Nu ne dorim nicidecum să luăm apărarea unor infractori care au comis delicte dintre cele mai grave. Vrem doar să vă prezentăm condițiile existente cu ani în urmă, imortalizate de aparatele fotoreporterilor Libertatea. Sunt imagini surprinse cu diferite ocazii, atunci când și ușile celor mai mizere celule puteau fi deschise.
Paturile din celule, ridicate până la tavan
Dar să revenim la acele fotografii de colecție. Am avut ocazia, în decursul anilor, să realizez materiale jurnalistice la Penitenciarul Jilava. Odată ce pășeai pe culoarele clădirilor în care se aflau celulele, intrai, parcă, într-o altă lume. Gratiile grele se deschideau înaintea mea, iar înăuntru, paturi metalice grele, vopsite și nu prea, se înălțau până la tavan. Saltele vechi și murdare, ce te duceau cu gândul la altă epocă, și rufele puse la uscat pe ici, pe colo, completau tabloul sinistru al unei celule.
Toaleta, dacă se poate numi așa, era un WC turcesc, ruginit și vai de el. Un cearșaf transformat într-o perdea îl ferea pe deținutul care-și făcea nevoile de privirile indiscrete ale celorlalți deținuți. Mâncarea, e adevărat, de multe ori mult mai bună decât ceea ce se oferă orfanilor din centrele de plasament, era servită din recipiente în care, odinioară, agricultorii strângeau laptele.
S-a mai vopsit câte un gard
E adevărat că, în ultimii ani, reprezentanții Administrației Naționale a Penitenciarelor (ANP) au tot declarat, cu surle și trâmbițe, că în pușcării condițiile s-au îmbunătățit. Da, s-a mai vopsit pe ici, pe colo, s-a mai înlocuit o instalație, s-a mai dat cu bidineaua. Însă, pe ansamblu, imaginea a rămas tot cenușie.
De altfel, în ultimul an, din spatele zidurilor groase ale penitenciarelor au ieșit la lumină imagini din celule, în care mizeria e la ea acasă. Deținuți, sufocați de căldură și nu numai, în celule în care se înghesuiau chiar și 100 de pușcăriași, au trimis, cum au putut, fotografii care să arate condițiile grele.
::placeholdeR–>
Condițiile ca deținuții să beneficieze de reducere
Ca urmare, organizațiile pentru drepturile omului, parlamentari și inspectori de la Avocatul Poporului au sesizat, an de an, problemele din sistem. Iar acum s-a ajuns în situația în care mii de deținuți să fie eliberați tocmai pentru că nu le-au fost respectate drepturile.
Pentru ca cel condamnat să beneficieze de acele șase zile bonus la fiecare lună executată, trebuie ca spațiul în care este închis să fie mai mic de 4 mp, să nu aibă acces la activități în aer liber, să nu aibă lumină naturală, aer suficient în celulă sau o ventilație corespunzătoare, să nu poată folosi toaleta în privat. Or, cum aceste criterii nu pot fi respectate, nu mai puțin de 5.000 de deținuți din cei 25.000, potrivit unor calcule, ar urma să iasă pe poarta penitenciarelor.
Sindicatele din penitenciare au reacționat
Nu a trecut decât o zi de la eliberarea a sute de deținuți. Federația Sindicatelor din Administrația Națională a Penitenciarelor (FSANP) s-a declarat revoltată de ceea ce s-a întâmplat. Și asta pentru că cei care au făcut legea nu s-au gândit nicidecum la posibilitatea că infractorii eliberați vor încerca să ajungă la victimele care i-au trimis în spatele gratiilor.
”Vom întreba, de asemenea, dacă și ce măsuri sunt în plan pentru victimele infracțiunilor. Nici oamenii politici și nici interpușii acestora la guvernare nu par preocupați de acest lucru, dar considerăm că întrebarea merită pusă acum când se consolidează o justiție extrem de atentă la binele infractorilor”, spun reprezentanții sindicali.