Cel mai mare focar de rujeolă a fost înregistrat la Spitalul Municipal Caracal, scrie gazetanoua.ro. Medicii susțin că toate cele 18 cazuri confirmate la unitatea medicală au fost declarate ca focar de infecţie nosocomială deoarece contaminarea s-a produs în spital.
Cum s-a răspândit focarul de rujeolă la Spitalul din Caracal
Directorul medical al Spitalului Caracal a declarat că focarul s-a răspândit de la un copil de un an și zece luni pe care părinții au refuzat să-l vaccineze.
„În total, au fost 18 cazuri de infecţii nosocomiale, adică infecţia a avut legătură directă cu internarea. Rujeola este o boală foarte contagioasă şi din acest motiv am avut un număr atât de mare. Totul a plecat de la un copil de un an şi zece luni din Caracal, părinţii lui refuzaseră vaccinarea care se face între un an şi un an şi două luni. Copilul s-a prezentat cu viroză respiratorie şi tardiv au apărut semnele eruptive. Nu a fost o formă gravă şi nu au apărut complicaţiile”, a explicat medicul Mihnea Tuţă.
Ministerul Sănătăţii a dispus măsuri pentru monitorizarea focarelor de rujeolă. Astfel, Direcției de Sănătate Publică Olt a dat ordin medicilor de familie să întocmească rapoarte în care să precizeze câţi copii aflați în evidențele lor au fost vaccinaţi împotriva rujeolei.
Peste 1.000 de îmbolnăviri de rujeolă în toată țara
Îngrijorător este că nouă copii contaminați cu rujeolă au sub un an, iar medicii de familie nu începuseră vaccinarea. 11 micuţi cu vârsta cuprinsă între un an şi patru ani s-au îmbolnăvit de rujeolă şi nu au primit nicio doză de vaccin. Specialiştii DSP Olt avertizează că boala a fost contractată şi de şase copii ce primiseră o doză de vaccin.
La nivelul județului Olt s-au înregistrat 28 de cazuri de rujeolă, confirmate de Laboratorul din cadrul Institutului „Cantacuzino” Bucureşti. Copiii bolnavi provin din Caracal, Drăgăneşti-Olt, Mărunţei, Verguleasa, Dobrosloveni, Rusăneşti, Scărişoara, Urzica, Studina, Deveselu, Vlădila şi Stoeneşti.
Autoritățile sunt în alertă, după ce la nivelul întregii țări au fost confirmate peste 1300 de cazuri de rujeolă. Boala contagioasă a ucis șase copii.
Considerată una dintre „bolile copilăriei”, rujeola are o origine virală. Așadar, intrarea în contact cu virusul rujeolic duce aproape sigur la îmbolnăvire, susțin medicii. Boala este contagioasă în primele două – patru zile, fără ca bolnavul să bănuiască ceva, pentru că erupţia nu este încă prezentă.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro