afara competiţiei, este lungmetrajul ”Les Fantomes d’Ismael”, de Arnaud Desplechin.
Competiţia oficială este alcătuită în acest an din 19 lungmetraje, care se luptă pentru marele trofeu al festivalului, respectiv Palme dOr.
- ”The Meyerowitz Stories” de Noah Baumbach
- ”In the fade/ Aus Dem Nichts” de Fatih Akin
- ”Okja” de Bong Joon-Ho
- ”120 Battements par Minute” de Robin Campillo
- ”The Beguiled” de Sofia Coppola
- ”Rodin” de Jacques Doillon
- ”Happy End” de Michael Haneke
- ”Wonderstruck” de Todd Haynes
- ”Le Redoutable” de Michel Hazanavicius
- ”The Day After/ Geu-Hu” de Hong Sangsoo
- ”Radiance/ Hikari” de Naomi Kawase
- ”The Killing of a sacred deer” de Yorgos Lanthimos
- ”A gentle creature” de Sergei Loznitsa
- ”Jupiters moon” de Kornél Mandruczo
- ”LAmant Double” de François Ozon
- ”You Were Never Really Here” de Lynne Ramsay
- ”Good Time” de Benny Safdie & Josh Safdie
- ”Loveless/ Nelyubov” de Andrey Zvyagintsev
- ”The Square” de Ruben Ostlund
Trofeul Palme dOr, decorat cu diamante
Festivalul de film de la Cannes 2017 aduce și o modificare în ceea ce privește trofeul Palme d’Or. În acest an, prestigioasa distincție va fi decorată cu diamante.
”Cele 118 de grame de aur pur care decorează frunza de palmier vor fi presărate cu 167 de diamante, fiecare având 0,694 carate”, au transmis reprezentanţii casei de bijuterii Chopard.
Actualul design pentru trofeul Palme d’Or a fost creat în 1998 de Caroline Scheufele, copreşedinte al casei Chopard, compania care furnizează în fiecare an celebrul trofeu de la Cannes, a cărui valoare este de 20.000 de euro.
Festivalul de film de la Cannes, în numere
60 de pelicule din 36 de ţări, incluse în secţiunile selecţiei oficiale.
18 de lungmetraje aflate în competiţia pentru Palme d’Or
3 regizoare se află în cursa pentru Palme d’Or (Sofia Coppola, Lynne Ramsay şi Naomi Kawase).
1 regizor poate deveni primul cineast din istoria festivalului care va avea în palmares trei premii Palme d’Or: Michael Haneke. Primele două au fost obţinute de filmele ”The White Ribbon” (2009) şi ”Amour” (2012).
45.000 de oameni sunt acreditaţi la festival, dintre care 4.500 sunt jurnalişti. În urmă cu 20 de ani, numărul acreditaţilor era de 20.000.
20 de milioane de euro reprezintă bugetul festivalului, dintre care jumătate au fost alocate de Ministerul Culturii, primăria localităţii Cannes şi de alte entităţi locale.
400 de ghivece de mari dimensiuni vor fi plasate strategic pentru a evita orice tentativă de atentat cu vehicul. Această măsură a fost luată după ce, anul trecut, în Nisa, un jihadist a intrat cu camionul în mulţimea aflată pe o arteră pietonală.
80 de ”cetăţenii supraveghetori” se vor plimba printre spectatori şi cei adunaţi la evenimentele organizate în cadrul festivalului, pentru a asculta ce se discută şi pentru a raporta autorităţilor
550 de camere de supraveghere vor fi amplasate cu ocazia festivalului