UPDATE: Emmanuel Macron se va adresa Naţiunii luni, la ora 20.00, a anunţat duminică Palatul Elysee, după cel de-al patrulea weekend marcate de protestele „vestelor galbene”.
Elysée nu a oferit detalii suplimentare despre această intervenţie aşteptată. Preşedintele, care îi va primi luni dimineaţa pe partenerii sociali şi pe aleşi, ar urma să anunţe „măsuri concrete şi imediate” pentru a răspunde crizei, potrivit ministrului Muncii, Muriel Pénicaud.
Ţinta directă a manifestanţilor, cu sloganul omniprezent „Macron, demisia”, şeful statului nu a luat cuvântul în public, în această săptămână, a rămas pentru noua zi de mobilizare în palatul prezidenţial, înconjurat de un impozant dispozitiv de protecţie.
Până în prezent, el l-a lăsat în prima linie pe Edouard Philippe, atât în parlament, cât şi în faţa presei. Acesta a declarat că „a sosit timpul dialogului” şi „acum trebuie refăcută unitatea naţională”, subminată de această frondă populară fără precedent născută pe reţelele sociale, relatează Agerpres.
„Preşedintele va vorbi, poate luni, şi este datoria lui să propună măsurile pentru a permite întregii naţiuni franceze să se regăsească”, a declarat Edouard Philippe, sâmbătă seară.
Aproximativ 125.000 de manifestanţi au protestat sâmbătă, 8 decembrie, pe străzile Franţei, a informat Ministerul de Interne, dar amploarea violențelor a fost mai redusă decât în urmă cu o săptămână.
Cu toate acestea, a fost o zi de foc în Franța, cu violențe și confruntări, soldate cu aproximativ 1.400 de persoane reținute.
Rezumatul protestelor din Franța, pe 8 decembrie:
- Tiruri cu gaze lacrimogene pe marginile bulevardului Champs Elysées;
- Vitrine sparte şi maşini incendiate la Paris;
- Altercaţii şi distrugeri în marile oraşe precum Bordeaux, Toulouse, Marsilia sau Nantes;
- Baraje rutiere şi drumuri blocate.
„Vestele galbene”, care provin în cea mai mare parte din rândul claselor populare şi de mijloc, se declară nemulțumite de politica fiscală şi socială a preşedintelui Emmanuel Macron.
Pasul înapoi făcut de guvern în privinţa majorării taxei la carburanţi, prima revendicare a protestatarilor, nu a condus însă la stingerea mişcării, care se opune elitelor politice şi partidelor tradiţionale, şi este lipsită de lideri veritabili, ceea ce face dificile tentativele de negociere ale guvernului. Pagubele provocate de „Vestele galbene” se ridicau la 4 milioane de euro, până pe 3 decembrie.
Vezi cele mai impresionante fotografii surprinse în timpul violențelor din capitala Franței!
Vezi rezultate exit poll alegeri parlamentare 2024 și urmărește rezultatele alegerilor pentru Parlamentul României!