”Concluzia, astăzi, este că putem să o trecem la discutate și uitate”, a spus Tudose, prezent la un eveniment la Teatrul Național. Premierul a precizat că, după simulările făcute de Executiv, s-a constatat că efectele introducerii acestei taxe ar fi fost mai mult în planul imaginii.
”Era prea puțin pentru a face ceva și prea mare deranjul”, a spus șeful Guvernului, adăugând că nu va mai fi, în perioada următoare, nicio măsură care să apese pe bugetul populației.
”Deocamdată, nu avem alte măsuri în ceea ce privește taxe și impozite pentru populație”, a mai declarat Tudose.
Consultantul fiscal Adrian Bența a declarat pentru Libertatea această taxă nu era în acord cu mesajul din campania electorală, potrivit căruia nu se vor introduce taxe noi. ”Cred că Tudose mai ascultă și el de experți, fie că îl consiliază direct, fie prin intermediul presei. Despre taxa de solidaritate se pot spune multe atâta timp cât nu știm despre ea, nu se cunoaște cât este și cine erau beneficiarii. Nu era conformă cu mesajul general că nu se măresc taxele”, a afirmat Bența.
Pe 17 iulie, premierul Mihai Tudose afirma, după ședința coaliției de guvernare, că încă se fac simulări cu privire la introducerea unei taxe de solidaritate, și că probabil „va fi cumva”, dar nu a fost stabilit un prag de la care se va aplica.
Și liderul PSD Liviu Dragnea a spus, atunci, că dacă impactul financiar pozitiv este unul semnificativ, această taxă urmează să fie implementată, iar pragul va fi ”semnificativ”.
”Dacă impactul financiar pozitiv este unul semnificativ, sigur că măsura urmează să fie implementată, dacă nu produce alte lucruri negative. Dacă impactul financiar este unul negativ, n-are rost”, a spus Dragnea.
Taxa de solidaritate a apărut în programul de guvernare PSD-ALDE, votat în Parlament o dată cu învestirea Guvernului Mihai Tudose. Această taxă urma să intre în vigoare de la 1 ianuarie 2018.
În noul program de guvernare al PSD nu este specificat un cuantum al acestei taxe. Însă, potrivit unor surse, ar fi vorba despre o taxare progresivă, adică angajații cu salarii mai mari vor plăti taxe mai mare, pentru a-i sprijini pe cei cu venituri reduse.