Acesta a mai anunțat că agenții economici nu vor mai putea fi cercetați penal în cazul unei fraude pe lanțul de TVA decât dacă există proble materiale împotriva lor. Acum cercetarea se face doar pe baza unei suspiciuni.
”Pentru 450 de mii de firme care au o cifră de afaceri de sub un milion de euro se va institui un impozit de doar 1% pe cifra de afaceri față de impozitul de 16% pe profit, cât se plătește în prezent.
De asemenea, firmele corecte nu vor mai avea de suferit din cauza celor care fac evaziune. Agenții economici nu vor mai putea fi cercetați penal în cazul unei fraude pe lanțul de TVA decât dacă există probe materiale că respectivul agent economic a intrat în contact cu firmele evazioniste. În prezent, punerea sub urmărire se putea face doar pe baza unei simple suspiciuni.
Se elimină astfel situațiile în care nu se acorda deductibilitate TVA pentru că o companie avusese o relație comercială cu o a patra sau a cincea companie pe lanț care crease un act de evaziune”, a anunțat Mișa.
Potrivit unui comunicat al Guvernului ”o serie de măsuri benefice mediului de afaceri sunt cuprinse în proiectul de Ordonanță de Urgență pentru modificarea Codului Fiscal, analizată astăzi (joi – n.r.), în primă lectură, în ședința de Guvern”.
”Astfel, Guvernul are în vedere majorarea numărului microîntreprinderilor care să beneficieze de impozit de 1% pe veniturile realizate, prin creșterea plafonului de încadrare ca microîntreprindere de la 500.000 de euro la 1 milion de euro. În prezent, IMM-urile care realizează cifra de afaceri între 500.000 de euro și 1 milion de euro plătesc impozit de 16% pe profit.
Mai exact, modificările vizează:
- majorarea limitei de încadrare în acest sistem de impunere de la 500.000 euro la 1.000.000 euro;
- includerea, în acest sistem, a tuturor firmelor care realizează venituri din consultanță și management, față de condiția care există în prezent de a nu aplica acest sistem dacă realizează mai mult de 20% din aceste tipuri de venituri;
- includerea în acest sistem și a persoanelor juridice, care nu intrau sub incidența acestui impozit (persoanele juridice din domeniul asigurărilor, pieței de capital, din domeniul bancar, al jocurilor de noroc și din domeniul extracției resurselor naturale);
- Măsura este benefică mediului de afaceri având în vedere scăderea sarcinii fiscale și reducerea costurilor aferente calcului și administrării impozitului”, anunță Executivul.
Aceasta este una dintre măsurile autorităților pentru a limita evaziunea. România este statul cu cea mai mare evaziune la TVA din Uniunea Europeană, statisticile europene arătând că deficitul de colectare de TVA din România este de 37%. Mai precis, statul colectează doar două treimi din TVA-ul cuvenit.
Nevoie de bani la buget
Pe de altă parte, Guvernul are nevoie stringentă de bani la buget pentru a putea acoperi majorările de pensii și salarii.
Executivul a mai discutat ieri și reducerea contribuțiilor la Pilonul II de pensii de la 5,1% la 3,7%, dar și trecerea contribuțiilor la angajat și reducerea impozitului pe venit la 10%. Concomitent, apare ”contribuția asigurătoare pentru muncă”, în valoare de 2,25%, care va fi plătită de către agenții economici. Aceasta este de altfel fosta ”taxă de solidaritate” de 2% din fondul de salarii, dar sub alt nume.
Avertisment de la Bruxelles
Comisia Europeană a prezentat recent un raport extrem de dur la adresa autorităților de la București, arătând că deficitul ar putea ajunge la 4% din Produsul Intern Brut (PIB) în 2018 dacă nu se iau măsuri.