La ieșirea din detenție ca urmare a deciziei definitive a Tribunalului Vaslui, fostul demnitar a declarat în exclusivitate pentru Libertatea că a fost „o țintă”, aspect pe care spune că îl va dovedi la momentul potrivit.
După fostul ministru Relu Fenechiu și fostul președinte al Camerei de Comerț și Industrie a României Mihail Vlasov, ex-ministrul de Interne din perioada 2010-2012 a fost eliberat condiționat la exact un an de la condamnarea sa definitivă într-un dosar de corupție.
„În momentul în care ești pe o funcție publică, riști să devii o țintă. Am fost o țintă. Cine se uită pe hârtiile din dosar, observă acest lucru. Se va dovedi acest lucru. Vine momentul!”, a declarat Gabriel Berca la ieșirea pe ușa penitenciarului.
Întrebat de reporterul Libertatea dacă i-a fost greu în închisoare, fostul ministru a răspuns sec: „Asumat”.
Referitor la perioada imediat următoare, Gabriel Berca a spus că și-o va petrece cu familia: „Deocamdată, mă liniștesc și eu cu familia”. El a refuzat să spună dacă se va întoarce în politică, datorită căreia a ajuns pe postul de ministru în Guvernarea Boc.
Gabriel Berca a fost luat de la poarta Penitenciarului Vaslui de către soția sa, care a venit cu o Skoda Octavia.
Fostul ministru al Internelor a fost condamnat definitiv, pe 14 decembrie 2017, de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, la doi ani de închisoare cu executare pentru trafic de influenţă. Iniţial, Gabriel Berca a fost condamnat de Curtea de Apel Bacău la trei ani de închisoare.
Potrivit procurorilor DNA, în perioada aprilie 2010 – ianuarie 2012, prin intermediul fostului deputat de la acea vreme Mihai Banu, Gabriel Berca a pretins şi primit, atât pentru sine, cât şi pentru partidul din care făcea parte, de la omul de afaceri Viorel Rusu (denunţător în dosar) suma totală de 185.000 euro pentru ca, în calitate de senator şi preşedinte al PDL Bacău, să intervină pe lângă membri ai Guvernului pentru alocarea unei sume de bani către Primăria comunei Ardeoani, din judeţul Bacău. Banii erau necesari pentru achitarea unor lucrări de construcţii, în valoare de aproximativ 5,6 milioane lei, executate de firma omului de afaceri.
Gabriel Berca a fost arestat preventiv în iulie 2015, iar după trei luni magistrații au înlocuit măsura cu arestul la domiciliu până pe 16 februarie 2016, când fostul ministru a fost pus sub control judiciar.
Fostul demnitar a solicitat eliberarea condiționată încă din toamna acestui an, cerere admisă de magistrații Judecătoriei Vaslui pe 17 octombrie. Hotărârea a fost contestată de procurorii DNA, contestație pe care Tribunalul Vaslui a considerat-o ca „nefondată”.
Citește și:
„România nu face protecție socială, face o spoială de protecție socială”. Interviu exclusiv cu dr. Aurelian Giugăl, cercetător, coautor al studiului care compară România din 1918 cu cea din zilele noastre