Guvernul a mai decis că indemnizația de creștere a copilului nu va mai fi raportată la salariul minim, ci la Indicele Social de Referință (ISR). În prezent, valoarea ISR este stabilită la 500 de lei, iar indemnizația va avea valoarea a 2,5 ISR.
Potrivit Ordonanței de urgență, începând cu 1 iulie 2018, va crește pensia minimă de la 520 de lei la 640 de lei, precum și punctul de pensie de la 1.000 de lei la 1.100 de lei.
Executivul transmite că aceste măsuri vin la pachet cu reducerea procentului de plată către Pilonul II de pensii, de la 5,1% la 3,75%, fără a fi afectată valoarea nominală din prezent.
”Mai precis, suma care este achitată astăzi către administratorii Pilonului II va fi cel puțin aceeași, anul viitor, dar scăderea procentului este necesară ca urmare a creșterii salariului mediu cu 20%, de la 1 ianuarie 2018, măsură pe care guvernul o are în vedere în perioada imediat următoare”, mai spune Guvernul.
Ministrul Muncii, Lia Olguța Vasilescu declara, săptămâna trecută, că „acest pachet de măsuri vine la pachet cu reducerea procentelor de plată către pilonul II, de la 5,1 la 3,7%, dar fără a fi afectată valoarea nominală din prezent.
”Suma achitată azi către administratorul Pilonului II va fi cel puțin aceeași la anul, dar scăderea procentuală e necesară ca urmare a creșterii salariului brut cu 20%”, a mai spus Vasilescu.
Hotărârea de Guvern referitoare la salariul minim pe economie va fi prezentată într-o şedinţă ulterioară a Executivului, a anunţat miercuri ministrul Muncii, Lia Olguţa Vasilescu.
Ea a precizat că, în prezent, proiectul se află în transparenţă decizională. În urmă cu o săptămână, Lia Olguţa Vasilescu anunţa că salariul minim brut pe ţară va creşte la 1.900 de lei de la 1 ianuarie 2018. Proiectul s-a aflat atunci în primă lectură în dezbaterea Guvernului.
Citește și: REPORTAJ/ Drama unei familii din Buzău: O mamă și mezinul ei, diagnosticați cu cancer. „Lumea pentru mine s-a oprit în loc” (GALERIE FOTO)