La Muzeul de Artă Recentă, deschis în Capitală pe 9 octombrie, puteți vedea peste 500 de lucrări aparținând artiștilor români. Este vorba de artă produsă începând cu anul 1965. De ce de atunci?
„În anul 1965 se stabilește ruperea artei românești de discursul stalinist. Atunci, artiștii români au găsit soluții încât să se racordeze mai bine la ceea ce se întâmplă în Occident. Atunci, arta românească cunoaște un moment de trecere foarte important. Este motivul pentru care noi am decis că acela este anul zero de la care pornim în colecțiile și în expozițiile noastre„, ne-a explicat Silviu Dancu, PR manager al muzeului.
În clădirea de 1.200 mp găsiți lucrări ale unor artiști mari, precum Ion Țuculescu, Horia Bernea, Andrei Cădere, Gili Mocanu, Vlad Nancă, Dan Perjovschi și mulți alții. Spre exemplu, aici puteți admira al doilea cel mai mare tablou făcut de Țuculescu, de peste un metru. Primul este deținut în prezent de familie. Aici există și lucrări ale lui Ion Bârlădeanu, artistul- gunoier, cel care a stat de vorbă cu Angelina Jolie, dar acum trăiește în mizerie.
Muzeul se întinde pe 5 niveluri: auditorium, bibliotecă, cafenea, magazin şi grădină. Nu doar artă românească puteți admira, ci și creații internaționale. “Artiștii străini vor fi doar invitați. Vrem să avem minimum doi artiști străini pe an. Am debutat cu Jeff Wall, unul dintre cei mai importanți artiști vizuali, axat pe fotografie, artist care a avut o fotografie ce a fost vândută anul acesta, la licitație, cu 3,6 milioane de dolari”, ne-a mai spus Silviu Dancu. Toate lucrările expuse în muzeu aparțin colecționarilor privați.
Construit pe locul casei Anei Pauker
Clădirea în care funcționează Muzeul de Artă Recentă a fost construită pe locul casei Anei Pauker, lider politic comunist, care a fost și prima femeie ministru de externe din lume. Construcția a început în urmă cu 3 ani și este singura din România gândită special pentru a funcționa ca muzeu. În interior există o anumită temperatură și umiditate și lipsesc ferestrele, pentru ca lucrările să fie protejate de lumina naturală inegală. Ceea ce vedeți în muzeu nu este tot: “Colecția mare se află, de fapt, în depozitele muzeului. Asta ne permite să rulăm lucrările în expoziția permanentă, o dată la doi ani și jumătate, într-un procent de 20- 30%”, ne-a explicat PR managerul muzeului.
Muzeul aparține Fundației Muzeul de Artă Recentă. Sponsorul principal este omul de afaceri de origine libaneză și cu cetățenie română Roger Akoury, fostul patron al unui important lanţ farmaceutic al unei companii de distribuţie de medicamente.
Roger Akoury este un colecţionar împătimit, o parte din lucrările expuse făcând parte din colecția sa.
Biletul de intrare costă 15 lei
Muzeul de Artă Recentă este situat pe Bulevardul Primăverii nr.15, la câteva minute de mers pe jos de stația de autobuz și de metrou Aviatorilor. Este deschis între orele 11.00- 19.00, zilnic, cu excepția zilei de marți, când muzeul este închis. Biletul de intrare costă 15 lei/ persoană, aici fiind inclus și accesul la grădină și bibliotecă.
CITEȘTE ȘI: