Edi e un pusti in varsta de 11 ani, cumparat, cu 300 de euro, de cativa necunoscuti de la tatal lui, care locuieste intr-un cartier sarac din Focsani. El e liderul unei mici bande de minori, formata din sapte copii. Cateodata, baiatul le prezinta colegilor sai cate o mostra din tratamentul „parintesc” la care era supus de tatal sau. El se invarte in cerc, lovind cu piciorul drept o tinta imaginara aflata undeva pe pamant. „Asa ma lovea tata de fiecare data cand se imbata. Dadea in mine ca intr-o minge de fotbal”, spune baiatul printre hohotele de ras ale celorlalti. si el rade, dar este un ras nervos, plin de durere. „Proprietarii” lui Edi l-au adus pe baiat in Germania pe cale legala. Acesta avea propriul pasaport, iar o data cu eliminarea vizelor pentru romani, intrarea in Germania nu a mai reprezentat o problema. Dupa ce a ajuns in Hamburg, adultii care il insoteau i-au luat pasaportul si au inceput sa-l „educe”. „M-au invatat sa fur din buzunarele si gentile oamenilor, din magazine, mi-au explicat cum trebuie sa ma port daca sunt prins, cum sa fug de sub nasul politistilor. Cei care m-au cumparat mi-au facut cunostinta cu alti copii romani si apoi ne-au trimis la „produs”. Fetele din grup se ocupa de furtul din buzunare, iar baietii sunt specializati pe cel din magazine. Toti avem sub 14 ani, pentru ca aceasta e varsta de la care pot fi pedepsiti minorii in Germania”, povesteste Edi.
Cristian este un alt copil din Romania, mai exact din Baia Mare. Are sub 1,50 m si in jur de 12 ani. Nu a urmat niciodata vreo scoala, nu stie sa scrie sau sa citeasca. „Avem o norma pe care trebuie sa o indeplinim zilnic. De exemplu, daca reusim sa furam 20 de cartuse de tigari, scapam de bataie si putem primi chiar cativa euro pentru mancare. Daca nu, cei carora le dam lucrurile furate ne bat cu un baston la palma sau in talpa”, povesteste Cristian, care a reusit sa se ascunda de „stapanii” lui intr-un camin pentru copii din cartierul Berne. Aici si-au mai gasit refugiul alti noua minori romani.
Din cauza batailor si a amenintarilor cu moartea, foarte putini copii indraznesc sa le spuna anchetatorilor germani pentru cine fura sau cum ii cheama pe cei care i-au adus in Germania. „Cand ii prindem, toti spun ca fura pentru ei, ca sa aiba din ce trai. stim insa ca ei sunt controlati de bandele criminale, dar nu putem dovedi asta. Chiar si cand copiii sunt de acord sa vorbeasca, pana sa-i prindem pe adultii care-i exploateaza, acestia se refugiaza inapoi in Romania”, spune unul din anchetatori.
Problema copiilor proveniti din Romania a determinat multe lanturi de magazine din Hamburg sa intareasca masurile de securitate. „Numai in ultimele doua luni, am angajat inca trei paznici, pentru ca nu mai faceam fata copiilor care furau din rafturi. Se reped pur si simplu la lucrurile scumpe, le arunca intr-un rucsac si dispar. De multe ori, actioneaza cate opt sau chiar zece. Trei le distrag atentia casieritelor, doi clientilor, inca doi stau de vorba cu paznicii, iar ceilalti golesc rafturile”, povesteste patronul unui supermarket din cartierul Bramfeld.
Cum arată buletinul de vot pentru alegerile prezidențiale din 24 noiembrie!