„Emanuel, mă bucur mult să te văd. Este așa frumos aici”, a spus președintele american, când s-au întâlnit la Hotel des Invalides unde sunt îngropați Napoleon Bonaparte și alți eroi de război francezi. La rândul său, președintele francez a zâmbit în timp ce au început un tur al marelui complex militar din secolul al XVII-lea.
După întâlnire, Macron și Trump au avut o întâlnire de o oră și jumătate, după care s-au alăturat soțiilor lor la un restaurant de la etajul al doilea al Turnului Eiffel.
Citește și: Un nou caz de malpraxis? A murit după ce l-au tratat pentru constipație și a făcut atac cerebral
Trump a ajuns în Franța într-o perioadă în care se confruntă cu acuzații privind interferență rusească în alegerile din SUA, iar o serie de e-mailurile publicate marți sugerează că fiul său cel mai mare a primit o ofertă de ajutor rus împotriva rivalei tatălui său, Hillary Clinton.
Vineri, Trump va participa la parada militară organizată cu ocazia Zilei Bastiliei și comemorarea intrării în urmă cu 100 de ani a trupelor americane în primul război mondial.
Pentru Macron, cel mai tânăr lider din Franța de la Napoleon vizita este o șansă de a folosi diplomația pentru a câștiga încrederea lui Trump și pentru a influența politica externă a Statelor Unite.
Macron consideră că este contraproductivă izolarea Statelor Unite pe scena mondială și crede că pot fi făcute progrese în ceea ce privește abordările comune privind combaterea terorismului și a securității.
La finalul întrevederii private dintre cei doi, Donald Trump a salutat o relaţie ”care nu poate fi ruptă” între Statele Unite şi Franţa. El a spus că deși între cele două ţări există ”dezacorduri ocazionale”, acest lucru nu perturbă prietenia care datează încă de la Revoluţia americană.
El a salutat totodată angajementul Franţei de a lupta împotriva terorismului şi de a reduce birocraţia, un obiectiv pe care-l împărtăşeşte.
Miliardarul american a abordat şi una dintre temele în care cele două națiuni nu sunt în acord. ”Statele Unite s-au angajat în apărarea mediului”, a declarat Trump, în pofida deciziei sale de a retrage Washingtonul din Acordul de la Paris.
Macron a declarat că au convenit să coopereze pe tema situației din Siria postbelică şi că sunt în mare parte în acord pe tema securităţii şi stabilităţii în Orientul Mijlociu.
Chiar dacă a recunoscut că există disensiuni profunde cu administraţia Trump pe tema Acordului de la Paris, el a adăugat că a putut să discute cu Trump despre cea mai bună modalitate de a lupta împotriva unei ”ameninţări mondiale cu inamici care încearcă să ne destabilizeze”.
Citește și: EXCLUSIV. Autobuzele din Constanța fac tramvaiele din București să pară limuzine. Despre veselia unora, disperarea altora și știința de a fi nesimțit