Programul valabil în perioada 15 noiembrie 2017 – 31 martie 2018, iar Ministerul Energiei estimează pentru perioada de iarnă o producție de 23,5 TWh de energie electrică și 7,5 milioane de gigacalorii energie termică.
Acestea nu sunt singurele estimări pentru o iarnă mai dură: Electrocentrale București, producătorul de energie termică al Capitalei, estimează producerea unei cantități mai mari de gigacalorii.
Criza energetică a trecut prin buzunare
Sectorul energetic național a fost greu încercat iarna trecută, când Transelectrica anunța că sistemul se află în situație iminentă de criză energetică, iar prețurile au sărit în aer. De asemenea, în această vară s-a ajuns la prețuri extrem de mari pe bursa de energie.
Din această cauză, electricitatea s-a scumpit cu 8% de la 1 iulie și cu încă 6% de la 1 octombrie.
Ce stocuri trebuie să facă producătorii
Practic, prin Programul aprobat astăzi, a fost stabilit nivelul stocurilor de combustibili în vederea producerii de energie pe care producătorii trebuie să îl asigure până la data de 15 noiembrie anul curent, dar și necesarul de volum de apă din lacurile de acumulare.
Conform programului, trebuie realizate stocuri de 2,2 miliarde de metri cubi de gaze în depozitele Romgaz, iar lacurile de acumulare trebuie să aibă rezerve de 1,656 miliarde de metri cubi de apă la Hidroelectrica. Această cantitate de apă este echivalentă cu producerea a 1,6 TWh, potrivit Guvernului.
În privința cărbunelui, trebuie realizate stocuri de lignit de 1,3 milioane de tone, din care un milion la Complexul Energetic Oltenia. Alte 500.000 de tone de lignit trebuie să se găsească în carierele companiei.
Pentru huilă, la Hunedoara și Iași trebuie realizate stocuri totale de 332.000 de tone.
În fine, pentru păcură trebuie constituite stocuri de 25.900 de tone.
Ministerul Energiei stă cu ochii pe sistem și cu gura pe CFR
”Vom monitoriza prin Comandamentul energetic de iarnă felul în care producătorii respectă stocurile stabilite prin Programul de iarnă. Însă, ceea ce ne preocupă îndeosebi este să fim pregătiți pentru vârfurile de sarcină, prognozate și pentru această iarnă. Avem experiența de anul trecut. Atunci, deși Sistemul Energetic Național a făcut față unor perioade de peste 10 zile geroase consecutive, funcționarea SEN nu a fost totuși lipsită de emoții.
De aceea, le-am cerut producătorilor de energie pe cărbune ca stocurile din centrale să fie mult crescute față de iarna anului trecut, tocmai pentru a evita problemele din 2016 când transportul cărbunelui din cariere către termocentrale a fost dificil. În același timp, am avut mai multe întâlniri cu reprezentanții Căilor Ferate Române pentru îmbunătățirea și creșterea capacității și cantității de transport al cărbunelui în sezonul rece”, a declarat, într-un comunicat, Toma Petcu ministrul Energiei.
Avem curent pentru export
Totodată, având în vedere cantitatea de energie electrică de 23,514 TWh prognozată de producători a fi realizată în intervalul de referinţă, precum şi de consumul de energie electrică estimat de Dispeceratul Energetic Național la 22,294 TWh, rezultă disponibil un sold de export de 1,22 TWh.
REPORTAJ VIDEO | Șoferi RATB şi agenți de pază, voluntarii Armatei române în caz de război. Dau probe sportive și test psihologic