• Libertatea continuă dezvăluirile despre neregulile gropii de gunoi din Pasul Mestecăniş
  • De două ori instanţa a decis că depozitul este ilegal, dar autorităţile au folosit tot felul de artificii pentru a ocoli deciziile Justiţiei
  • Şeful CJ Suceava şi-a angajat un fost coleg de partid să îl apere în instanţă de oamenii cărora li s-a trântit o groapă de gunoi în sat

Locuitorii din zona Valea Putnei, comuna Pojorâta, s-au opus încă din 2007 construirii gropii de gunoi. Există numeroase dovezi în acest sens. Cu toate acestea, Comisia Europeană, care a plătit construcţia gropii, a fost informată că oamenii sunt de acord. Că au fost consultaţi, că nu se împotrivesc, că nu există niciun fel de problemă. În acte, s-a alocat aproape jumătate de milion de euro pentru informarea oamenilor cu privire la depozit. În realitate, a fost publicat un anunţ într-un mic ziar local cu o zi înainte ca în Suceava să aibă loc o şedinţă

În martie 2016, instanţa a decis definitiv anularea hotărârii Consiliului Local Pojorâta prin care CJ Suceava a primit dreptul de a administra terenul pe care s-a construit groapa. Asta însemna blocarea lucrărilor, care la acea dată erau încă în curs. În realitate, autorităţile au mers înainte cu ridicarea gropii de gunoi, deşi justiţia a blocat demersul.

Ce s-a întâmplat în comuna Pojorâta a arătat determinarea locuitorilor de a-şi apăra casele şi viaţa în faţa a ceea ce ei considerau a fi o imensă nedreptate. Iar justiţia le-a dat dreptate. Au vrut să demonstreze că o buturugă mică poate răsturna un car. Dar autorităţile nu aveau să renunţe la luptă aşa uşor. Până la urmă, aveau de partea lor întregul aparat al statului.

Groapa de gunoi din Bucovina, salvată de Parlament

În aceeaşi lună în care instanţele au blocat ridicarea gropii, intră în vigoare o lege salvatoare. Ea permite transferarea bunurilor de la comune şi oraşe către consiliile judeţene şi invers. Până la adoptarea ei, transferurile se puteau face doar din domeniul statului, adică de la nivel central. Coincidenţă sau nu, legea a fost o gură de oxigen pentru autorităţile locale din Suceava. În aceeaşi lună, martie 2016, încep discuţiile privind transferul terenului din proprietatea comunei Pojorâta în proprietatea judeţului. Şi, în vară, CJ Suceava primeşte terenul. Indică în solicitare tocmai prevederea apărută din senin în lege.

Proaspăt proprietar peste groapa de gunoi, Consiliul Judeţean îi dă înainte cu lucrările şi termină groapa de gunoi. Decizia instanţei a fost ocolită printr-un artificiu legislativ.

Justiţia trânteşte „artificiul” din Suceava

Lupta inegală a localnicilor din Valea Putnei cu sistemul. Au blocat de două ori în instanță construcția gropii de gunoi

Locuitorii din zonă nu s-au dat bătuţi. Deşi între timp lucrările la groapă au fost terminate, ei au dat în judecată autorităţile din nou şi au reuşit, în vara acestui an, să blocheze iar lucrarea.

Hotărârea prin care terenul pe care este amplasată groapa a fost mutat în proprietatea CJ Suceava este ilegală, au decis judecătorii. Este însă o decizie în primă instanţă, la care s-a făcut recurs.

Având în vedere ciudata situaţie în care se află, autorităţile ar fi trebuit să aştepte o decizie definitivă a instanţei. În schimb, în această toamnă au făcut recepţia lucrării. Acum, groapa de gunoi din mijlocul naturii aşteaptă un operator şi primele camioane cu gunoi, care să polueze dealurile Bucovinei.

Lupta sătenilor nu este încă gata.

Miza războiului: milioane de euro şi amenzi usturătoare

Motivul pentru care autorităţile nu fac un pas înapoi, deşi au pierdut pe toată linia în instanţe, este una financiară. Dacă proiectul pică, judeţul va trebui să returneze 7 milioane de euro către Comisia Europeană. România ar putea fi penalizată. Aşa că CJ Suceava continuă să arunce cu bani în acest proiect. A dat 50.000 de lei unei case de avocatură pentru a se lupta cu primul proces pierdut.

Luna trecută, a mai alocat 120.000 de lei, bani publici, pentru a se apăra de un nou dosar intentat împotriva Consiliului Judeţean. Beneficiarul, fără licitaţie, este casa de avocatură „Stoica & Asociaţii”, înfiinţată de Valeriu Stoica. Fostul coleg de partid al şefului CJ, Gheorghe Flutur.


Citeşte şi: 

Au „detonat” 7 milioane de euro într-o bombă ecologică! Groapă de gunoi din fonduri europene, în inima unei zone turistice

Bomba ecologică din Bucovina. 400.000 de tone de gunoaie se pot prăbuşi peste calea ferată, dar pericolul este ignorat

 

Trimite celor dragi mesaje de Anul Nou 2025, iar pentru cei sărbătoriți pe 1 ianuarie, vezi urări de Sfântul Vasile 2025!
 

Google News Urmărește-ne pe Google News